Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

MSZP: Simon Róbert, a győri Matolcsy?

A győri MSZP szerint Simon Róbert alpolgármester Matolcsy Györgynek képzeli, míg a helyi Fidesz szerint az MSZP győri vezetői inkább mondjanak le képviselői fizetésükről.


"A jelek szerint Simon Róbert Matolcsy Györgynek képzeli magát: önhatalmúan, bármilyen egyeztetés és az önkormányzat illetékes bizottságainak döntése nélkül, az építményadó radikális emelését jelenti be a sajtónak.

Az építményadó emelése az Orbán-kormány által brutálisan szorongatott kis- és középvállalkozásokat hozza még nehezebb helyzetbe és teszi kevésbé vonzó beruházási helyszínné Győrt.

A városvezetésnek a győriek terheinek nehezítése helyett inkább az iparűzési adó központi elvétele ellen kellene harcolni.

A szocialista frakciónak elfogadhatatlan az alpolgármester által bejelentett adóemelés, ezért kérjük Borkai Zsoltot, hogy - megszakítva az olimpiai csapatépítést - jöjjön haza és tegyen rendet a városházán!" - írta az MSZP győri frakciója csütörtök délelőtt.

A Fidesz győri frakciója a MSZP sajtóközleményére a következő reagálást juttatta el portálunkhoz: "Az MSZP nem tett mást, mint nyolc év alatt adósság és hitelcsapdába lökte Magyarországot, ellehetetlenítette a bérből és fizetésből élőket, a nyugdíjasokat, valamint a hazai kis-, és középvállalkozásokat.

Győr önkormányzata a legnagyobb válság idején is kiállt a munkahelyek megőrzése, a vállalkozások támogatása mellett.

A győri MSZP vezetői nem tiltakoztak a Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc nevével jelzett vészkorszak gazdaságot tönkretevő intézkedései ellen, ezért is tartjuk erkölcsileg megalapozatlannak, hogy akkor, amikor a Fidesz helyi és országos vezetői a recesszióból való kilábalásért dolgoznak, igaztalan vádaskodásokkal minősítsék a meghozott kormányzati és önkormányzati intézkedéseket.

Azt javasoljuk az MSZP győri vezetőinek, hogy inkább mondjanak le képviselői fizetésükről, hogy - bár csupán, mint csepp a tengerben - némiképp csökkentsék azt a mérhetetlen kárt, amelyet 8 év során ennek az országnak okoztak".

Simon Róbert győri alpolgármester szerdán jelentette be, hogy 2013-tól felemeli az építményadót Győr városa. A részleteket ide kattintva olvashatják el!


Jobbik: Támogatjuk az építményadó emelését, ha ez nem érinti a hazai kisvállalkozásokat

 
A novemberi közgyűlés másnapján a sajtóból értesültünk Simon Róbert Balázs alpolgármester úr által bejelentett építményadó tervezett emeléséről. Mivel a témában semmilyen egyeztetésre, véleménycserére nem kaptunk meghívást, ezért csak sajtóközleményben tudjuk kifejteni az álláspontunkat.

A Fidesz-KDNP kormány "gazdasági szabadságharcának" áldozatai egyértelműen az önkormányzatok, a polgárok és a hazai kisvállalkozások, akik a folyamatosan növekvő adóterheik, devizahiteleik, megélhetéssel kapcsolatos költségeik miatt egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek.

A 2012-es évre a városvezetés által javasolt költségvetési koncepcióban semmilyen konkrétum nem szerepel egyet kivéve: az áfa-emelés negatív hatása várhatóan kb. 360 millió Ft lesz. Az önkormányzati törvény módosításával kapcsolatban eddig napvilágra került elképzelések - egyenlőre nem számszerűsíthető - forráshiányt okoznak a város költségvetésében, tovább rontva a kilátásokat.

