Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Mulatság, jótékonyság estéi

Győr-Moson-Sopron - Nevezhetjük fényűző partinak, mulatságnak, de azért az igazi mégiscsak az a jó buli, ahová szívesen, társasággal megyünk enni, inni, beszélgetni és persze táncolni. A nagy bálozók akár napokig, hetekig készülnek a báli szezonra: a ruhák közt válogatnak, tánctudásukat csiszolják. A rutinosabbaknak erre semmi szükségük, az első bálozók pedig tele vannak várakozással, hátha összefuthatnak a „nagy Ő"-vel.

A karácsonyi költekezés csak folytatódik, ha sorra vesszük az árakat, ami már a belépővel kezdődik: a legtöbb helyen 12–15 ezer forinttól kínálják a jegyeket, a különlegesnek számító Operabálba 70 ezer plusz áfáért (84 ezer forint) juthatunk el. A különterem és a vele járó Gundel-vacsora személyenként 156 ezer forintba kerül, s akkor még nem említettük az ennél is borsosabb, 312 ezres páholybérletet...

Na, ne menjünk ilyen messze, mert megyénkben is bőséggel válogathatunk a bulik közül, mellette pedig (nem mellékesen) még jótékonykodhatunk is. Lássuk, nagyjából mi mennyibe kerül.

Az alkalomhoz illő öltözet magunknak és a párunknak 50–60 ezer forint, de a leleményes hölgyek a hosszú estélyihez választhatnak egy szép stólát, flitterrel díszített kabátkát, ékszert s máris az az érzetük támad, mintha vadiúj ruhában pompáznának. Nem kizárt persze, hogy egy jelmezkölcsönzőben találunk rá az igazi ruhára. A kiegészítők közül egy-egy tüllkendő, boa, netán egy korhű ruha nemcsak a viselőjének, de a bálozó társaságnak is páratlan élményt szerez. A varratás időigényesebb, s anyagtól, díszítéstől függ, mennyibe kerül. Még mindig keresettek a tüllel vagy flitterrel ékesített, hosszú egyberuhák, az alakról teljességgel árulkodó, fűzős ruhaköltemények, de nemez és tüll variációját is láttuk már báli ruhában, Major Laura iparművész munkáját. A színválaszték is széles, de van, aki a feketére esküszik, emellett izgalmas lehet a sötét színt feldobó arany- vagy ezüstkiegészítő, s megkapóan szép a bordó, az olajzöld, netán a bézs árnyalata is. A férfiak öltönyére körülbelül 30 ezer forintot számoljunk – többnyire sötét öltönyt, frakkot viselnek az alkalomra –, s jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a nyakkendő színe, stílusa az arcnak is különleges karaktert adhat.

Imrik Zsuzsa jelmez- és ruhatervezőnek ezekben a napokban a megszokottnál jóval több a munkája. Fotó: Krizsán Csaba
Imrik Zsuzsa jelmez- és ruhatervezőnek ezekben a napokban a megszokottnál jóval több a munkája. Fotó: Krizsán Csaba

Az elegancia mit sem érne ünnepi hajviselet nélkül, ami díszített kontyot, feltűzött loknikat vagy rövid hajból fésült, csillogó lakkal lefújt frizurát jelent: a kontyért 4–5 ezer forintot is otthagyhatunk a fodrásznál, az alkalmi, rövid frizurák ennél kevesebbe kerülnek, a báli smink 2–3 ezer forint.


Nemes célokért

Sokan már csak a jótékonyság jegyében is szívesen báloznak, hisz a bevételt nemes célokra továbbítják a szervezők. Így például a rotarysok hétvégi programjukkal öt Győr környéki alapítvány munkáját támogatják, magyar házak felújításához járulnak hozzá Csángóföldön, s az összegből a nemzetközi cserediákprogramra is elkülönítenek némi pénzt. Sopronban is ma tartja hagyományos bálját a Rotary Club. A Liszt-központban szervezett jótékony mulatság bevételét az „Együtt az életért, Sopronért" Mentők Alapítvány javára ajánlják fel. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárd mellékutakra

Győr-Moson-Sopron - Győr-Moson-Sopron megyében idén huszonhét kilométernyi alsóbbrendű utat újítanak… Tovább olvasom