Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Munka és sorban állás

Azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az orvos köteles a legolcsóbbat felajánlani a betegnek egy jogszabály alapján.
Mint ismert, a jogszabály előírja, hogy azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az orvos köteles a betegnek a legolcsóbbat felajánlani. Amennyiben a páciens ragaszkodik régi gyógyszeréhez, írásban kell nyilatkoznia.

Majdnem mindenki...

– Egy nap hatvanhárom beteg közül hatvanegy ragaszkodott a régi gyógyszereihez – jellemzi a helyzetet dr. Végh Klára. A sok adminisztráció egy újabb elemmel bővült, amely növeli a betegek várakozási idejét, rendszeres, egy-két órás túlmunkára kényszeríti az orvosokat, asszisztenseket. A beteg, ha el is fogadja az új, olcsóbb kiszerelésű gyógyszert, többnyire nem kapja meg a patikákban. Kisebb a baj, ha csak nincs készleten, de számos készítményről kiderült, hogy ugyan engedélyezett Magyarországon, de a gyártó nem forgalmazza...

Procedúra

A patikus ilyen esetben előveszi a kiadott helyettesíthetőségi listát... A procedúra eredménye a gyógyszertárakban is a hosszabb várakozási idő. A gyógyszerészeknek azt is ki kellene találniuk, hogy az új gyógyszerekből milyet és mennyit rendeljenek.
A Kisalföld információi szerint a kormány csak névleg és sebtében konzultált a szakmákkal az új rendelkezések bevezetése előtt. A legfőbb bizonyíték erre, hogy a legtöbb gyakorlati buktatóra a jogszabály hatálybalépését követően derült fény.

A rendelők nem tudták

– Cukorbetegeink, vizelet- és széklettartási zavarban szenvedő pácienseink, tekintet nélkül állapotukra, kizárólag szakorvosi javaslat alapján kaphatnak támogatást a számukra nélkülözhetetlen eszközök beszerzésére – toldotta meg a hallottakat dr. Végh Klára.
A jogszabály sok esetben szigorított szakorvosi javaslatot ír elő. Az igazolásokért éppen a legelesettebb állapotban lévő, legnehezebben mozgó betegeknek kell több szakorvost is felkeresniük. A fül-orr-gégészeti, az onkológiai, a szemészeti, a sebészeti és a baleseti sebészeti szakorvosi rendelők egy része ráadásul pénteken még nem tudta, hogy január 6-tól ismételten fordulhatnak hozzájuk a betegek háziorvosi beutaló nélkül...

És még nincs vége. Folytatás legkésőbb a gyógyszerek tb-támogatásának január 15-i drasztikus csökkentésével, a vizitdíj február 15-i bevezetésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győrhő még nem tud támogatottakról

A Magyar Államkincstár eddig még egyetlen támogatott adatait sem nevezte meg a Győri Hőszolgáltató… Tovább olvasom