Felelős ellenzékként abban egyetértünk a városvezetéssel, hogy az önkormányzat kötelező és korábban vállalt kötelezettségeinek eleget kell tenni, ehhez a szükséges forrásokat elő kell teremteni. Mivel véleményünk szerint a lakosság és a kisvállalkozások tovább már nem terhelhetőek, ezért az építményadó emelésére az alábbiak szerint teszünk javaslatot:

Az építményadó emelés mértéke 200 Ft helyett legyen 300 Ft négyzetméterenként, de csak azokra a vállalkozásokra vonatkozzon, ahol az építményadó alapjának mértékét meghatározó terület nagyobb, mint 1000 m2.

Ezzel a módosítással a kisvállalkozásokat megóvnánk az újabb adótehertől, viszont a nagyobb építményekben gazdálkodó, jellemzően multinacionális cégek - melyeknek amúgy is jobb az adóteherbíró képessége – valamivel többet fizetnének.

Ezzel a módosítással annak sem látjuk akadályát, hogy az emelés nem 2013-tól, hanem már 2012-től életbe lépne, ezzel az áfa-emelés negatív hatása már a jövő évtől kompenzálható lenne.
Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. kisgy83 2011. december 09. 21:11
  „A FideSSz költségvetéséről csak annyit bevételi oldalon, hogy az álmokra épül. Úgy én is tudnék bevételt generálni papíron, hogy felírom X milliárd forint jön be, holott tudom: a fele sem. Na ebből jön össze az a 300 milliárd forintos tartalék, de amit kiadási oldalon terveznek naná, hogy elkölti pl. bazi fontos stadion építésre. Ez olyan, mintha munkavállalóként van pl. 100 ezer forintos havi jövedelmem, de én a 300 ezret költök, mert úgy vélem, hogy a főnökömet minden nap jól elküldve a p*cs*ba fizetésemelést kapok, mert én sz*rtam a spanyol viaszt. A FideSSz ezt teszi, csak ő a befektetőkkel. Azzal, hogy fikáz mindenkit, nem fektet be senki, hanem elmegy pl. ERSTE. Félreértés ne essék. Nem a bank osztrák tulajdonosát sajnálom, hogy most szív a recesszió, a végtörlesztés, veszteségleírások stb miatt, hanem az ott dolgozó embereket és a családjukat, akik egykönnyen nem kapnak majd máshol állást és az elkölthető jövedelmük csökken is. Az a pénz meg majd hiányozni fog a boltosnak (ahol bevásárolt addig), a fodrásznak és kozmetikusnak (ahová néha eljárt), illetve az a pár ezer forint, amit esetleg szórakozásra elköltött. Mivel a boltos és a kozmetikus is kevesebbet fog keresni, így egyszer eljut oda, hogy ő is lehúzza a rolót, vagyis ez egy ördögi kör.”
 • 27. kerteszb 2011. december 02. 14:17
  „Egyetértek az előttem szólóval! Túrabakancs, tudod sokkal jobb színesben, nem pedig szemellenzővel, narancsszínű "csoda"szemüvegben szemlélni a világot.”
 • 26. Joebacsi70 2011. december 02. 09:30
  „14. Túrabakancs
  Sajnos fideszes vagy, ezért csúsztatsz, mellébeszélsz és hazudsz is.
  1. Miért járna egy állami cég (de bármilyen magán vállakozás) eladásából származó jövedelem az ott dolgozónak ?Ráadásul előtte is ott dolgozott és utána is ott dolgozhat. Munkabérért. Hallgasd meg Gaskó magyarázatát is . Szégyen és hazugság.
  2. Vésztartalék ? Aha, én is tudok ilyet otthon. 20-án még van 10e forintom és 30e forint kifizetetlen számlám. Erre kijelentem, hogy elkülönítek 5e forintot a váratlan kiadásokra. Ez marhaság ! ha ilyen jól állunk, hogy el lehet különíteni pénzt, akkor vajon miért beszélünk minden évben államháztartási hiányról ?
  Tehát megint hazudsz, pártoddal együtt.
  3. A forint erőssége pedig nagyban függ a gazdaságunktól. Ez pedig siralmas a jelenlegi vezetés alatt.
  4. Olvasol híreket ? Kedves barátom, az a 27 %, ami során az egészségbiztosítási, a munkaerő-piaci és a nyugdíj-biztosítási járulékot váltja fel az új adó. Adó után pedig nem jár ellenszolgáltatás. Tehát nem kell nyugdíjat fizetni.
