Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Működik az első ''szabad'' patika

Megnyílt Győrben a régió első, az új szabályozás szerint alapított gyógyszertára. A szabadabb feltételek mellett több lesz a patika, nagyobb a verseny, s ezzel remélhetőleg a vásárlók járnak jól.

Januárig szigorúan korlátozták, hányan és hol nyithatnak új gyógyszertárat: ötezer lakosonként legfeljebb egyet engedélyezett a hatóság, s azt is meghatározott körzetekben. Hiába lett volna jelentkező befektető, a győri helyek gyakorlatilag beteltek: a 26 patika földrajzilag lefedte a várost, azaz legfeljebb akkor lehetett volna újat nyitni, ha valamelyik megszűnik. A gyógyszer-kereskedelmet szabályozó törvény tavalyi módosítása után a lakosságszám szerinti határ ugyan megmaradt, de olyan könnyítésekkel, hogy gyakorlatilag megnyílt az út a vállalkozók előtt. 

Várhatóan nem az árakban fognak egymás alá ajánlani a vállalkozók, hanem nagyobb figyelmet szentelnek a betegnek.

Ha például az üzemeltető magára vállal bizonyos pluszfeladatokat – legalább három évre –, a hatóság eltekint a lélekszám szerinti korlátozástól, s megadja az engedélyt. Ezek a kötelezettségek természetesen nem tartoznak a nyereséges szolgáltatások közé, azaz inkább viszik a pénzt, mint hozzák: ilyen a saját, gyógyszerek rendelésére is alkalmas honlap, a fekvő betegek részére biztosított, két kilométeres körzetben történő ingyenes gyógyszerkiszállítás vagy a hosszabbított nyitva tartás.

KORÁBBAN>>

Vizitdíj, megszűnő ingyengyógyszer (2006-08-31) >>
Bajba kerülhetnek a kis patikák (2006-04-05) >>



A győri Interspar Áruházban egy hete működő gyógyszertár az első a régióban, amely az új szabályok szerint működik. Gyógyszerész vezetője szerint a most bevezetett szabályozás rövid időn belül nagy változásokat hoz: több lesz a patika, nagyobb a verseny, amivel a vásárlók járnak jól.
– Nem az árakban fognak egymás alá ajánlani a vállalkozók, hanem a hozzáállás, a szolgáltatások köre változik majd. Például a gyógyszerészi gondozás, amely az eddigieknél nagyobb figyelmet szentel a betegnek: a szakemberek nyomon követik a betegségét, az egészségi állapotának változásait, teljes körű szaktanácsadást nyújtanak – mondja Erdélyi Ildikó, aki szerint sokkal nagyobb teret kap majd a gyógyszertárakban a megelőzés, az egészséggondozás is.

Például a különböző mérések – a koleszterin-, a vércukorszint vagy a szervezet vitamintartalmának megállapítása –, illetve a tanácsadás.
Az első fecskét a közeljövőben újabbak követik, az ÁNTSZ re-
gionális intézetében jelenleg három megyei kérelem vár elbírálásra. Információink szerint a közeljövőben Győrben az Árkádban, a plázában és a belvárosban is nyílik új gyógyszertár. Nekünk, vásárlóknak pedig remélhetőleg már csak arra kell figyelnünk, hol tudunk több, jobb, kedvezőbb szolgáltatáshoz jutni.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kellenek a kapaszkodók

Igazi ünnepre várta a tagokat, az adományozókat és a támogatottakat szombaton este az Első Győri Lions Club. Az estet a köszöntők során túl Szabó Andris és a Győri Balett fellépése tette még emlékezetesebbé. Az omegás Benkő László szerint „...elbitangolt világunkban a Lions egyfajta kapaszkodó." Tovább olvasom