Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Munkabalesetek: a kevesebb is sok

Győr-Moson-Sopron - Folyamatosan csökkent az elmúlt években a munkabalesetek száma régiónkban és megyénkben. Az idei első negyedévben kevesebben sérültek meg súlyosan, haltak meg foglalkozásuk miatt.
Az idei első negyedév az előző év azonos időszakához képest munkabalesetek szempontjából stagnálást mutat megyénkben a Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőség igazgatójának tájékoztatása szerint. Fekete István elmondta: tavaly 336, idén az év első három hónapjában 348 alkalommal érte baleset a dolgozókat. Alig van a két adat közt különbség, több év összehasonlításában pedig csökkenő tendencia figyelhető meg, ha az első negyedéveket hasonlítjuk össze: 2003-ban 436, 2004-ben 402, 2005-ben 379, 2006-ban 386 munkabaleset volt.

Tavaly márciusig négy munkabaleset végződött halállal megyénkben, idén egy. Súlyos eset ebben az időszakban, 2007-ben kettő volt, ebben az évben egy sem, kevésbé súlyos, de csonkolásos tavaly kilenc, idén kettő. Az idei haláleset az autópályán történt közlekedési balesetből adódott, nem környékbeli cég alkalmazottjáról volt szó, csak a helyszín miatt regisztrálták a régiós felügyelőségnél.

Fekete István, a Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőség igazgatója azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy azokat a baleseteket tartják nyilván, amik miatt három napnál többet esnek ki a munkából a dolgozók. Az éves adatok összehasonlítása alapján pedig kedvezőnek tartja, hogy öt év alatt csaknem négyszázzal csökkent a munkabalesetek száma a megyében: 2003-ban 1795- öt, 2004-ben 1651-et, 2005-ben 1550-et, 2006-ban 1514-et, 2007- ben 1402-őt regisztráltak. Ez még akkor is javulás, ha tudjuk, a kevesebb sérülés is sok. Az is feltételezhető, hogy néhány esetet nem jelentenek be, de nem ez az oka a szakember szerint a kisebb számoknak. Meggyőződése, hogy javult e téren a fegyelem, szabálykövetőbbek a cégek és több eset kitudódik azért is, mert a feketegazdaság megszüntetésére törekvő ellenőrzések hatásosnak bizonyultak.

Megfigyelhető Fekete István szerint, hogy kevésbé konkrét feladatok végzése, gépek használata közben esik meg a baj, begyakorolt mozdulataikra valószínűleg jól koncentrálnak a dolgozók. Inkább az üzemen belüli „közlekedés" következményei a testi fájdalmak: megbotlanak, elcsúsznak, emelés közben rosszul mozdulnak az emberek. Viszont ha kevesebb is a baleset, a súlyos eset, többször büntetést kellett kiszabnia a felügyelőségnek a munkavédelmi előírások be nem tartása miatt. Főként építőipari munkaterületeken. Gyakori, hogy magasban nem építik ki a védelmi elemeket, nem tartják be a védőfelszerelések használatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adj nevet a kisoroszlánnak!

Győr - Reklámfilmsztár lesz a győri állatkert két hónapos kisoroszlánja, „akivel" a napokban… Tovább olvasom