  Az új törvény szerint pedig neked lesz kötelességed eltartani a nyugdíjas szüleidet, mert várhatóan nekik járni fog a nyugdíj továbbra is,csak éppen nem jut.
  Ugye emlékszel a 3000 milliárd forintra is. Na, azt is keresheted. Ennyit a jövődről. Persze csak tapsolj hozzá nyugodtan, olyan kedves ember ez a Viktor !
  5. Eldönthetnétek, hogy akkor most van csőd vagy nincs. Olyan jól állunk ? Államkötvény kibocsátás hegyekben ? Hatalmas kamatra ? Össze-vissza beszélnek a főmajmaitok.
  6. Kárörvendő vagyok ? Sajnos egyre inkább szomorú, mert a tehetetlen dühön kívül semmit sem lehet tenni. Ugyanis nem vagyok azonos a fideszes csürhével, aki felgyújtja a várost. Pedig amennyit már Viktor és bandája hazudott, ahhoz képest Gyurcsány elvtárs ártatlan bárányka.”
 • 25. Accra 2011. december 02. 08:57
  „Unalmas a zelmútnyócévre hivatkozni több, mint 1,5 évvel a választások után! A szocik adóssághalmozásában nagyon vastagon benne voltak a fideszes nagyvárosok, tudniillik, az önkoris hitel is beleszámít az ország adósságába. Jó lenne ezt nem elfelejteni.
  Jelen esetben Győrről van szó, tehát erről kellene beszélni, nem nemzetközi pénzguruk összeesküvését vízionálni. Nem ártana értelmes közgazdászokat olvasni (Mellár, Chikán, Csaba László, Bod P.Á.), kicsit többet értenek a gazdasághoz, mint Matolcsy.
  Egy-egy intézkedés lehet jogos, akár jó is, de egy döntéshozótól elvárható lenne (normális országban), hogy meg tudja indokolni, mit-miért. Úgy tűnik, nálunk csak addig terjed a szakértelem, hogy x% emeléssel lehet megoldani egy gondot. Hatástanulmány már jóformán semmire sem készül, pedig nem ördögtől való, esetleg kiderülhet belőle, hogy ami most jónak tűnik, az hosszú távon pont nem jó.”
 • 24. goldboy 2011. december 01. 21:47
  „Sétapapucs! Januártól, az azonnali és drasztikus adócsőkkentésnek köszönhetően, kb 20-23 ezer Forinttal lesz kevesebb a NETTÓ fizetésem. A Cafetériát hozzátéve ez már 40 ezer forint! Most tapsoljak a savanyú narancsodnak?
  Minden létező adót felemeltek a sajátjukon kívül. Csak a Győri pénzszórást nérve is túlzás a jólétünk. Ja a Főnököd, mikor tűnik el, hisz itt az IMF?”
 • 23. háté 2011. december 01. 18:35
  „"Az MSZP nem tett mást, mint nyolc év alatt adósság és hitelcsapdába lökte Magyarországot, ellehetetlenítette a bérből és fizetésből élőket, a nyugdíjasokat, valamint a hazai kis-, és középvállalkozásokat.
  -bizony így igaz, de ti fityeszesek,- érdekeiteknek megfelelően asszisztáltatok hozzá, megszavazva mindent, hatalmas pénzeket rakva zsebre mindezekért! - és folytatjátok amit tanítóitoktól ellestetek.
  Remélem, mind bűnhődni fogtok mindezekért!”
 • 22. okostojas007 2011. december 01. 17:48
  „a cseh korona már 11.80. - kis ország alacsony talán 1 % - s ?? alapkamattal...
  ott is bukott a szoci kormány pár éve és most mégis láss csodát...
  egy túrát bakancsban megérne oda menni megkérdezni - know - how ....
  de lehet hogy nincsenek haragban a világgal és már ez is elég....”
 • 21. CWO 2011. december 01. 17:00
  „9. 14. Túrabakancs
  ,,A biztosítási adók bevezetésénél is ríttak, miközben alig változnak a díjak, nálam pl.
  csökken majd a díjtétel."
  Az a ,,csőkkenő" díjtétel még nem tartalmazza az adót. A közölt díjak várhatóan 30 százalékkal emelkednek az adó miatt.
  ,,sőt megkapták a decemberben folyósított 6%-ot is! Ne az ATV-ből informálódj,"
  Az a 6 % az havi 0,5 %! 12-vel szorozva szebben hangzik!

