Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Munkajogi kisokos az új törvényhez

A szakszervezetek képviselői mutatták be Győrben azt a kiadványt, ami közérthető nyelven nyújt segítséget az új Munka törvénykönyve értelmezéséhez.

A szakszervezetek képviselői sajtótájékoztatón mutatták be Győrben azt a kiadványt, ami közérthető nyelven nyújt segítséget a júliustól hatályba lépő új Munka törvénykönyve értelmezéséhez.

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködés "IGR – Jövő a határtérségben" projekt egyik fő célja a Nyugat-Magyarország területén dolgozó magyar munkavállalók munkaviszonyból származó jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztatás, képzés és tanácsadás.

Július 1-től pedig hatályba lép az új Munka törvénykönyve, amellyel kapcsolatban neves munkajogi szakembereknek is az a véleménye, hogy "újra meg kell tanulni", hogyan is működik majd a munkajog igazán a gyakorlatban.

Ebben kíván segítséget nyújtani az "IGR – Jövő a határtérségben" projekt keretében a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és az MSZOSZ Nyugat-dunántúli Regionális Képviselet által összeállított tájékoztató füzet, amely egyszerű, közérthető nyelven foglalja össze azt, amit egy munkavállalónak tudnia kell.

A kérdés és felelet formájában megfogalmazott jogszabály-magyarázat olyan nyelvezetre épült, hogy azt az is megértse, aki életében nem olvasott még el eredetiben egyetlen törvényt sem.

Potyondi Antal, az MSZOSZ megyei képviseletvezetője a kiadványt a kezébe fogva hangsúlyozta, hogy jogaikkal a munkavállalóknak érdemes tisztában lenniük. Ebben akarják őket segíteni a többek közt tisztségviselőiknél, a munkahelyi érdekvédőknél elérhető füzettel, amelynek címe: "Kisokos – amit az új Munka törvénykövéről tudnod kell…".

Potyondi több változást megemlített, például, hogy júliustól a felek közti megállapodás alapján, külföldi munkavégzés esetén a munkabér kifizethető devizában is.

Az azonban több dolgozót fog érinteni, hogy megszűnik a délutános és az éjszakai pótlék közti különbség, a műszakpótlék mértéke egységesen 30 százalék lesz.

Az érdekvédő szavai szerint azonban több bolti dolgozónak ez azt jelenti, hogy nem kap pótlékot. Ugyanis csak 18 órától másnap 6 óráig jár pótlék.

Aki pedig 14 és 18 óra között dolgozik eladóként, nem kap majd pótlékot. Azt is jó tudni a kisokos alapján, hogy ha a munkavégzés csak részben esik 18 és 6 óra közé, akkor a pótlék arányosan illeti meg az alkalmazotat.

Új elem az új törvénykönyvben az is, hogy a kormánynak lehetősége lesz munkavállalói csoportonként (pl. szakménként, képzettségi szintenként) vagy regionálisan eltérő minimálbér megállapítására.

Az érdekvédő szerint a kiadvány 45. oldalán összegyűjtött munkajogi fogalmakat is érdemes megismerni, mert azokat a közbeszédben másképp értelmezik az emberek, mint a jogszabályok.

Például fiatal munkavállalónak az számít, aki 18. életévét még nem töltötte be. A fiatal munkavállalók számára legfeljebb egyheti munkaidőkeret rendelhető el júliustól.

Olvasóink írták

  • 1. Lacika62 2012. április 17. 08:43
    „A munkáltató legtöbb esetben, sajátos jogokat alkalmaz, le ..arja az MT-t azt mondja ha nem tetszik mondj fel 100 ember tolong az utcán a helyedre várva. Ha szóvá teszed talál indokot fegyelmire, kapsz 1 -et szóbelit írásban, majd hamarosan 1-et írásban és ki vagy rúgva...... ez Komáromban mostanában nagy divat. A telefon gyár és az őt kiszolgáló cégeknél... Hogy ne keljen vég kielégítést fizetni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazz a legjobbra! TAPS-díj, döntsön az olvasó!

A közönség szavazhatja meg, kit és mit látott a legjobbnak az elmúlt színházi és filharmóniai… Tovább olvasom