Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

MSZP: Adócsökkentéssel teremteni fejlesztésbarát környezetet

Győr - A helyi iparűzési adó 1,6 százalékra való csökkentését javasolja az MSZP Győri szervezete gazdaságélénkítő csomagjában. Tavaly egyszer már elutasították a felvetést képviselik szerint a gazdasági válság most még indokoltabbá tette az intézkedést.
A javaslat - a Győri iparűzési adó 2 százalékról 1,6-ra való csökkentése- Eredics Imre szocialista önkormányzati képvisel szerint újra időszervé vált, hiszen a gazdasági válságban különösen fontos, hogy fejlesztésbarát környezetet teremtsünk a vállalkozások számára. Ezt már akkor javasolták a szocialisták, amikor elérhet közelségbe került több nagy, eddig mentességet élvező cég - köztük az Audi - belépése a fizetőzónába, s a város helyiadó-bevétele megduplázódott, akkor azonban ez az ötlet el sem jutott a közgyűlésig.

Jelen állás szerint idén is 1516 milliárd forint bevételre számíthat Győr a vállalkozásoktól. Ha elfogadják a javaslatunkat, még így is bőven tízmilliárd felett lesz ez az összeg, ami több mint ötven százalékkal meghaladja a 2006-os bevételt, a cégeknek pedig jelents könnyebbséget jelent a jelenlegi nehéz helyzetben - mondta a frakcióvezető, aki a válság elmúlta utáni várható helyzetre hívta fel a figyelmet. Többek között arra, hogy valószínűleg az eddiginél is nagyobb szerephez jut majd a tudás, az innováció, a magasabb minőség és a technológiai fejlesztések.
Azt a gyakran elhangzó kérdést, hogy vajon a kis- és középvállalkozók számára valódi könnyebbséget jelent-e a 0,4 százalékos enyhítés, Eredics Imre összefüggéseiben válaszolta meg.

- Egyrészt soha nem lehet tudni, hogy mi az, ami átbillent egy vállalkozást egy kritikus helyzetben, másrészt a nagyvállalatok helyzete áttételesen nagy hatással van a kisebb cégekre is. Ha a nagyok fenn tudják tartani a jelenlegi termelést, az munkát jelent többek között a beszállítóknak is mondta.

Az iparűzésiadó-csökkentési javaslat az első lépése az MSZP helyi gazdaságélénkítő csomagjának, amelynek többi elemét a közeljövőben ismertetik a szocialisták.


Fidesz: Rossz a címzés

A Fidesz Győri elnöksége erre így reagált: Szomorúan tapasztaljuk, hogy a szocialisták Győri frontembere, Eredics Imre javaslatait rendszeresen rossz helyre címezi: Gyurcsány Ferenc helyett Győri városházára. Sokéves politikai tapasztalata alapján igazán elvárható lenne, hogy a kormány és az önkormányzat között képes legyen különbséget tenni. Természetesen ebben minden segítséget megadunk neki és az iparűzési adó csökkentésére vonatkozó javaslatát azonnal továbbítjuk Gyurcsány Ferenc kormányának. Néhány nagyon fontos kiegészítést azonban kénytelenek vagyunk hozzátenni. Igényelni fogjuk a Győri önkormányzatot 2009-ben is sújtó, több mint kétmilliárd forintos kormányzati adóerő-lefölözés eltörlését, az intézményeink működését megnehezít központi alulfinanszírozás és a normatívamegvonásból keletkező több százmillió forint pótlását, valamint az önkormányzat egészségügyi és szociális intézményeinél napi szinten használt cégautókra vonatkozó új, vagyoni típusú adó azonnali megszüntetését. Kéréseink pozitív elbírálása esetén feltétlenül visszatérünk Eredics Imre javaslatának megtárgyalására. Addig is arra kérjük t és az MSZP Győri nagyotmondó embereit, hogy a kormány rossz gazdasági döntéseit ne a Győri önkormányzat költségvetési egyensúlyát veszélyeztet módon akarják szőnyeg alá söpörni!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édes anyanyelvünk, egész életre szóló tapasztalatokkal

Sátoraljaújhely-Győr - Idén rendezték meg 36. alkalommal az Édes anyanyelvünk Kárpát-medencei… Tovább olvasom