Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Mozgáskorlátozottak súlyadója

Idén már terhelheti súlyadó-fizetési kötelezettség a mozgássérültek járműveit, de 13 ezer forintig továbbra is adómentességet élveznek.
Olvasói kérdés
2010-ig a mozgáskorlátozottak mentesültek a súlyadó alól. 2011-től melyik rendelet írja elő a fizetési kötelezettséget? Ízület 

Az 1991. évi LXXXII. számú törvény módosítása szerint idén már valóban terhelheti súlyadó-fizetési kötelezettség a mozgássérültek járműveit, de 13 ezer forintig továbbra is adómentességet élveznek.

Minderről lapunkat Szabó János, a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnöke tájékoztatta, és azt is elmondta, hogy egyetért a változtatással. Ugyanis az érintettek többségének továbbra sem kell súlyadót fizetnie, mert négyötödük járművei kisebb teljesítményűek, régebbi kocsik.

Akiknek pedig nagyobbra telik, azok meg tudják fizetni a rájuk eső súlyadót, ami még így is kedvezményes. Szabó János példaként megemlítette, hogy neki 11 éves autója van, ami 115 kilowattos, így 15.505 forint lenne a súlyadó, mivel azonban mozgássérült, csak a 13 ezer forint feletti részt kell megfizetnie, azaz 2505 forintot.

A mozgássérültek a rájuk vonatkozó jogszabályokról, azok részleteiről az egyesületnél érdeklődhetnek (96/410-038, 96/542-156).

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a 74/2011 számú kormányrendelet szerint a lakások akadálymentesítésére kérhető támogatásnak megváltozott az ügyintézési menete: az igényeket már nem a mozgáskorlátozottak egyesületénél, hanem az OTP fiókjaiban kell leadni.

Olvasóink írták

  • 1. apagrof 2011. október 02. 12:51
    „Jó napot kivánok érdeklődni szeretnék nagymamám mozgáskorlátozott és édesanyám nevén van az autó kell e nekünk súlyadót fizetnünk.Válaszukat előre is köszönöm.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint tízezer rokkantat ellenőrizhetnek

Megyénkben a tavalyi év elején 14.620 volt azon rokkantak száma, akik nem töltötték még be az öregségi korhatárt, s mintegy 85 százalékuk a harmadik csoportba tartozik. Tovább olvasom