Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

MR6: Versek és hangok az új rádióműsorban

˝Versek és hangok˝ címmel péntekenként új műsorral jelentkezik a Magyar Rádió regionális stúdiója, az MR6 Győr.

A költeményeket színészek, közéleti személyiségek tolmácsolják, mesélik el verssel kapcsolatos élményeiket.

Az ötletet a BBC, illetve a cseh közszolgálati rádió sikeres kezdeményezése, a fiatalok körében is népszerű sorozata ihlette. A két nagy adón ugyanis rendszeresen kap időt és hangot a vers. Ezen fellelkesülve gondolta Ditrói Zoltán, a MR6 győri stúdiójának vezetője, hogy ők is megpróbálkoznak valami hasonlóval.

– Ezzel is szeretnénk megmutatni, hogy a celebvilág mellett léteznek időtállóbb értékek, amelyek építik és nem rombolják a lelket. Műsorunk szíve a vers, amit az általunk felkért színészek, profi előadók, illetve közéleti emberek tolmácsolnak. Olyan személyiségek, akik valami másra mutatnak példát a kereskedelmi médiából ömlesztett, megkérdőjelezhető kínálattal szemben.

Új műsor: Úgy gondoltuk, kapjon időt és hangot a vers az MR6-on is – mondta el Ditrói Zoltán stúdióvezető. Fotó: K. Cs.
Új műsor: Úgy gondoltuk, kapjon időt és hangot a vers az MR6-on is – mondta el Ditrói Zoltán stúdióvezető. Fotó: K. Cs.

Ditrói Zoltán elmondta: a ˝Versek és hangok˝ című műsor péntek délelőttönként 11 óra előtt 10 perccel jelentkezik, első alkalommal július 23-án. A nyitóadás vendége Gáti Oszkár színművész, aki a ˝János vitéz˝-ből mond el egy részletet. A későbbiekben pedig – többek között – Illyés Gyula, Ladányi Mihály, József Attila, Villon, Szabó Lőrinc és Radnóti egy-egy műve hangzik el.

– A költeményekhez többnyire történetek is kapcsolódnak. Például a következő vendégem, Szikra József színművész úgy mesél a versekről, ahogy a szerelméről szól az ember. Posonyi Takács László színművész pedig azokat a hajdani előadóesteket idézi fel, amikor idősebb kollégái vele mondatták a kényes verseket, aminek aztán az lett a következménye, hogy őt több művelődési házból kitiltották. Kiss János, a Győri Balett igazgatója azt osztja meg velünk, miként ismerkedett meg az élő költészettel a balettintézet melletti kávéházban. Említhetném még Király Géza főorvost, aki nemcsak kiváló sebész, hanem nagyon szépen mond verset is és tanulságosan vélekedik a költészetről.

A szerkesztőségvezető további terveikről úgy nyilatkozott: a győri körből később szeretnének nyitni az adáskörzetükbe tartozó teljes térség felé, vagyis Vasból és Zalából is hívnának vendégeket a ˝verses˝ stúdióba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Andris folytatja a Megasztárban - lélekben már az elődöntőre készül

Budapesten a Megasztár 5. produkció selejtezőjéből is továbbjutott Szabó Andris kedden. Tovább olvasom