Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Munkácsy Győrben!

Győr-Moson-Sopron - Közel negyven, köztük számos világhírű Munkácsy-kép, illetve relikvia érkezik Győrbe április elején: a kiállítás hírét hivatalosan holnap jelentik be a megyeszékhelyen.

Csak a tárlat biztosítása milliókba kerül, de az biztos, hogy Munkácsy életművének ilyen összegzését még nem láthattuk szemtől szemben a megyében.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat vezetése holnap sajtótájékoztatón jelenti be, hogy tavasszal hozzák Győrbe a „Munkácsy-képek Amerikából – Válogatás v. Pákh Imre műgyűjtő és a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből" című kiállítást. Ebben a világhírű festő mintegy 40 alkotása, valamint Munkácsy személyéhez kötődő félszáz relikvia (festéshez használt munkakabátja vagy például ifjúkori jegyzetfüzete) szerepel. Állítólag lesz egy olyan festmény is a kiállított alkotások között, amelyet v. Pákh Imre szilveszterkor vásárolt meg, így most először láthatja a hazai (és nemzetközi) közönség. Hogy melyik ez a kép, ne kérdezzék, mert még a tárlatnak otthont adó megyei múzeum, illetve megyei önkormányzat számára is meglepetésnek szánják.

A győri Vastuskós-ház kiállítótermét felújítják, hogy fogadni tudja a képeket.
A győri Vastuskós-ház kiállítótermét felújítják, hogy fogadni tudja a képeket.

A kiállítás átfogja Munkácsy Mihály szinte teljes művészi életútját a korai képektől a pályafutásának vége felé született szalon-, zsáner- és csoportképekig. Az Amerikában élő v. Pákh Imre magángyűjtő és a tárlatot szervező kiadó ragaszkodik ahhoz, hogy a „vándorló" Munkácsy-tárlat – bárhol is mutassák be – ugyanazt az élményt nyújtsa a látogatóknak.

Így viszont a korábbi kiállításokból valószínűsíthető, hogy a kiválogatott művek között szerepel Munkácsy egyik leghíresebb képe, az Ásító inas; s bemutatják a Krisztus Pilátus előtt című műremek vázlatát, illetve a Krisztus töviskoszorúval című alkotást, amely tanulmány volt az Ecce homóhoz. A negyven festmény között nagy valószínűséggel itt lesz még Győrben az Apa születésnapja, a Mosó asszonyok, a Sétány a Park Monceau-ban, az Ordító suhanc, illetve a Ballada.


A lista nyilvánvalóan nem teljes, s a kisalföldi megyeszékhelyre hamarosan érkező alkotások címeit pénteken erősítik meg, de az biztos, hogy világszinten jegyzett s eddig mindenhol óriási sikert aratott tárlatnak lesz otthona hamarosan Győr.

A szervezést a megyei önkormányzat indította el, így tőlük tudható, hogy csak a képek biztosítása hárommillió forintba kerül. A tárlat helyszíne a Széchenyi tér 4. szám alatt található „Vastuskós ház", amelyet fel kell újítani, hogy méltó helyszíne lehessen a Munkácsy-tárlatnak. A kiállításszervezés teljes költsége várhatóan 25 millió forint körül lesz, de ha a várt sikert hozza, ez az összeg bőven megtérülhet.


A jegyárakról egyelőre szintén csak hozzávetőlegesen lehet beszélni: átlagosan 1000 forint körül lesznek, abból kiindulva, hogy máshol 1500–1800 forintért árulták a felnőttbelépőket, a gyerek-, nyugdíjasjegy pedig 500–800 forint volt. A tárgyalások mostani állása szerint áprilistól június végéig lesz látható a tárlat Győrben.

A pénteki sajtótájékoztató után várhatóan további részletekkel tudunk szolgálni a tavasz-nyár legjelentősebb győri kulturális eseményéről. 

Olvasóink írták

 • 3. tricse 2009. január 30. 12:50
  „Aki olvasta Dallos Sándor A nap szerelmese és az Aranyecset c.könyveit az szerintem biztosan kíváncsi lesz a kiállításra és reméljük az is aki nem olvasta csak szereti az igazi művészetet! Én biztosan megnézem,de a hír hallatán első gondolatom,hogy a gyerekeimet is elviszem,nos az ezer forint körüli jegyárak nem állástalan embereknek szólnak!
  Sajnos”
 • 2. Judytka 2009. január 30. 09:18
  „nagyon örülök neki...imádom Munkácsyt!”
 • 1. AranyKözépút 2009. január 29. 22:11
  „NAgyon jó hír. Végre!Köszönet a szervezőknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszáz dolgozót elbocsát a Syncreon

Győr - Kevesebb megbízást kap az Auditól, ezért csökkenti munkavállalói létszámát a győri Syncreon… Tovább olvasom