Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Munkanélküli-segély is inkasszálható

Olvasónk munkanélküli-segélyét illetékfizetési kötelezettség miatt inkasszálta az adóhatóság.
Az eset jogszerűségének jártunk utána, s kértük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy ismertesse a pénzbeszedésre vonatkozó előírásokat. Megtudtuk: a hatóság nem tudja, hogy az átutalási megbízás milyen pénzből teljesül.

– Három évvel ezelőtt vettem egy házat, aminek az illetékét havonta vonta az adóhatóság a bankszámlámról, ez a fizetésem 33 százalékát tette ki. Októberben azonban elvesztettem az állásomat, munkanélkülivé váltam. A segélyemhez egészen februárig nem nyúlt a NAV, akkor azonban a teljes összeget inkasszálta – mondta B. Beáta, majd hozzátette: – Úgy tudom, hogy segélyt elvonni nem lehet.

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága ismertette, hogy átmeneti fizetési nehézség esetén az adós részletfizetési vagy fizetési halasztási kérelmet írhat az adóhatóságnak, s ha ennek törvényi feltételei adottak, akkor a kérésnek eleget tesznek.

Olvasónknak a NAV munkatársa ennek hiányával indokolta az inkasszálást.

– Valóban nem küldtem kérelmet, mert utólag tudtam meg, hogy levelet kellett volna írnom az adóhatóságnak, amelyben meghatározom, hogy havonta mekkora összeggel tudok törleszteni. Erről azonban engem nem tájékoztattak – nyilatkozta B. Beáta.

A pénzbeszedés ez esetben tehát jogos, s az illeték akár segélyből is levonható. Az adóhatóság ugyanis hivatalból nem vizsgálja, hogy a bankszámlára kiadott hatósági átutalási megbízás miből teljesül, nem is rendelkezik információval arra vonatkozóan, hogy a megterhelt számlán rendelkezésre áll-e pénzösszeg, és ha igen, azt milyen jogcímen kapja az adós. Arra pedig a bankszámlát kezelő pénzintézetnek kell figyelnie, hogy csak a jogszabályban meghatározott mértékig utalja át az adóhatóságnak az általa kezelt pénzösszegeket – tájékoztatott a főigazgatóság.

Beátának egyhavi csekkje pihen az ablakban, s egy ismerősétől kellett kölcsönkérnie azért, hogy a következő hónapig megéljen.

– Tisztában vagyok azzal, hogy a pénzemet nem kapom vissza. Azért harcolok, hogy a következő hónapban ez ne fordulhasson elő, s hogy mások figyelmét is felhívjam a visszásságra. Írtam a hatóságnak, válasz azonban még nem érkezett. A következő hónapra mindenesetre bebiztosítottam magam: másik számlára kérem a járandóságomat – közölte B. Beáta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így buliztatok a Bridge-ben és a Mamma Miában - Galéria

Ismerős számok csendültek fel, nézd meg fotóinkat a megnyerő énekesnőről. A Mamma Miában… Tovább olvasom