  ,,Akiknek majd csökken, azok meg is érdemlik"
  Hmmm, ezt mi alapján jelented ki? (talán irigység?)
  Beszélgess egy bányásszal!”
 • 20. Túrabakancs 2011. december 01. 17:00
  „DON! /18/
  Így van, ezt írtam nagyjából én is alább. Tehát lehetne erősebb is a forint,
  ha a külső körülmények ezt engednék, nem kimondottan a magyar gyatra
  gazdaság miatt gyenge a forintunk mostanában. A külföldi jegybankok bejelentése
  ami erősítette nem csak nálunk, hanem szinte mindenhol a valutákat, papírokat.
  Színtiszta manipuláció az egész pénzpiaci mozgás. A kis országokat letapossák a
  várható haszon reményében. Szellent egyet az IMF elnöke, aztán megint romlik a
  befektetői hangulat. Tiszta pszichopata az egész befektetői bagázs. Vagy csak karvalyok!?
  Inkább...”
 • 19. federik 2011. december 01. 16:53
  „Túrabakancs!
  Annyira nem lehet erjedt az a narancs,hogy ne vedd észre:kilóra megvették a vasutasokat.Három évre bebiztosították magukat a vasutas sztrájk ellen,megvásárolva többek között a hozzájuk amúgy is lojális fő szakszervezetist,akinek volt pofája azt mondani,hogy a jelen sztrájktörvény miatt,amúgy is képtelenség lenne sztrájkot szervezni.Ne érts félre,nekem nem hiányzik a sztrájk (a múltban sem hiányzott9,de Szógyártótól az is cinizmus volt,mikor kijelentette,hogy ennek az akciónak az utazó közönség is nyertese lesz,mert a vasút "menni fog" ...azaz,megkapták a garanciát.Hogy ezen a címen járt-e ez a pénz a vasutasoknak,az más kérdés,amin újfent lehetne vitatkozni.”
 • 18. DON 2011. december 01. 16:48
  „Azért azt ne képzeljük, hogy az euró azért van most "lent" (mihez viszonyítva), mert a mi gazdaságunk erősödött! Pénteken 310 fölött zárt, hétfőre lement 305 környékére. Csak közben hétvégén volt egy olyan hír, hogy az angol népet beijesztették azzal, hogy nincsenek biztonságban euróban elhelyezett megtakarításaik. A világgazdaság nem az erős magyar gazdaság körül forog - hála istennek:)”
 • 17. Túrabakancs 2011. december 01. 16:34
  „.viki27. /16/
  Szia Viki27!
  Nyilván nem lehet minden állampolgárnak a kedvében járni pénzügyi téren, de
  továbbra is állítom, a körülményekhez képest nem olyan rossz a helyzete az országnak,
  mint amennyire beállítják. Az az érzésem, hogy te és a hozzád hasonló, vélhetően a
  pénzügyeket illetően elkeseredett emberek nem a kormány intézkedései végett vannak
  rossz helyzetben, hanem a felvett kölcsönök visszafizetései, valamint az ezekhez kapcsolódó
  egyéb kiadások miatt. Ha nincsen kölcsöne valakinek ebben az országban, azok összességében
  nyugodtan és jól élnek. Minden baj okozója az eladósodottság! Ettől kell minél előbb valahogyan
  megszabadulni. A 16%-os adó ami nem tetszik nekem sem, de hidd el, nem emiatt vannak sokan
  bajban ebben az országban, hiszen léteznek sokan, akik emiatt visznek haza több pénzt.
  Az igazságosság már egy másik kérdés, bár én nem vagyok irigy!”
 • 16. Túrabakancs 2011. december 01. 16:26
  „embertelen!/13/
  Úristen, téged fizetnek?
  Ezt írod:
  ..."A fidesz nem tett mást, mint másfél év alatt adósság és hitelcsapdába lökte Magyarországot..´

