Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Munka törvénykönyvéről Győrben: `a munkahelyről csak jót, vagy semmit´

Az egyéni jogoknál közeledtek az álláspontok, a kollektívnél viszont nem - derült ki az új Munka Törvénykönyvéről tartott győri háttérbeszélgetésen.


A Munka Törvénykönyvének módosítása napokon belül a közélet egyik slágertémája lesz - a tervezet ugyanis hamarosan a kormány asztalára kerül, majd pedig az Országgyűlés elé.

Az első, nyáron kiszivárgott tervezet (munkaanyag) nagy vihart kavart, azóta készült egy újabb tervezet is.

Ebben már közeledtek az álláspontok a szakszervezet és a politika között - ehhez persze az is kellett, hogy az érintettek egyeztessenek.

Ennek bizonyságául Kara Ákos győri parlamenti képviselő, a szociális és foglalkoztatási bizottság alelnöke meghívására - aki a budapesti egyeztetéseken részt vett - Győrbe érkezett Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A tervezet "B" verziójáról ők ketten tartottak tájékoztatót szerdán.

Az elején leszögezhető, hogy a kollektív jogoknál még mindig távol állnak az álláspontok; az egyéni munkajog esetében viszont több területen megállapodás, vagy megállapodás közeli helyzet alakult ki.

Ilyen például a szabadságolás kérdése, amelynél jelen állás szerint várhatóan marad a húsz nap és a sávos életkori pótszabadság is.

A felmondási tilalom az anyák esetében megmarad, mint ahogy a védett kor intézménye is.

A műszakpótlék tervezett változtatása is nagy port kavart a nyáron - ebben is közel vannak az álláspontok.

Lényege: a munkaadó és a munkavállaló külön megállapodása nélkül is délután hat és reggel hat óra között bérpótlék (műszakpótlék) jár, amelynek mértéke 30 százalék.

Így aki délutános műszakban dolgozik és eddig 15 százalékot kapott délután kettő óra és este tíz óra között, mostantól délután hat és este tíz között 30 százalékot  kaphat, délután kettő és hat óra között viszont semmit.

Ám a fizetésében a műszakpótlék összege így sem változik. Vasárnap rendes munkaidőben a munkavégzésért változatlanul 50 százalék pótlék jár, munkaszüneti napon pedig 100 százalék.

A másik nyári "slágertéma" a kártérítés volt, ebben a mostani tervezet szerint a súlyos, gondatlanságból elkövetett eseteknél teljes kárigény nyújtható be a munkavállalóval szemben.

"Annyit sikerült elérni, hogy a bíróság ilyen esetekben figyelembe vegye a munkavállaló anyagi helyzetét is, tehát könnyítéssel élhessen" - mondta a munkástanácsok elnöke.

Maradtak azért még kérdéses pontok, erre is egy példa a végére: a jelenlegi munkaanyagban még szerepel, hogy a munkavállalók munkaidejükön túl sem szidhatják munkahelyüket, illetve munkaadójukat.

Olvasóink írták

 • 11. Lone_wolf.. 2011. október 07. 10:13
  „4. Morpheus 2011.10.05. 21:49
  Majd jön a rendőr és együtt szidjátok tovább őket, a bírságolás elmarad.”
 • 10. miracle 2011. október 06. 19:45
  „Miért ne lehetne hozzászólni, a hozzászólók adatai csak jók lesznek valami Kubatov-listára :)”
 • 9. lebeke 2011. október 06. 12:09
  „Ez az egész ahhoz hasonlítható, amikor árleszállítás van. A kereskedő el akarja adni az áruját bizonyos összegért, amit mondjuka kutya sem venne meg annyiért. Csinál egy kamu árat ahonna "leszállította" , s lám, mindenki veszi mint a cukrot, mert most hogy megéri. Ezek is kitalálták, hogy mit akarnak velünk megetetni, s készítettek egy még durvább verziót is, amit a szakszervezetek majd "lealkudnak" az eredetire, s lám, mekkora sikereket ért el a szakszervezet. Nesze semmi , fogd meg jól.
  Amúgy azt csodálom, hogy ehhez a cikkhez egyátalán hozzá lehet szólni...”
 • 8. mesildiko 2011. október 06. 11:21
  „Akkor most én nem írok le semmit, mert netán kinyomozzák. Csak gondolok. Ezt még megtehetem? A munkavállalók eddig is teljes mértékben kiszolgáltatott helyzetben voltak. Nem gondoltam, hogy ez fokozható, tévedtem. Ami ma Magyarországon folyik a munka világával kapcsolatban, egyetlen kifejezéssel jellemezhető.”
 • 7. lr 2011. október 06. 05:40
  „Továbbá.. az ember akit nap mint nap megaláznak, belerúgnak a munkahelyén, mert a munkaadó ezt is megteheti...
  A munkavállaló, pedig akkor és ott kénytelen ezt lenyelni...
  Az ne adhassa ki a mérgét?
  Különben hogyan fogják ellenőrizni? Lehallgatnak mindenkit?

  Miracle!
  Hogy Neked milyen igazad van!”
 • 6. lr 2011. október 06. 05:37
  „Szerintem ezen a ponton csak röhögni lehet!
  :-D”
 • 5. miracle 2011. október 05. 22:38
  „Morpheus
  Nem a rendőrség, hanem a nemsokára felállítandó Csupafül Különleges Bevetési Osztály. Ás persze nem ismerjük a törvénytervezet minden részletét, de nyilván benne van, hogy szabadidődben is kitűzőt kell viselned, amin fel van tüntetve, hogy XYZ zrt munkavállalója vagy. (Utóbbit A Csupaszem Osztály ellenőrzi)
  De, elárulok egy kiskaput: csak az van benne, hogy munkaidőben és munkaidőn túl nem szabad. A megoldás, hogy munkaidő előtt kell szidni. :)”
 • 4. Morpheus 2011. október 05. 21:49
  „1, 2: Ki fogja ezt betartatni? :D Utcán szidom az XYZ rt-t, és a rendőrjárőr megbírságol? :D”
 • 3. knifemaster 2011. október 05. 21:07
  „Nyugi van,csak nem lehet anyázni,viszont a tényszerű közléseket az inkompetenciákról,és törvénysértésekről még meg lehet tenni. :)”
 • 2. kisember1 2011. október 05. 20:02
  „1. miracle 2011.10.05. 18:22
  Ez csúcs. És nem is gondolhatnak csúnyát. Éljen a gondolat szabadsága.
  És a munkaadó szidhatja a beosztottját?”
 • 1. miracle 2011. október 05. 18:22
  „"a jelenlegi munkaanyagban még szerepel, hogy a munkavállalók munkaidejükön túl sem szidhatják munkahelyüket, illetve munkaadójukat. "
  eddig a tervezet, a végleges szöveg pedig így fog kinézni: "a munkavállalók munkaidejükön túl sem szidhatják munkahelyüket, illetve munkaadójukat, és különösen nem a kormányt"”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint lebuktak: rendőrkézen a kunszigeti és abdai hulladék kalózok

A szeméthalomban többek között egy ott "felejtett" dokumentum is "árulkodott" a lerakott kupac… Tovább olvasom