Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Müller Péter és Markó Iván a nyugtalan kultúráról

Markó Iván és Müller Péter voltak a győri szívakadémia rendezvényének sztárvendégei. A két művész másképp látja a világot, de abban mind a ketten egyet értenek, hogy a testi egészség megteremtéséhez szükség van a lelki béke kialakítására.

Kinek egészsége van, reménye is van. És kinek reménye van, van mindene. Ezzel a jelmondattal indított a Flóra Szívakadémia, és várta az érdeklődőket a győri Bartók Béla Művelődési Központban október 11-én. A rendezvény két sztárvendége Markó Iván táncművész, koreográfus, és Müller Péter, író, dramaturg volt. Míg előbbi a táncról, utóbbi a nyugalom szigetéről  beszélt.

"A félelem átváltozik erővé"

Bár az Érdemes Művész-táncos a lelki egyensúly megtalálását másban látja, mint az író, abban mind a ketten biztosak, hogy a fizikai egészség megőrzése a lelki egyensúly megteremtésében gyökeredzik. „Nem vagyok orvos, de azt gondolom, kétféle egészség van: az egyik a fizikai, a másik a mentális egészség. Ha az ember lelkileg rendben van, és meg tudja oldani akár a napi, akár az egész élet problémáit – magyarul szembe tud nézni saját magával –, akkor meg tudja őrizni belső egészségét is. Szerintem ez a meghatározó, és csak ezt követi az ép test" – mondta el a 61 évesen is kiváló egészségnek örvendő Markó Iván. A Győri Balett megalapítója úgy vélte: „az élet rosszabb időszakainak átvészelése akkor lehetséges, ha az ember megtalálja sajt maga gyógyszerét. Természetesen senki nem ismerheti meg tökéletesen saját erejét, saját gondolatait, de minél jobban törekedni kell arra, hogy a lehető legközelebb jussunk saját magunkhoz". A Kossuth-díjas táncos sikereit abban látja, hogy megtanulta leküzdeni félelmeit. „Amikor kimegyek a színpadra, ez a félelem átváltozik erővé" – folytatta mondandóját.

Fotó: Bíró András
Fotó: Bíró András

"Megtalálni a magunk mély-énjét"

A mozgás után a nyugalomé volt a főszerep; Müller Péter a belső egyensúly megteremtésének lehetőségeit tárta a nagyérdemű elé. „A nyugalom minden ember számára megteremthető. Adva van egy lehetőség arra, hogy a magunk a nyugalmát létrehozzuk, akármilyen zaklatott életkörülmények között élünk, akármilyen feldúlt állapotban vagyunk". A József Attila díjas író szerint a sikeres emberek azok, akiken a stressz kevésbé tükröződik. Ezért van szükség a belső egyensúlyra. „Egy nyugtalan kultúrának vagyunk a gyermekei, ismerjük a nyugalmat, de nehezebben éljük meg, mint a keleti népek. Pedig a legnagyobb gondolkodók, a legnagyobb bölcsek is arra intenek, hogy találjuk meg a belső békét. A zaklatott embernek zűrzavaros az egója, s pánikhangjai elnyomják az igazi belsőjét".
 Müller Péter szerint a saját élettér megteremtése sokat segít az egészség megőrzésében. „Az én házasságom pontosan azért működik, mert mind a ketten tudjuk, hogy a szükségünk van egyedüllétre, amely segít megtalálni a magunk mély-énjét. Hisz a nyugalom belülről ered, nem kívülről. És ez a mélységes átélés nemcsak békességet ad, hanem szeretet-élményt is". A Jóskönyv és a Szemenszedett igazság írója a felgyorsult, zaklatott világból nem talál kiutat, ezért ösztönzi embertársait, hogy nézzenek magukba, és lássák meg mindazt, ami értékes, ami fontos, mert az egészség megőrzésének a lelki egyensúly az alapja.

Babos Viktória

Korábban:

Mi a kalogkagathia eszménye? Milyen légzéstechnikákkal oldhatjuk feszültségünket? Milyen táplálékokat fogyasszunk, ha szeretnénk megőrizni a szívünk egészségét? Többek között ezekről a kérdésekről is szó lesz a Flora Szívakadémia győri állomásán október 11-én. A rendezvényen Müller Péter és Markó Iván egyaránt mesél a stresszoldásról.

