Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Most jól járhat, aki franciául, kínaiul, lováriul beszél

Győr, Régió - Kis tudás, nagy pénz – hirdette egy felirat a tegnapi Győrött tartott Regionális Állásbörzén. Persze az a „kis" tudás legyen nagyon speciális és keresett, ezért is volt a felirat lováriul írva. A világgazdasági helyzet nem érződött az álláskínálaton.
– Tartottunk tőle, hogy a válság miatt kevés kiállító lesz, de csak egy-kettő mondta vissza a részvételt. Meglepetés jelent, hogy huszonöt cég eljött és nyitott pozíciókkal. Főként állásokat kínálnak, néhányan gyakorlati helyeket. Továbbra is keresett a gépészvégzettség, de a közgazdasági is, például az adóhatóság, a nemzetbiztonsági szolgálat kínál nekik lehetőségeket. Persze továbbra is előtérben a nyelvismeret, de ez már szinte magától értetődő elvárás.

Az állásbörze kínálata bőséges volt, de a diploma előtt állók közül sok fiatal már most eldöntötte: külföldön akar dolgozni. „Ez ma már nem gond." Fotó: Krizsán Csaba


Ami újdonságként megfigyelhető, hogy egyre nagyobb hangsúllyal figyelnek a munkaadók embereik kiválogatásánál az egyéni kompetenciákra. Milyenek a kommunikációs képességeik, mennyire stressztűrőek, milyen a fellépésük, hogyan tudnak csapatba illeszkedni, mennyire hatékony az egyéni munkavégzésük és hasonlók – mondta el az állásbörze szervezőjeként Tamándl László, a Széchenyi István Egyetem karrierirodájának vezetője.

A standokon körbeérdeklődve minderről bárki meggyőződhetett. Az Audi gépészmérnököknek, közgazdászoknak is tud állást ajánlani, de csak ha biztos a németnyelv-tudásuk. Ha csak angolul beszél jól a diplomás, akkor náluk nincs esélye. A Nokia is többféle pozícióba keres embereket, programozónak, terméktechnikusnak, tesztmérnöknek, gyártási sorvezetőnek és instruktornak elektrotechnikust. Nem is kell mindegyikhez felsőfokú végzettség. A Decathlon terjeszkedik hazánkban, ezért többféle diplomásállás szerepelt kínálatában, keres logisztikust, kommunikációs és készletmenedzsert, hálózatfejlesztőt, építési vezetőt. Igaz, náluk az angol inkább csak elfogadható, az a legjobb, ha franciául, azaz a tulajdonos nyelvén beszél a jelentkező. A Lufthansa Systemsnél pedig az angol és az informatika a nyerő párosítás, budapesti, esetleg külföldi munkahelyet tudnak biztosítani. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál különösen megbecsült lehet, aki beszéli a kínai vagy a lovári nyelvet, ahogy az informatikusok is, de érettségizetteknek is tudnak állást ajánlani, ami mellett távoktatás formájában tanulhatnak tovább.

Az állásbörzén körbenéző két győri egyetemista, Kiss Mónika és Forrás Róbert biztos benne, hogy találna állást százötven-kétszázezer forintos nettó fizetéssel, mivel egyikük közgazdásznak, másikuk gépészmérnöknek tanul, egyikük angolul, másikuk németül beszél. Azonban nem itthon, külföldön szeretnének dolgozni. „Annyi a hazai lapokban is a külföldi álláshirdetés, kint dolgozó ismerőseink is segíthetnek és akár telefonon is jelentkezhetünk más országok állásaira, ha tudjuk az ott beszélt nyelvet. Ez ma már nem gond. Azért, hogy esélyeinket javítsuk, a diplomázásig még szakmai nyelvvizsgát akarunk szerezni, esetleg második idegen nyelvet tanulunk."

Olvasóink írták

 • 7. elemér 2008. november 29. 07:31
  „Szerencsére nékem már nemkell versenyezni. Én csak azt tudom hogy hazudnak az embernek, ezért nekünk is hazudni kell.”
 • 6. PrettyWoman 2008. november 28. 17:49
  „Igen Elemér, igazad van. Főleg, ha fiatal. Én közepesen beszélek angolul, de nem vagyok fiatal. Úgy hogy elsősorban nyilván nem engem vesznek fel, ha választani lehet, és lehet, mert egy állásra jelentkezünk hatvanan. Én is azt hittem, hogy a nyelvet tudó embereket megfizetik. Valahol biztos. Ahova én jelentkezem, ott elsorolják hosszasan az elvárásokat (ami rendben is van), utána pedig megkérdik, hogy mennyit akarsz keresni. Elég hülye kérdés, hisz úgyis a munkáltató dönt (ez akkor lenne csak érdekes szerintem, ha valaki egyedül jelentkezik a posztra és ő diktálhat). Én meg vagyok olyan hülye, hogy az elvárásokkal arányos jövedelmet mondok be. Tehát mindig rosszul pozicionálom az elvárt fizetést. Tudniillik általában annyit fizetnek a nyelvtudással rendelkezőknek is, mint a takarítóknak. Legalábbis olyan nettó 80-at szoktak mondani. Max. 90-et.”
 • 5. elemér 2008. november 28. 11:52
  „Miért jelentek meg a cégek, azt én megmagyaráztam és nekik ez olcsó reklám. Legjobban ma is csak a személyes kapcsolat müxik az állásszerzésre. Ismerni kell a munkakört ahol az ember dolgozik. Csatlakozni kell a net-n ilyen társasághoz vagy inditani azt. Természetes ott van a Skype és a többi komunikációs programok, ahol ingyen lehet diskurállni hogy mi ujság a nagyvilágban. Nemkell elhinni hogy a multik olyan tul okossak. Nem ôk fogják teremteni az uj munkákat, hanem kis vállalatok.”
 • 4. bejás 2008. november 28. 11:28
  „barom kackac te győkér paraszt”
 • 3. kackac 2008. november 28. 08:23
  „Tessék! Pozitív diszkrimináció!
  Lovári nyelvet beszélő diplomás romák előtt itt a jó lehetőség.”
 • 2. elemér 2008. november 28. 02:14
  „Pontossan a válság miatt jelentek meg és toboroztak olcsó munkaerôt, mert legjobban azt figyelik hogy ki mennyire éhes. Süket ilyesmihez Tamándi László.”
 • 1. elemér 2008. november 27. 23:03
  „Jól jár az aki angolul beszél, mert sokkal könnyeben talál munkát. Ilyen cikkeknek pedig nemkell bedölni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit mutatnak a csillagok, meddig lesz válság?

Győr – Szepesi János közgazdász-asztrológus szerint a csillagok állása szerint rövid időn… Tovább olvasom