  Úgy látszik neked nem tűnt fel, hogy az IMF-et nem akarta a nyakunkra engedni a Fidesz. Visszafizettek
  2500-milliárd Ft hitelt, igaz, ez a forint szándékos gyengítése miatt ideiglenesen elúszni látszódik,
  de egy erősödéskor ez visszajön, szimpla matematika az egész. Komolyan mondom te nem ezen
  a bolygón élsz. Tőmondatokban írsz valótlanságokat! Te pont az ellentettjét írod, mint ami valójában történt,
  bár azt bevallom, hogy nem egyszerű a helyzete a kormánynak, nulla a mozgástere. Ehhez képest csoda amit
  művelnek. Ha annyira rosszul irányítanák az országot, akkor a támogatottsága sem lenne annyi amennyi.
  Csökkent az igaz, de messze magasabb mint a többi párté összesen. Az MSZP-é csökken, no comment...
  Nézd meg a többi európai országot, hogy mennyi helyen van tüntetés a megszorítások végett, inkább
  örülj a mostani gazdasági helyzetnek. És azok az országok állítólag gazdagok.”
 • 15. .viki27. 2011. december 01. 16:25
  „Kedves Túrabakancs !Akárhogyan akarod bebeszélni a tutit nem fog sikerülni mert sajnos a sját bőrömön érzem a hülyeségeket meg a hozzáértés hiányát!( évig gátoltatok minden reform intézkedést nem beszélve amikor átvették a kormányt dícsérték Bajnait,hogy nem is olyan rossz a helyzet!Mikor hazudtak?A kérdés rossz mert mindig hazudnak pofátlanul!Lehet ,hogy téged meg tudnak vezetni de az emberek többségét hála Istennek nem és lassan mindenkinek kinyílik a szeme:”
 • 14. Túrabakancs 2011. december 01. 16:18
  „Joebacsi70 ! /12/
  Az államadósságunk azért ugrott meg a hetekben, mert a forintot a manipulatív külföldi intézkedéseknek
  köszönhetően leértékeltek, ami szerencsére korrigálódni látszik, így az adósságunk is értelemszerűen csökken.
  Bár az tény, ez sokáig hullámszerűen változni fog, ahogy a pénzünk erősödik, ill. gyengül.

  1. a MÁV Cargo pénzét az előző kormány felélte, a mostani pedig kifizeti azt ami illeti a dolgozókat.
  2. a kormány rendelkezik egy úgynevezett vésztartalékkal, ami 300-milliárd forint, tehát nincsen csőd,van pénz a kasszában.
  3. a várható költségvetési hiány attól függ, hogy a forint milyen erős lesz, tehát előre ne legyél pesszimista.
  4. Milyen nyugdíjadóról beszélsz? A nyugdíjas szüleim nyugdíja érdekes módon emelkedik jövőre, sőt megkapták
  a decemberben folyósított 6%-ot is! Ne az ATV-ből informálódj, elrontják a kedvedet hamis híreikkel! Akiknek
  majd csökken, azok meg is érdemlik olvass utána hogy miért írom ezt. /előnyugdíjasok, ál rokkantak, stb../
  5. nem hitelből állja az emeléseket a kormány, hiszen a kormány a múlt héten 600-milliárd forintot fizetett vissza az IMF-nek a kölcsönökből, amit az előző éra vett fel. Ha csőd van, akkor miből fizette vissza?
  6. én lehet elvakult vagyok, de te meg félinformált és kárörvendő, ráadásul nagy adag pesszimizmussal fűszerezve.
  Inkább maradok édes narancs, mint egy látszólag szép szegfű, ami valójában egy fagyasztott növény. Előbb utóbb
  kienged, majd megmutatja /megmutatta/ a foga fehérjét.”
 • 13. embertelen 2011. december 01. 15:58
  „A fidesz nem tett mást, mint másfél év alatt adósság és hitelcsapdába lökte Magyarországot, ellehetetlenítette a bérből és fizetésből élőket, a nyugdíjasokat, valamint a hazai kis-, és középvállalkozásokat. A fidesz mondjon le!”
 • 12. Joebacsi70 2011. december 01. 15:25
  „9. Túrabakancs