Már az ókori görögök is vágytak a kalogkagathia eszményére, azaz a test, lélek és a szellem harmóniájára. Ez a vágy a mai kor emberében is tovább él, hiszen ez az alapja egészségünknek és a hosszú életnek. Ennek ellenére sokan a mindennapok rohanó életmódjára hivatkozva semmit nem tesznek az egészségükért, és ezen belül a szívük egészségének megőrzéséért.


Müller Péter és Markó Iván történetei

A Flora Szívakadémia sorozat célja pontosan az, hogy olyan ismereteket, tippeket adjon a résztvevőknek, amit meg tudnak valósítani a saját hétköznapjaikban. Stresszoldás, kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint rendszeres testmozgás – ezekkel a szavakkal írhatjuk le leginkább azt, mire is van szükség szívünk egészségének megőrzéséhez. A Flora Szívakadémia második állomásán, Győrben több neves dietetikus, orvos és edző, a Harmonet szakemberei vállalkoznak arra, hogy tettekre sarkallja az embereket, és megtanítsa őket azokra az alapvető módszerekre, amivel tehetnek szívük egészségéért. Előadást tart C. Molnár Emma, a Nők Lapja szakértője, Müller Péter, aki a stresszoldásról mesél majd. A győri balett egykori vezetője, Markó Iván szintén részt vesz a Flóra Szívakadémián. A legendás táncos a saját életéből vett példákról mesél a résztvevőknek. Az előadásokon ezeken a témákon kívül is számos érdekes, ingyenesen igénybe vehető program várja a vendégeket: masszázs, asztrológiai tanácsadás és reflexológia.

Müller Péter
Müller Péter

Markó Iván
Markó Iván


Tévézés helyett séta, torta helyett gyümölcs

A győri Flora Szívakadémia résztvevői számos élménnyel lehetnek gazdagabbak és sok-sok a mindennapokba beilleszthető tippet kaphatnak az előadóktól. A rendezvény célja, hogy az emberek minél többet törődjenek a szívük egészségével, s ez pedig csak úgy lehetséges, ha a mindennapokban is gondolunk a szívünkre. Ha tehetjük, időnként válasszuk a sétát a tévézés helyett, szavazzunk a friss gyümölcsre a cukrozott dobostorta helyett, és csempésszünk minden nap olyan programot az életünkbe, amitől jól érezzük magunkat. A győri Flora Szívakadémia jegybevételét a Győri Önkormányzat kapja meg teljes egészében jótékony célra, konkrétan a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület javára. Az egész napos esemény október 11-én, 10 órától kezdődik a Bartók Béla Művelődési Központban. A jegyek a teljes programra 990 forintért kaphatóak a helyszínen elővételben is.
Aki további információkra kíváncsi, hívja Glázer Szilviát a „30-393-74-11" mobilszámon, vagy tegyen fel neki kérdéseket glazer.szilvia@vipr.hu e-mail címen.

 

FLORA SZÍVAKADÉMIA PROGRAM

Helyszín:
Győr, Bartók Béla Művelődés Központ 
Időpont: 2008. október 11.

Neves előadók előadásai három témakörben: stresszkezelés, egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás
 
8:30-10:00
Érkezés és regisztráció. Fakultatív programok: közös reggeli, könnyű reggeli torna, közös relaxáció. Masszázs, horoszkópkészítés
 
10:00

KEZDÉS
 
10:00-10:30
Kreisz Andrea: A szívbarát táplálkozás alapjai
 
10:30-11:00
BESZÉLGETÉS MARKÓ IVÁNNAL, SZÍVEGÉSZSÉG TÉMAKÖRÉBEN
 
11:00-11:30

Dr. Kunsay Gyula: Stresszkezelés a mindennapokban
 
11:30-12:00
Dr. Németh József: Kis lépések a természet felé
 
12:00-13:00
EBÉDSZÜNET
 
13:00-13:10
Győr városának adomány átadása
 
13:10-14:30
MÜLLER PÉTER ELŐADÁSA
 
14:30-15:00

Lanczkor Tamás: Könnyű, otthon végezhető pilates gyakorlatok
 
15:00-15:30
C. Molnár Emma – dr. Horváth Mónika: A nő ezer arca
 
15:30-16:00
Hartmann Ferenc: A helyes légzés technikája
 
16:00-16:30
Kötetlen beszélgetés Kreisz Andreával
 
16:30-16:45
15 perc közös nevetés
 
18:00
PROGRAM VÉGE
 

Bővebb információ: www.flora.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natália hívta fel a nyomozót!

New York - Az amerikai Népszava riportere Bartus László Pápay Gusztáv magánnyomozóval készült… Tovább olvasom