Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Munkaidőben is „igen"

Győrben általában a május, idén a június és az augusztus a legkapósabb hónap a házasulandók között. A párok mintegy negyede munkaidőben esküszik. Komáromban kedvelt helyszín az erőd.


A kisebb városokban a házasulandók még találnak időpontot a népszerűbb naptári helyekre, de például Győrben június 14-én már csak este fél hétkor lehetne esküdni, ami a legkésőbbi órája a hivatalnak. Általában a május és az augusztus, utána a június és július a legkelendőbb: a júniusi szombatokon jóformán csak az esti órákra akad már most is időpont, s van olyan nap, amikor kizárólag délelőtti szertartásra van lehetőség. A legideálisabb délutáni naptárhelyek szinte mind elfogytak.
 
Győrben elfogytak a helyek augusztusban is, ami a kettőtől hatig tartó intervallumban már most sűrűnek látszik. „De azért találunk helyet még a nyárra" – biztosítottak a hivatalnál.

Komáromban a számok is kisebbek, nem kell attól tartani, hogy az évente rendezett száz esküvő valamelyikére nincs ideális időpont. Jelenleg a 15–16. esküvőnél tartanak a városban, így kiszámolható, hogy az átlagos 100 nagy része itt is a nyári hónapokra esik. Évente mintegy négyen-öten választják helyszínül a VF Szabadidőparkot, páran pedig a Monostori Erőd Dunai bástyájánál szeretnének házasodni.

Amíg egyre többen választják az irodai környezetet, mások egyre romantikusabb helyszínt keresnek. Képünkön a nemrég egybekelt Lenzsér Gábor és Lenzsér-Vadász Rita. Fotó: H. Baranyai Edina
Amíg egyre többen választják az irodai környezetet, mások egyre romantikusabb helyszínt keresnek. Képünkön a nemrég egybekelt Lenzsér Gábor és Lenzsér-Vadász Rita. Fotó: H. Baranyai Edina

Nem mindenki ragaszkodik azonban a frekventált időpontokhoz, Győrben az eddig idénre tervezett 346 esküvőből 82-t munkaidőben kötnek meg, ami jellemzően azt is jelenti, hogy terem és násznép nélkül, két tanúval, az anyakönyvvezetői irodában jön létre a frigy. E mögött – ha talán nem is meghatározó okként, de – mindenképpen ott áll a hatósági eljárás 4000 forint plusz áfa díja, amit munkaidőben, a Zichy-palotában nem kell megfizetni. Valamivel drágább – 6500 forint plusz áfa – a díj akkor, ha külső, de önkormányzati helyszínen esküszünk, például a városházán. A legdrágább pedig természetesen az intézménytől független hely, amiért 34.000 plusz áfa díjat kell adni. Ezeknek a többsége kerthelyiséggel ellátott szórakozóhely, de esküdtek már párok a Radón is.

Tatán 195 házasságot kötöttek tavaly, ebből 54-en külső helyszínen, ami itt egyre inkább bevett gyakorlat. Sokan választják az Öreg-tó, a Cseke-tó közelében üzemelő vendégváró egységeket és a tatai vár környezetét. A város sajátos hangulata miatt sok házasuló jelentkezik távoli településekről, s még a fővárosból is.

A többség természetesen Tatán is a nyári időpontra pályázik: júniustól augusztusig eddig 85 esküvőt terveztek be idén, s még nincs vége a sornak – tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

  

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elérhető a közvetítői eljárás megyénk bíróságain

Márciustól már Győr-Moson-Sopron megye bíróságain is igénybe vehetik a peres felek ezt az eljárást. Tovább olvasom