Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Műhibaperek – 55 milliós igény a csúcs

Annak néztünk utána, hogy a megye legnagyobb kórházában – a győri Petzben – az elmúlt években hány peres eljárás indult.

Az elmúlt napok kórházi esetei okán (a tragédiával végződő altatás, illetve a lipóti asszony mellműtéte) néztünk utána, hogy a megye legnagyobb kórházában – a győri Petzben – az elmúlt években hány peres eljárás indult. Mint kiderült: 2008 óta tíz, ebből eddig ötöt az intézmény nyert meg.

Győr-Moson-Sopron megyében a legnagyobb betegforgalmat a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház tudhatja magáénak, ezért kérdeztük őket: mennyi és milyen perük van, volt az elmúlt években; mekkora kárigénnyel fordulnak a páciensek jogi képviselői az intézményhez?

Dr. Tamás László János főigazgató adta meg a választ: az elmúlt öt évben tíz per indult a kórházzal szemben. Ezek egyike sem büntetőper, hanem kártérítési (polgári peres) igény. Idén eddig nincs ügyük, tehát 2012-es az utolsó jogi megkeresés. Ebből a tíz perből öt már lezárult – mindegyikben a kórház javára döntött a bíróság. Egynél időközben elállt a felperes, vagyis négy függő ügy van.

Volt azért, amikor a kórház is belátta, hogy vélhetően jogos a beteg kártérítési igénye, ezért peren kívül megállapodott: négy ilyen alkalom volt, ebből kettőnél jelentős összeget, ötmillió forintot fizetett ki a kórház.
Magukról az esetekről személyiségi jogi korlát miatt részletesen nem tudunk beszámolni, az azonban leírható, hogy a legtöbb eset (5) traumás volt, ezeket a szülészet-nőgyógyászat követte néggyel, majd egy-egy gyermeksebészeti, szemészeti, pszichiátriai, illetve urológiai panasz érkezett a kórházvezetéshez. A perig jutó kárigények 5 és 55 millió forint között oszlanak meg, az 55 millió forint egy szülészeti eset.

A gyógyítás veszélyeiről akkor beszél a társadalom, ha nagy port kavar egy ügy. A felelősségen orvos, kórház együttesen osztozik. (Képünk illusztráció.) Fotó: H. Baranyai Edina
A gyógyítás veszélyeiről akkor beszél a társadalom, ha nagy port kavar egy ügy. A felelősségen orvos, kórház együttesen osztozik. (Képünk illusztráció.) Fotó: H. Baranyai Edina


A főigazgató hangsúlyozta, hogy Győr szinte kuriózumnak számít: az adott betegforgalom mellett elenyészően kevés (szerencsére) a perek száma. S a tényt tovább erősíti, hogy a Petzbe – mivel régiós szereppel kiemelt kórház – számos súlyos, bonyolult esetet küldenek; közülük pedig nem mindenkit tudnak megmenteni. Természetesen összességében azért több a panaszos ügyek száma, mint amennyi a bíróságig eljut, de még így is kicsi a szám. Nyilván nem mindegy az ítélkezési gyakorlat sem, ami alapján kijelenthető: nehéz kétséget kizáróan bizonyítani a kórházak felelősségét egy-egy vitás ügyben, az eljárások nagyobb részében még mindig az egészségügyi intézmények jönnek ki győztesként.

Meglepő volt ugyanakkor azt hallani, de nyilván így van, hogy csökkenő tendenciát mutat a kártérítési perek száma – Győrben legalábbis.
Magyarországon azért egyre több jogi iroda szakosodik kimondottan ilyen ügyekre, s nemegyszer maguk a jogászok keresik meg a beteget vagy a hozzátartozót (főleg, ha az ügy országosan is nagy visszhangot kelt), mondván, van miért kopogtatni a kórház ajtaján.

A végén pedig még azt érdemes tisztázni, hogy ezeknél az eseteknél a kórház, illetve a vele szerződő biztosító áll helyt a kártérítésben, tehát nem az érintett orvos egzisztenciáját veszélyezteti egy-egy bizonyítható tévedés vagy hibás döntés.

Olvasóink írták

 • 2. Goldmund 2013. augusztus 09. 12:43
  „Az adatokat elemezve:
  Tehát összesen 14 esetben akart perelni a beteg.
  Ebből 4 függőben van, tehát 10-ben dőlt el a dolog.
  Ebből a 10-ből 5 megnyert per + 1 felperesi elállás = 6 esetben vélhetőleg a kórház nem volt hibás (vagy nem volt bizonyítható, hogy hibás).
  4 esetben a kórház peren kívül fizetett, itt minden bizonnyal hibás volt, különben hagyta volna perre vinni.
  Tehát 5 év alatt 4 esetben történt olyasmi, ami a betegnek föltűnt, valószínű bizonyítható lett volna, a kórház pedig kártérítést fizetett.”
 • 1. háté 2013. augusztus 07. 21:09
  „A beteg naivan, gyógyulni szeretne és megbízik az orvosokban, kezelő orvosában
  Győrben, nem szívesen adnak /elfeledkeznek, majd legközelebb/papírt az orvosok a beavatkozásokról!
  Ha adnak jól meg kel nézni mert az orvos, a kórház "szájíze" szerint állítja ki.
  Mire a beteg perelhetne, nincs hozzá "dokumentuma", így nem tud lépni!
  A saját kálváriám a példa rá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemlékeznek Szent Donátról a szőlő és a bor ünnepén Győrben

Egy pohár borra vendégül látják a Győri Egyházmegye hivatalos borából azokat a látogatókat, akik a… Tovább olvasom