  Kedves Barátom !
  Az természetesen nem gond, ha elvakult fideszes vagy és tapsolsz minden hülyeségnek, amit narancskomcsi pártod és vezéred mond és cselekszik. Azonban ne akarjál már másokat is meggyőzni, hogy ennél jobb nem lehet és mindenről a vöröskomcsik tehetnek.
  1. Pár nap múlva visszatérhetünk a kérdésre, de amit egy fideszes kijelent, az úgy is lesz. Tudod, 2/3. Tehát adóemelés borítékola.
  2. Globális gazdasági válság és egy bűn gyenge kormányzópárt. Ez így együtt sajna már nagyon ütős.
  3. Mennyi is a költségvetés hiánya ? Hogyan is állunk ? Hogyan állunk a jövő évi költségvetéssel ? otthoni példából kiindulva, ha 20-án már nincs pénz jóformán kajára sem, akkor nem indulok el hitelre aranyat venni az asszonynak vagy új kisautót az unokának.
  Nincs pénz nyugdíjra, nem véletlenül a járulék átnevezése adóra, de azért csak emeljünk rajta. Igaz ? A szavazatok száma a fontos.
  Máv Cargo eladás ? Egy veszteséges cég ealdása miért olyan nagy dolog, hogy abból még az ott dolgozóknak is részesedni kellene ? Pl. a Matávos dolgozók is kapnak pénzt a Telecomtól ? Egyébként pedig 100 % állami tulajdon, tehát minden állappolgárnak jár belőle. Csakúgy, mint a ráfizetésból, mert az állam nyomta bele a pénzt évek óta.

  Nincs csődközeli helyzet ? Várd meg jövő év tavaszát ! Kormányunk most 0% önerő melletti hitelből próbálja eljátszani a milliárdos nagybácsit.”
 • 11. Sárkányfűárus 2011. december 01. 14:58
  „A fidesz mondjon le és vigye magával az mszp-t meg az lmp-t...
  Szebb jövőt!!!!”
 • 10. anikopeter 2011. december 01. 14:45
  „A győri MSZP szerint Simon Róbert alpolgármester Matolcsy Györgynek képzeli, (magát?)”
 • 9. Túrabakancs 2011. december 01. 14:43
  „Őrület hogy mit meg nem engednek maguknak az előző vezetés emberkéi, hogy a pofájukról
  nem ég le a bőr!! Nekik most akkor jó, ha az országnak rossz, ezt érzem keményen.

  1. az építményadóról ne beszéljünk, hiszen semmi sincsen még eldöntve ez ügyben.
  A biztosítási adók bevezetésénél is ríttak, miközben alig változnak a díjak, nálam pl.
  csökken majd a díjtétel.
  2. eddig azt szajkózta az MSZP, hogy azért gyengül a forint, mert a Fidesz csődbe juttatta
  az országot. Érdekes, hogy tegnap óta nem történt idehaza semmi pozitív intézkedés a forint erősödését
  illetően, de a pénzünk ebben a pillanatban 302-303-Ft-on áll. /nagyon erősödött/ Mert ugye a külföldi
  jegybankok intézkedései örömmel töltötték el a pénzügyi köröket. Ennyit a magyar gazdaság rossz
  állapotáról...
  3. lesz nyugdíj emelés / 4.7%/, kifizették a tűzoltóknak az elmaradt béreiket egy összegben, a MÁV
  dolgozói kapnak nem kis összegeket a MÁV Cargo eladásából, az egészségügyi dolgozók 3-havi pótlékot
  kapnak ebben a hónapban stb... Ahhoz képest hogy csődközeli állapotban vagyunk, ez nem is olyan
  rossz teljesítmény nem? A Modi´s meg tehet egy szívességet a magyar embereknek!!!
  MSZP= fertő a köbön”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei elnöke

Szabó János több évtizedig kitartó munkával segítette, koordinálta a sérültséggel élők programjait,… Tovább olvasom