Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mostantól behajtják a járulékokat

Győr-Moson-Sopron - Letelt a türelmi idő azok számára, akik nem szerepelnek az OEP nyilvántartásában és semmilyen jogcímen nem fizetnek tb-járulékot: tőlük január elsejétől az APEH visszamenőleg is behajtja a be nem fizetett összeget.

Tavaly áprilisban lépett érvénybe az a jogszabály, amelynek értelmében ellenőrzik, kötöttek-e egyéni járulékfizetési szerződést az adóhatósággal azok, akik nincsenek bejelentve az egészségbiztosítási pénztárnál. Ez többek között a feketén dolgozókat, a felsőoktatásban tanuló hallgatók és a munkanélküliek egy részét érinti. Megszűnt az a lehetőség is, hogy az eltartott családtagok jogosultak voltak az egészségügyi ellátásra; tavaly áprilistól nekik is fizetniük kell.

2007 második fele csak a tesztidőszak volt: az érintettek szankciókra nem, legfeljebb arra számíthattak, hogy figyelmeztetik őket, rendezzék jogviszonyukat. Mostantól azonban komolyabb következményekkel kell szembenézniük a „potyautasoknak", januártól ugyanis az APEH behajthatja a be nem fizetett összeget. Ugyanúgy, ahogy a be nem fizetett adót – méghozzá tavaly áprilisig visszamenőleg.

Az orvosok jelentése alapján minden hónapban listát kap az APEH a jogosulatlan páciensekről. Fotó: Krizsán Csaba

A szerződés bármikor megköthető (igaz, aki most kap észbe, már rosszabbul jár), s a havi járulék összege is csökkent tavaly óta.

Kivárni nem érdemes, hiszen már egy háziorvosi viziten is megbukhat az ember, s minél tovább vár, annál több lesz a fizetendő összeg: ha két év múlva kerül orvoshoz, két és fél éves díjfizetés terheli majd, nem beszélve az elkerülhetetlen adóbírságról és késedelmi pótlékról...
A jogosultság ellenőrzésére tavaly informatikai rendszert építettek ki, melynek segítségével az orvosok és a gyógyszertárak pillanatok alatt utánanézhetnek, hogy betegüknek van-e jogosultsága az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. (A rendelőkben és gyógyszertárakban csak azt ellenőrzik, hogy be van-e jelentve az illető az OEP-nél, azt nem, hogy valóban befizette-e a járulékot.) Ez már tavaly is működött, akkor azonban még csak figyelmeztetést kaptak a páciensek. A szigorítás nem megy a betegek rovására: mindenkit ugyanúgy ellátnak, mint eddig, a patikákban is kiadják a gyógyszert támogatott áron, ha azonban a páciens nincs bejelentve az OEP-nél, arról az APEH is tudomást szerez.
S mivel tavaly ősszel hetven új adóellenőrt vettek fel a megyében, arra is számíthatunk, hogy a vizsgálatokra kapacitása is lesz a hatóságnak... 

A megyében tavaly, amikor az OEP elkezdte kipostázni a figyelmeztető leveleket, 24 ezren voltak érintettek, azóta közülük 7900-an kötöttek szerződést az APEH-hel. Nem nehéz kiszámolni, hogy – még ha le is számítjuk azokat, akik például  munkaadójuk hiányos adatszolgáltatása miatt „nem látszanak" a rendszerben, vagy azóta munkát vállaltak, esetleg külföldön dolgoznak – még mindig több ezer potyautas van megyénkben.

Januártól a szakrendeléseken is számlát kapunk a kezelésekről.

Újdonság az is, hogy az igénybe vett egészségügyi beavatkozásokról ezentúl a szakrendeléseken is részletes elszámolási nyilatkozatot – a köznyelvben számlát – adnak a páciensnek, ahogy a kórházi fekvőbeteg-ellátásban ez már tavaly óta történik. A megyei kórház szakrendelésein ezt már tegnap megkapták a betegek, s havonta 60 ezer hasonló nyilatkozatot nyomtatnak.


Minél előbb, annál jobb

Még mindig nem késő megkötni az egyéni járulékfizetési szerződést az APEH-hel, s ami jó hír, sokaknak olcsóbb lett a szolgáltatás. Eddig a mindenkori minimálbér 9 százalékát – 5895 forintot – kellett fizetni havonta, mostantól ez fix összeg, 4350 forint. Rosszabbul járnak viszont azok, akiknek családjában az egy főre eső havi jövedelem nem éri el a minimálbért; nekik eddig arányosan kevesebbet kellett fizetniük, míg mostantól rájuk is egységesen a fenti összeg vonatkozik. Persze a késedelemnek ára van: aki a tavalyi figyelmeztetés ellenére is csak most köt szerződést, annak tavaly áprilisig visszamenőleg, azaz közel 50 ezer forintot kell fizetnie. (Igaz, ha a közeljövőben „lebukik", máris a duplájára ugrik ez az összeg...) A szerződéskötéshez az APEH ügyfélszolgálatára kell befáradni, de az interneten is letölthető hozzá a nyomtatvány, a http://www.apeh.hu/data/cms36522/08t1011.exe címen.

