Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Munka három óra alvás után?

Közölték munkahelyemen, számítsunk arra, hogy vasárnap délután is mennünk kell dolgozni és hétfőn délelőttre vissza kell menni. Ezzel csak az a probléma, hogy nagyon sokan éjjel 11 órára vagy még későbbre érünk haza és a reggeles műszakhoz hajnali fél 4, 4 órakor már kelni kell - írja olvasónk.

Olvasói kérdés

"Közölték munkahelyemen, számítsunk arra, hogy vasárnap délután is mennünk kell dolgozni és hétfőn délelőttre vissza kell menni.

Ezzel csak az a probléma, hogy nagyon sokan éjjel 11 órára vagy még későbbre érünk haza és a reggeles műszakhoz hajnali fél 4, 4 órakor már kelni kell.

Hasonlóképp van ez az éjszakás műszaknál is. Öt-hat nap éjszakázás után nem tud az ember három óra pihenéssel visszamenni dolgozni. Hol van itt a nyolcórás pihenőidő a két műszak között? Igaz, papíron megvan."

Szakértőink tájékoztatásából kiderült, hogy a munkába utazás ideje nem része a munkaidőnek, így a jogszabályok szempontjából nem kifogásolható az a sajnálatos helyzet, amit olvasónk említ.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy papíron megvan az előírt pihenőidő a munkavégzés vége és a következő munkakezdet között, ezért a munkaadó megteheti, hogy nem foglalkozik azzal, mikor ér haza a dolgozó, mennyit tud aludni, míg újra fel kell kelnie a munkába indulás miatt.

Azonban az már kérdés, hogy ez a cégnek érdeke-e. A hatékonyság, a biztonság szempontjából ugyanis kockázatos, ha a munkavállalók kialvatlanul végzik feladataikat.

Ilyen helyzetben kaphat hangsúlyos szerepet a szakszervezet, amelynek tisztségviselője – aki nem a cégnél dolgozik – tárgyalhat az üzemben alkalmazottak képviseletében a munkaadóval.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Tisztségviselőik – Molnár Ákos és Potyondi Antal – adnak válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik.

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2012. október 19. 10:32
    „Régen olyan szabály volt, hogy 11 órának el kell telnie a munka befejezése és újbóli munkakezdés között. Eszerint a dolgozók, ha este 10-kor végeznek, akkor legkorábban reggel 9-re hívhatók be.

    Egyébként kíváncsi vagyok, milyen munkát tud végezni, akit ennyire kifacsarnak.
    Aztán majd megy a nyavalygás, hogy a megrendelő nem veszi át a terméket, mert rossz minőségű.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perel, de hisz Eurovegasban a volt részvényes

Perbeli egyezséget indítványoztak az osztrák felperesek, Eurovegas egykori részvényesei szerdán a Győri Törvényszéken indult, majd rögtön elhalasztott polgári perben. Tovább olvasom