Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Munkás évet vár a Komszol

Az előirányzott 2,5 milliárdos bevételi és 59 millió forintos nyereségtervét teljesítette a Komszol.
– Aki korán kel, aranyat lel – idézte a közmondást Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) ügyvezető igazgatója tegnap reggel, a társaság hagyományos év eleji munkásgyűlésén. Az igazgató elmondta: a parkolóház megépítésével befejeződött az a fejlesztési program, amellyel a társaság vagyona egymilliárd forinttal emelkedett. A hulladékgazdálkodás területén olyan szakmai programot valósítottak meg, amivel nemcsak az általuk eddig kezelt 112, hanem további 110 település közös környezetvédelmi beruházása épül fel a cég szakmai tudására alapozva. Tavaly fejeződött be a társaság központjában az 1989-ben megkezdett, korszerű munkakörülményeket és kulturált szociális feltételeket biztosító beruházás is.

Huszonhét elbocsátás

– Voltak olyan történéseink is, amelyek nem kerülnek fel a dicsőségtáblára. A cégnél eltöltött huszonöt évem alatt másodszor éltem meg – folytatta Kovács Barnabás –, hogy megrendelés hiányában tervezett létszámcsökkentést kelljen végrehajtani. Az elsőt a rendszerváltás idején, a másodikat tavaly tavasszal, amikor huszonhét munkatársunktól kellett megválnunk. S nem azért, mert munkájukat nem végezték tisztességgel, hanem azért, mert nem tudtunk nekik tartósan kenyeret biztosítani.

Az igazgató negatívumként említette, hogy tavaly először nem sikerült megőrizniük a jövedelmek reálszintjét, mindössze 4 százalék bérfejlesztést tudtak végrehajtani. A céget tavaly 30 százalékos forráshiány sújtotta, amiből mindössze közel 15 százalékot tudtak különböző szervezési lépésekkel pótolni. Ugyanakkor tavaly a 2,5 milliárdos bevételi és 59 milliós nyereségtervet teljesíteni tudták.

Városi feladatok: javítás

– Az idei fő feladat az lesz, hogy nem látványos módon, nem nagy beruházásokra építetten, hanem csendes, hétköznapi munkával a korábbi beruházások miatti terheket – a hitelek visszafizetését – ebben az évben ki kell termelni. Idei programunkban szerepel, hogy átlagos nyolcszázalékos bérfejlesztés felhasználásával a bérek reálértékét megőrizzük, illetve helyreállítsuk – jelentette be Kovács Barnabás. A társaság a nehézségek ellenére tovább akarja javítani azoknak a városi feladatoknak a minőségét, amik eddig is hozzájuk tartoztak. Ugyanakkor továbbra is pályázik újabb, profiljukba tartozó feladatokra. Emellett a hatékonyság elérése érdekében racionalizálásra törekednek az új évben is.

A szomszéd esete

Az év eleji, hagyományos munkásgyűlésen tizedik alkalommal jelen lévő Balogh József polgármester jó szerencsét kívánt a Komszol dolgozóinak.
– Szerencse is kell a munkához, főként egy kerítések nélkül dolgozó cégnél, amely munkájának nagy része a fogyasztó előtt zajlik. Idén például jól jött, hogy esett az eső, s nem hó formájában hullott le a csapadék. Így harmincmillió forintot sikerült megspórolni – mondta Balogh József, majd hozzátette: – Szerencse az is, ha nincs egy jogilag nem kikupálódott és a csűrés-csavarásban edzett szomszédja valakinek, mint a parkolóház esetében. (A győri parkolóháznak ezért nincs máig írásos használatbavételi engedélye, mert azt az épület szomszédságában lakó győri polgár megfellebbezte, a bíróság pedig neki adott igazat – a szerk.) Akkor előbb üzembe lehet helyezni egy beruházást, s nem kell különféle pénzeket fizetni, és a bevételek is előbb jutottak volna a céghez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifüstölték a rókákat Romándon

Ma már nyugodtak lehetnek a romándi diákok, eltűntek a rókák az iskola környékéről. Tovább olvasom