Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Most nyolcan élnek egy szobában

Nyolcan élnek egy szobában, s kilátásuk sincsen rá, hogy egyhamar visszaköltözhetnek a családi házba, amely szilveszter előtt két nappal leégett Táplánypusztán. Mint arról beszámoltunk, Járóka Róberték és a szomszédok élete hajszálon függött.
Járókáék: Tizenöt év házasság után tudtunk külön költözni az anyáméktól, s mindössze hat hónapig lakhattunk az új házban.
Vészjósló füstszag vitte a táplánypusztai pusztulás hírét kilométeres távolságra december 29-én éjjel tizenegy óra tájban. A hajdan a kastélyhoz tartozó cselédház tetejét valósággal falták a lángok, néhány óra, s már mindent csak korom és törmelék borított. Járóka Róberték fedél nélkül várták az új évet.

Lefóliázott, de lakhatatlan

A házban két család lakott, Járókáék három gyerekkel, a szomszédban pedig egy asszony két felnőtt fiával. Előbbiek Pázmándfalura költöztek a nagymamához, ahol nyolcan laknak egy szobában, míg a másik szerencsétlenül járt háznép egy győri albérletbe költözött. A tűzvész után barátok, rokonok segítettek a romok eltakarításában. Most ott áll a megperzselt ház lefóliázva, hogy legalább az időjárás ne pusztítsa tovább az elázott, kormos falakat.

A család holmija korommá lett

– Mindenünk odalett. Tizenöt év házasság után tudtunk külön költözni az anyáméktól, s mindössze hat hónapig lakhattunk az új házban. Többen kérdezik: miért nem kötöttünk biztosítást? De hát ki köt biztosítást százéves házra, én úgy tudtam, hogy nem is lehet – beszéli el a család sorsát Járóka Róbertné, a három általános iskolás gyerek anyja. – Millió felett lenne a tető cseréje, nem is szólva arról, ami a ház belsejében volt. A legjobban a nagyfiam ruhái miatt fáj a szívünk. Tizenöt éves és most nincs egy normális rongya, amit felvegyen.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy egy jólelkű asszonytól kaptunk egy teljes szoba-konyha bútort. Tényőn lakik az illető, ha már alkalmam van, hadd köszönjem meg neki így is a segítségét – mondja Járókáné, arról panaszkodva, hogy nyolc általánossal, harmincnégy évesen nem talál állást, a férje keresetéből élnek, amit a győri baromfiüzemben kap.
A család legfőképpen a pázmándfalui kisebbségi önkormányzat segítségére számít, a szervezet adta az anyagot is a ház lefóliázásához. A vezető, Járóka János – Róbertéknek nem rokona – elmondta: sajnos érdekvédelmi szervezetként közvetlen anyagi támogatást nem nyújthatnak, de munkában s szervezésben szívesen segítenek.

Támogatókat keresve

– Ott voltunk a tűz utáni felfordulásban. Lefedtük a házat, és támogatókat keresünk. A töltéstavai önkormányzat ígért harmincezer forintot, jövő héten szavaz róla a testület. A győri kisebbségi önkormányzat vezetője ötvenezret mondott. Remélhetőleg természetben is kapunk némi támogatást a munkálatokhoz. A tető cseréje sajnos egy vagyon. Még szerencse, hogy a téglafalaknak nem lett komoly bajuk. De se nekem, sem a családnak nincsen elképzelése arról, mikor költözhetnek vissza.


Kapcsolódó cikk >>

Tűz pusztított Táplánypusztán (2003-12-30) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ákos nem adja fel

Herkely Ákos hangját joggal hiányolják az éterből a Rádió Győr hallgatói. Az óesztendővel búcsút… Tovább olvasom