Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Munka és okmányok nélkül

Varga Márta szerelemből költözött a határ túloldaláról ideátra. A Szlovákiából áttelepült asszonynak azonban hat éve nincs állandó munkahelye, letelepedési engedélye, mi több, immár az albérletet sincs miből fizetnie.
Ördögi kör: Ha állandó munkahelye lenne, a tartózkodási engedélyt is megkapná. E nélkül viszont se pénz, se okmányok, az albérletet pedig végképp nem tudja fizetni.
A középkorú, háromgyermekes édesanya szeme az utóbbi hetekben vagy könnyes, vagy mindig szomorú. Az egyik fiával és kislányával él együtt az adyvárosi panellakásban, amit néhány hónapja bérelnek. Az ideiglenes otthonért a közüzemi díjakkal együtt a főbérlőnek közel ötvenezer forintot számolnak le havonta. Fizettek is, amíg bírták, ám állandó munkahely híján ma szinte teljesen kilátástalannak tűnik a helyzetük.

Magára maradt

– Dunaszerdahelyi vagyok, a szüleim és a testvéreim is odaát élnek – sorolja Varga Márta. – Több mint húsz éve ismertem meg Győrt, sok földimmel együtt az Uniontextbe jártam át dolgozni. A párom meghalt, a második férjemet pedig itt ismertem meg és a Duna túloldalára költöztem. Hittem a boldogabb életben. Igaz, albérletből albérletbe vándoroltunk, de egy ideig megvoltunk, aztán sajnos elváltunk. Magam maradtam a gyerekekkel. Sándor fiam melegburkolónak tanult, mellette a Meló-Diák segítségével folyamatosan dolgozott. Mindent elvállalt, csak hogy segítsen nekem. A kisebbik, most nagykorúvá vált fiam jelenleg elköltözött tőlünk, egy ismerős családnál a barátnőjével él együtt. Niki, a kislányom most másodikos. Szégyen, hogy a napokban még az iskolai ebédjét sem tudtam befizetni.

Visszamenni nincs hová

Az egyedül maradt és immár családfenntartóvá vált anya a takarítástól a kertgondozásig bármilyen munkát szívesen elvállalna. A magyarigazolvánnyal három hónapig teheti ezt, ám mivel több évet dolgozott itt, ezért hamarabb hozzájuthatna az állandó munkavállalási engedélyhez, ennek birtokában pedig a tartózkodási engedélyt is megkapná.
– Az Uniontextből, azután pedig a Philipsből is a leépítések miatt kellett eljönnöm, a baromfisoknál pedig csak néhány napot töltöttem, mert gerincsérvvel műtöttek. Rendbe jöttem, dolgozni szeretnék, mégpedig olyan helyen, ahol nem küldenek el csak azért, mert szlovák állampolgár vagyok. Eddig is segítettek a munkaügyi központban, remélem, hogy Sándor fiam és én is munkához jutunk. Visszamenni már nincs hova, a rokonság is szegényen él.

Esélyre várva

A család értékeinek egy része már odavan, szorult helyzetükben használati tárgyaikat hagyták zálogba. Már nincs mit veszíteniük, mégis dolgozni szeretnének. A minap az egyik boltban kerestek kisegítőt. A bolt bérlőjének viszont nem kis utánajárást és adminisztrációt okozna, ha Varga Mártát állandó munkatársként alkalmaznák. Csak remélni tudjuk, hogy humanitásból és a helyzetre való tekintettel mégis megteszik..

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátat fordított a világnak

Ámon Bálint tizennyolc éves volt, mikor önként véget vetett életének. Édesanyja a fiú alkotásaiból… Tovább olvasom