Olvasóink írták

 • 6. talierf 2008. január 04. 15:50
  „Kedves Nane!

  A munkanélkülieknek is visszamenőleg kell fizetnie, ha addig nem fizettek. Én ezt így tudom, azonban a törvénytárban minden megtalálható. A törvény nem tesz különbséget az emberek között. Január 1. után megszűnt, hogy egy családtag után szintén jogosult valaki az egészségügyi szolgáltatásra. Sajnos be kell látni, hogy a költségeket nem szabad csak egy oldalra áthárítani, amíg az előnyöket mindenki élvezheti.
  Ha valaki nem fizeti ki a járulékokat, illetve nem fizeti a kezelés költségét sem, akkor azt az APEH behajta. Az már természetesn másik kérdés, hogy hogyan.”
 • 5. nane 2008. január 04. 11:01
  „Kedves Zsu!

  Az alábbi linket nézd meg.

  http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/JVELL/JOGVISZONY-K%C3%89RD%C3%89S%20V%C3%81LASZ0327.PDF”
 • 4. nane 2008. január 04. 01:04
  „Talierf!
  Most akkor a több többszázer munkanélküli (bocsánat álláskereső) miből fizeti ki? Vagy kell nekik egyáltalán? Visszamenöleg??? Azt megnézem.LOL”
 • 3. Zsu 2008. január 03. 21:57
  „megoszlanak a vélemények arról, hogy a felsőoktatásban tanulók akiknek nincs jövedelmük, biztosítottnak számítana-e vagy sem. Egyik ügyintéző szerint igen, a másik szerint ki kell fizetnem mint szülőnek a havi fix legalacsonyabb összeget, hogy biztosítva legyen Gyermekeim eü.ellátása 2008ban. Ki tud erre biztos választ?”
 • 2. talierf 2008. január 03. 14:16
  „Kedves ManiAc!

  Mivel az egészségügy biztosítási rendszere szolidaritásra épül, illetve megosztja a kockázatot, ezért jogosan követelhetik a járulékokat. Még akkor is, ha valaki nem vett igénybe semmit. Aki tudta, hogy nincsen rendben a járuléka, annak volt több mint fél éve, hogy intézkedjen. Ha valaki valamilyen bevallással csúszik, akkor is fizet. Sajnos, máshogyan nem lehet betartatni a határidőket. A másik lényeges dolog, hogy elég fura lenne, ha valaki akkortól fizetne csak 4350 Ft-ot, ha igénybe vesz például egy közel 1.000.000 Ft-os vállprotézis műtétet. Még a hülyének is megérni pár havi járulékot befizetni, ha cserébe az 1.000.000 forintot nem kell befizetnie. Mindössze ezért vannak ezek az intézkedések.”
 • 1. ManiAc 2008. január 03. 11:09
  „Érdekesség még, hogy az itt is hivatkozott nyomtatványt az APEH irodában NEM lehet beszerezni, csak internetről lehet letölteni és a formátuma olyan, hogy NEM az ismert doc, vagy pdf formátumban érhető el, amit könnyedén ki lehetne nyomtatni, ehelyett csak az abev2006 programmal lehet kitölteni, amit külön le kell tölteni és telepíteni kell.

  Mit ne mondjak, mindez nem könnyíti meg az informatika területén kevésbé jártas, saját internethozzáféréssel nem rendelkező honfitársaink dolgát.

  Pontosítanék még annyit, hogy az APEH -el nem szerződést kell kötni, hanem egy bejelentő lapot kell kitölteni (08T1011), aminek kitöltése és benyújtása után a jogviszony azonnal rendezettnek tekinthető.

  Csupán filozófiai jellegű kérdésnek szánom, hogy milyen jogcímen követelik vissza tavaly áprilisig a díjat azoktól akik a tavalyi évben nem vettek igénybe egészségügyi ellátást, hisz olyan szolgáltatást fizettetnének ki, amit ők nem vettek igénybe...

  ManiAc”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A top 100 egytizedét itt körözik

Győr-Moson-Sopron - Először hozta nyilvánosságra a százas körözötti listát az Országos… Tovább olvasom