Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Mountex-Vasárnapi túrák: Két keréken irány Pannonhalma!

Augusztus 20-án hetedik túránkon Szent István ünnepén a Pannonhalmi Főapátságra tekerünk el biciklivel. Olvasó-túrázóinkat több mint ezer esztendő kulturális és művészeti értékei, míg a gyerkőcöket kenyérsütés, játszóház, valamint különleges körhinta várja a vár tövében.
Túravezetőnk a hagyományoknak megfelelően ismét Béli László lesz.

A megyeszékhelytől a pannonhalmi apátságig 25 kilométer az út, a túra távja oda-vissza körülbelül 50 kilométer. A szintemelkedés 200-230 méter lehet, s túránk során három viszonylag komolyabb dombot kell leküzdenie társaságunknak. Tekintettel, hogy bő egy hét múlva 30 Celsius-fok felé kúszhat a hőmérséklet, különböző szív- és érrendszeri betegségben szenvedő olvasóinknak nem ajánljuk a túrát.

Augusztus 20-án reggel nyolc órakor indulunk a Széchenyi-térről. Győr határában bevárjuk a társaság végét, s célba vesszük Győrság-Halomalját. A festői kis falucska után Pázmándfalura tekerünk, ahol a helyi kocsmánál megtartjuk első pihenőnket. Innen nem indulunk egyenesen Pannonhalmára, hanem előbb rövid kitérőt teszünk Nyalkára, majd ezt követően kanyarodunk vissza a 996-ban alapított, a világörökség részéve választott apátság felé. Előreláthatólag 11 óra és dél között fogunk megérkezni a monostorra.

Bazilikától a pincészetig

Szent István ünnepére tudatosan szerveztük pannonhalmi túránkat, ezen a napon a Főapátságon ugyanis minden történelmi emlék és program – az orgonaverseny kivételével – ingyenesen látogatható. Ennek megfelelően bepillantást nyerhetünk majd tárlatvezetéssel a 13. századi Bazilikába és altemplomába, a kerengőfolyosó titokzatos világába, Magyarország egyik legrégibb és ma már 360 ezer kötetet számláló könyvtári gyűjteményébe.
Ezt követően az apátság épületegyüttesén kívül megtekinthetjük a pincészetet, valamint az 1710-es évekből származó Boldogasszony kápolnát, az 1896-os millenniumi emlékművet, valamint az arborétumot, a parkerdőt és a kilátótornyot. Tekintettel, hogy nem szeretnénk „lelőni" az apátság összes kulturális és művészeti érdekességét, most csak annyit említenénk, miszerint egy Szent László-kori (1090 körüli) oklevél alapján a 11. század végén Pannonhalmán már 80 kötetet (körülbelül 200 művet) tartottak nyilván.

Az augusztus 20-ai kirándulás során a különböző programok szintén emlékezetes napot ígérnek: fél háromkor a könyvtárban bemutatják a Tihanyi és Pannonhalmi Alapítólevelet, miközben 11 és 15 óra között izgalmas műsorok várják a kicsiket is. A vár körül lesz kenyérsütés, ügyességi játékok két játékmesterrel, ráadásként pedig a gyerekek nagy örömére egy különleges körhinta. Kerékpáros csapatunk négy óra tájkán indul vissza Győrbe.

Csatlakozási lehetőségek

Végezetül: akik nem tudnak velünk tartani két keréken, azok autóval vagy tömegközlekedéssel nyugodtan csatlakozhatnak hozzánk. A MÁV tájékoztatása szerint (www.elvira.hu) vonat Győrből Pannonhalmára 11 óra 28 perckor indul, mely 11 óra 55 perckor érkezik meg. Vissza a megyeszékhelyre 16 óra 45 perckor és 18 óra 34 perckor rajtol szerelvény. Busz (forrás: www.menetrendek.hu) az apátsági városba 10 óra 45 perckor, 11 óra 15 perckor, valamint délben indul a vidéki buszpályaudvarról. Győrbe pedig délután három, négy, illetve negyed hatkor van menetrendszerű busz vissza.

Kiegészítő anyagok: Mountex-pecsétet szerezhet!

Augusztus 20-án ismét gyűjthetnek Mountex-pecsétet a kiránduláson résztvevők. Játékszabályunk úgy szól, hogy aki három pecsétet összegyűjt az idei túrákról, az húsz százalékos kedvezménnyel vásárolhat túrafelszerelést a Mountex győri boltjában. Aki szeretne részt venni játékunkban, Béli László túravezetőtől kérhet pecsétet a pannonhalmi apátságon.

Ha túrával kapcsolatban bármilyen felmerülő kérdésük lenne, a 30/276-26-29-es telefonszámon vagy a szeghalmi.balazs@kisalfold.hu címen szívesen válaszolunk.

Vasárnapi Kisalföld

A Vasárnapi Kisalföld augusztus 12-i számából

Olvashatnak még az augusztus 12-én megjelent Vasárnapi Kisalföldben a hét végén zajló kajak-kenu világbajnokságról, összeállítást közlünk a gázártámogatások újabb fejleményeiről, valamint megemlékezünk a nemrégiben elhunyt, két nagyszerű rendezőről, Bergmanról és Antonioniról. Interjúnkból megtudhatják, hogy vélekedik Gráf József földművelésügyi miniszter a gazdák útlezárási akciójáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta víz a Dunába, már szagtalanul

Győr-Bácsa - A bácsaiak bevallják: nem bíztak igazán a szennyvíztisztító telep bővítésében, pontosabban abban, hogy ezzel megszűnik a környéken a sokáig szenvedett bűz. Most már az igazán kánikulás időszak után láthatóan megnyugodtak a kétkedők... Tovább olvasom