Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Munkásszálló lett a győri gyárcsarnokban - Hivatalosan nem szálláshely

Romániából érkezett családok költöztek be a győri ipari park egyik csarnokába. A környékbeliek a sok szemétre panaszkodnak. A Kisalföld úgy tudja, hivatalosan nem szálláshely az ingatlan.

Az egyik korábban reklám- és ajándéktárgyak gyártásával foglalkozó cég épületének kerítésén száradó civil ruhákat, kiteregetett törülközőket és fehérneműket fotózott le egyik olvasónk a győri ipari park területén. A Kisalföld is kiment a helyszínre megnézni, kik lakhatnak a csarnokban, és mit csinálnak a megyeszékhelyen.

Ottjártunkkor azt láttuk, hogy óriási a gaz az ingatlan körül, és temérdek a szemét a kukánál. A bejáratnál fotelokban ültek és beszélgettek az emberek, az udvarban álló kocsit valaki épp mosta, de egy nagy busz is állt a fal mellett. Az egyértelműen látszik, hogy valamilyen szálláshelyként üzemel a terület, bár lapunk úgy tudja: hivatalosan nem akként működik.

A marosvásárhelyi Ádám Flórián (balról) és Punka József mesélt lapunknak helyzetükről és terveikről. Fotó: Mészáros Mátyás
A marosvásárhelyi Ádám Flórián (balról) és Punka József mesélt lapunknak helyzetükről és terveikről. Fotó: Mészáros Mátyás


A régi Szentiváni úton található épület interneten fellelhető telefonszámán senkit nem értünk el, így megkerestük a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. vezetőjét. Görög Tibor lapunkat úgy tájékoztatta: felvette a kapcsolatot Győr jegyzőjével és hatósági intézkedést kért. Több panasz is érkezett már a területtel kapcsolatban.

Az egyik szomszédos cég vezetője, Buruzs István a Kisalföldnek úgy fogalmazott: az bosszantja a legjobban, hogy az elmúlt két hónap alatt teljesen leélték az ingatlan környékét. Szerinte a sok szemét miatt fennáll a rágcsálók megjelenésének veszélye, ezért az ÁNTSZ-nél már korábban jelentette a helyzetet.

– Hetek óta laknak itt emberek, fogalmunk sincs, kik lehetnek ők. Mindennap látjuk, hogy egy kisbusz hozza és viszi őket, de azt nem tudjuk, hova és milyen célzattal mennek. Az viszont biztos, hogy rengeteg szemét keletkezett, így igénytelen a terület, holott az összes környékbeli cég igyekszik vigyázni a tisztaságra és a rendre – mondta Buruzs István, aki a Győrhöz közeli Vámosszabadi alpolgármestere is, és a menekültszálló ellen is többször fölemelte már a hangját.

Olvasónk felvételén jól látszanak a gyárkerítésen száradó ruhák.
Olvasónk felvételén jól látszanak a gyárkerítésen száradó ruhák.

Körülnéztünk az említett ingatlanon. Az ott élők készséggel fogadtak bennünket, és elmondták: Romániából, Marosvásárhelyről érkeztek, dolgozni jöttek, csak átmenetileg élnek Győrben, s kedden már továbbmennek Ravazdra.

Egyikőjük, Ádám Flórián lapunknak elmondta, hogy hét éve járnak rendszeresen Magyarországra, és idénymunkát végeznek.

– A jobb kereseti lehetőség miatt jövünk. Azért élünk most itt, mert a másik munkásszálló, ahova megyünk, felújítás alatt áll. Körülbelül negyvenen vagyunk, családok is jöttek, gyermekek és felnőttek is egyaránt. Csak a férfiak dolgoznak, a nők feladata a gyerekek felügyelete – mondta Ádám Flórián.

Utánajártunk annak is, hogy Ravazdon tudnak-e emberek érkezéséről, mivel munkásszálló nem üzemel a faluban, de sem az önkormányzatnál, sem a tsz-nél nem tudnak munkavállalók érkezéséről a településen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliárd kell a Győri Nemzeti Színházra

Az épületet közel negyven éve nem újították fel. Ötmilliárd forinttal lenne érdemes nekiindulni, ehhez kormánydöntés szükséges. Tovább olvasom