Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Most még kicsi a lélekszám, de majd érkezik az Audi

Könnyen lehet, hogy az elöregedéssel fenyegetett falvak számára az Audi fejlesztése létkérdés lesz Győr környékén. A biztos egzisztenciájú, de azért jelentős vagyonnal nem rendelkező családoknak a nagyváros túl drága, talán ennek is köszönhető, hogy Nyalkán három kedvezményes telket is audis dolgozó vett meg az önkormányzattól.

Farkas Róbert és felesége, Ligetvári Anita három tizenhárom éves lányt nevel – Rebekának, Biankának és Fanninak éppen időszerű lett volna előbb-utóbb a külön szoba, amire a kismegyeri szülői, nagyszülői házban már nem lett volna mód – tudjuk meg a családfőtől, aki tizenhárom éve dolgozik az Audi szakmérnökeként.

– Családi házat akartunk és így Győr szóba sem jöhetett a tizennégymilliós telekáraival, az albérlet pedig drága egy ekkora családnak. Sok helyet megnéztünk Töltéstaván, Győrságon, Pázmándfalun, Tápon; hozzám ez a környék áll közel. A rengeteg kiserdő, a kirándulás Pannonhalmára, a Sokoróra, a Bakonyba – mondja a harmincnyolc éves Farkas Róbert, akinek – kis túlzással – egyik közvetlen szomszédja a főapátság, mivel az utcavégi telek után már csak a messzeségbe vesző zöld nyúlik el egészen Szent Márton hegyéig.

– Ennek a csodás környéknek az a huszonhárom kilométer az ára, ami a nyolcvanegyes főutat az ipari parkkal összekötő út új szakaszán keresztül alig fél óra alatt megtehető, s ha a benzinköltséget és időt nézzük, a forgalom és a sok lámpa miatt majdnem ennyit elautózik az is, aki Győr egyik feléből a másikba megy – mondja Farkas Róbert. A férfi elárulta azt is: a végül azonnal megszeretett telket az átlagosnál is olcsóbban, 1,2 millióért vették meg az önkormányzattól. Ha Győrt nézzük, akkor a családi ház mindenestől 30 millióért épült volna fel, így pedig a húszat sem érte el a végső ár – avat be még az anyagiakba a Nyalkára költözött család feje.

Farkasék három éve költöztek Nyalkára, a gyerekek sem bánták meg a változást. Fotó: Krizsán Csaba
Farkasék három éve költöztek Nyalkára, a gyerekek sem bánták meg a változást. Fotó: Krizsán Csaba


A lányok sem bánták meg a dolgot, kérdésünkre elmondják, itt még több barátnőjük és szórakozási lehetőségük lehet, mint Győrben, egyszerűen azért, mert szüleik is könnyebben engedik el őket egyedül – biciklizni, görkorcsolyázni, kirándulni. Mindhárman Mezőörsre, az alapítványi iskolába járnak, ahová az intézmény autóbusza szállítja őket, s amit – egyszerre vágják rá – nagyon szeretnek.

– A nyugalom és a biztonságérzet pótolhatatlan, és nagyon jó a közösség is, együtt kirándulunk a többi családdal a kishegyre, májusfát állítunk, táncházba járunk, biciklizünk, élvezzük a természet közelségét. Néha őzek és vadnyulak is közel merészkednek a kerítésünkhöz és inkább madárcsicsergésre ébredek, mint a város zajára – fűzi hozzá.
A céges buszjárattal érkező, műszakban dolgozók számára 50–60 kilométer jelenti a határt a győri gyártól számítva, aki pedig autóval megy, az legfeljebb 20–25 kilométeres körzetben gondolkodik. Így Balogh Ervin, Nyalka polgármestere szerint az Audira építenie kell a környező, nehezebb helyzetű falvaknak, Nyalkán most három, az Audihoz kötődő család is vett kedvezményes telket.

– A betelepülőkben látom a jövőt, annak vagyok híve, hogy inkább olcsóbban adni az ingatlant, mint hogy vevő nélkül maradjon. Ennek érdekében – az önkormányzat koordinálásával – lehetőség lesz a főút melletti, hagyományos, nagyméretű telkek felosztására, mivel az ott élők is úgy érzik, ezt a területet már nem használják ki. Két új utca keletkezne a főút mellett, hatvan-hatvanhárom telekkel. Ugyanakkor a költözőknek az építkezés ideje alatt mindig problémát jelent a lakhatás, ezért bérmentesen felajánljuk nekik a hivatal épületét, s a hivatal az óvodába, az óvoda pedig a megszűnt iskolába költözik át. Tudomásul kell vennünk, hogy az óvodára is akkor van szükség, ha lesznek gyerekek – mondja a polgármester.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztóvédelem - Új helyen, új vezetővel

A jó hatóság korrekt, határozott és a vállalkozásoknak is szimpatikus – ez az alapelve a fogyasztóvédelmi felügyelőség új vezetőjének. Tovább olvasom