Kisalföld logö

2017. 03. 22. szerda - Beáta, Izolda 8°C | 17°C Még több cikk.

Munkajogi tanácsadó napok Győrben és Sopronban

Az "IGR – Jövő a határtérségben" projekt keretében információs rendezvényeket tartanak.
Az "IGR – Jövő a határtérségben" projekt az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) közös programja. A határon átnyúló együttműködés keretében információs rendezvényeket tartanak, amelyeken a munkavállalók feltehetik az osztrák és a magyar munkajoggal kapcsolatos kérdéseiket is az érdekvédőknek és a jogászoknak.

Október 15-én Sopronban a Deák téren (rossz idő esetén a kereskedelmi és iparkamara épületében, Deák tér 14.), október 16-án Győrben a megyeháza előtti téren (rossz idő esetén az MSZOSZ székhelyén, Csaba utca 16.) 14 és 18 óra között.

A projekt legfontosabb céljai: a munkavállalók tájékoztatása Burgenland - Nyugat-Magyarország határrégióban munkaviszonnyal és szociális jogviszonnyal kapcsolatos kérdésekben; a munkavállalók minimális szociális színvonalának biztosítása; foglalkoztatási viszonyok szabályszerű és konstans fejlesztése, a munkaerő-piac monitoringja; határon átnyúló képzések; minőségi szakmai együttműködések kiépítése; tartós kooperációs és koordinációs hálózatok kiépítése.

A 2008 januárjában "IGR – Jövő a határtérségben" projekt legfontosabb célja, hogy a projekt futamideje alatt megfelelő intézkedéseket hozzon azon problémák kiküszöbölésére, amelyek az osztrák munkaerőpiac liberalizációja és a változó magyar munkajogviszonyok által keletkeztek.

Az IGR-projekt széleskörű információs és tanácsadó tevékenységének köszönhetően megvalósul a magyar és osztrák munkavállalók tájékoztatása, naprakész információkkal történő ellátása, így a jogszabályoknak megfelelő foglalkoztatása.

Ez túlnyomórészt a kétnyelvű (német, magyar) jogi tanácsadások biztosításának köszönhető. 2008-tól 2012. június 30-ig 37.753 személy kért és kapott tanácsot, vagy tevőleges segítséget irodáikban kiválóan felkészült jogászaiktól, akik hetente általában 200-250 személyes, írásbeli (mailben) vagy telefonos tanácsadást tartanak a határon átnyúló foglalkoztatással kapcsolatos kérdésekben német és magyar nyelven.

A tanácsadás kapcsán fontos kiemelni – mivel egyre több vállalkozó keres meg bennünket határon átnyúló foglalkoztatással, vállalkozás indítással, működtetéssel kapcsolatos kérdésekben – kizárólag munkavállalóknak nyújtanak segítséget.

A tanácsadás felöleli, Ausztriában és Magyarországon a munkajog, a szociális jog, a családi juttatások, az adójog és a foglalkoztatás szabályozásának kérdéseit is. A tanácsadás az első tanácsadástól a felszólításig (intervencióig) terjedhet.

A tanácsadás mellett a munkavállalók mind szélesebb körű tájékoztatására információs rendezvényeket szerveznek a legaktuálisabb témákban, valamint kiadványokat, információs brosúrákat készítenek.

E hónapban rendezvénysorozatuk célja, hogy megismertessék az emberekkel a 2012. július 1-én hatályba lépett új Munka törvénykönyve fontosabb rendelkezéseit. Bemutatják a projekt keretében készített legújabb információs füzeteiket, így a "Munkavállaló lettem" (ifjúsági kiadványt), a "Munkaügyi Iratmintatár (CD melléklettel)" és a "Munkajogi Túlélőcsomag" kiadványokat.

Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak osztrák kollégáik összeállítottak és kiadtak egy információs füzetet "Csődeljárás" címmel. Ezeket és még több ausztriai munka és szociális jogviszonyokkal foglalkozó kiadványokat is biztosítanak az érdeklődőknek.

Lehetőséget biztosítanak munkavállalóknak, érdeklődőknek arra, hogy ausztriai és magyar munkaviszonnyal, szociális problémákkal kapcsolatos egyszerűbb kérdéseikre helyben választ kapjanak. Osztrák és magyar jogászok állnak folyamatosan az érdeklődők rendelkezésére.

A munkavállalókkal való szoros kapcsolat (tanácsadások, információs rendezvények) lehetővé teszi a projektcsapat számára, hogy a munkaerőpiac problémáit, nehézségeit gyorsan és első kézből megismerjék.

Olvasóink írták

 • 3. arrabonai 2013. február 22. 10:00
  „A demokrácia haszontalan ha a jogokkal nem élünk. Pár egyéb dolog mellett ebben különböznek leginkább a tőlünk nyugatra élők.”
 • 2. Tündenéne 2012. október 17. 20:26
  „Szerencsére nem mindenki ilyen buta.”
 • 1. Mankapunka 2012. október 10. 16:11
  „Sokra mész vele,mert a munkáltatódnak több pénze van egy jó ügyvédre,így tök fölösleges a herce-hurca.

  Megakar válni tőled,úgyis megfog. Végén a perköltséget te fizeted,amiből már másik melóhelyet találhattál volna.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri öröm ötezerbe, a lebukás ötvenezerbe került a cseszneki férfinak

A férfi fizetett a nőnek a szexuális szolgáltatásért. A rendőrök érték tetten a párt. Tovább olvasom