Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Most aztán igazán dugó a dugó

Bejött a „fenyegetés”: most aztán igazán dugó a dugó Győr szívének főútján, a Szent István út nyugati szakaszán. Autósok, gyalogosok, iskolás diákok százai araszolnak, botladoznak úti céljuk felé.
Botladozva: Nemcsak az első nap nehéz az iskolában, az oda vezető út se könnyű.
Augusztus elején azt mondták a szakemberek, az akkori közlekedési dugó még semmi ahhoz képest, ami a munkálatok előrehaladtával várható Győr kellős közepének fő közlekedési útján, a Szent István út nyugati részén. Nos, eljött az az idő, amikor a közlekedő ember jobban teszi – már ha teheti –, ha elkerüli a Jókai Mór utca és Újlak utca közötti szakaszt.

Másfél hónapig tart

A városból nyugati irányba kifelé menő jobb oldalon átépítés alatt a járda (gyalogosközlekedés a túloldalon), egy sáv zárva az útpályából is. Most lezártak a bejövő oldal két sávjából is egyet, az Eötvös park mellett a szegélyezés után jön a járdaátépítés.
Az autósok számára tehát maradt a csúcsidei forgalomban amúgy sem túl tágas kétszer két sávból kétszer egy: a közlekedési dugó most igazán dugó. És október 15-ig aligha várható ennél jobb helyzet.

Elkezdték a térkövezést

A gyalogosok sincsenek jobb helyzetben. Ráadásul hétfőn megkezdődött az iskolai tanév, három iskola (Jedlik-középiskola, Radnóti általános iskola, Hild-középiskola) több száz diákja botladozik az építési területen. Mint a főút „gazdájától", a munkálatok megrendelőjétől, a megyei állami közútkezelő kht.-tól megtudtuk, a kivitelezők a tervezettnél későbbi kezdés ellenére igyekeznek csökkenteni a kivitelezéssel járó káoszt. (A csúszás a közműépítéseknél más kivitelező által elkövetett hibák következménye, erről lapunkban korábban írtunk.)
A felbontott járdát már lebetonozták, ezen lehet közlekedni is, igaz, figyelni kell a kiálló csatornafedelekre. Tegnap a gyalogosközlekedés számára legveszélyesebb helyen, a Hild-iskolánál, az Újlak utca és Munkácsy Mihály utca közötti szakaszon megkezdték a járda térköveinek lerakását. (Vasárnap a szakadó eső miatt ha akartak volna, se tudtak volna dolgozni az építők – ezt most nem igazán lehet számon kérni rajtuk.)
A járda térkövei egyszerű formájúak, lerakásukkal tehát gyorsan lehet haladni. Elképzelhető, hogy az egész jobb oldalt egy hét alatt befejezhetik, néhány „befaragás" kivételével. Megemlítjük még, hogy a Radnóti-iskolát erősáramú vezeték építése miatt szinte körbeárkolták, az iskolakapuhoz vashíd vezet.

Buszmegállók máshol

A dugóba szoruló autósok mindenesetre még azzal is számolhatnak, hogy nem vártan gyalogosok is eléjük kerülnek a szalagkorlátok mögül. Ezen a helyzeten rendőri irányítás nem, legfeljebb fokozottabb rendőri jelenlét segíthet az iskolai „műszakváltások" körüli időben.
Mint említettük, a bejövő oldalon is lezárták a szélső sávot a kezdődő, illetve folytatódó járdaépítés miatt. Az Eötvös park melletti helyközi buszmegállót tegnaptól áthelyezték a Honvéd ligeti városi buszmegállóba. Az nem bírná a többszörös terhelést, így a városi 2-es, 3-as, 17-es és 23-as, valamint a 4-es iskolabuszjáratok megállója ideiglenesen a városháza elé került. A forgalmi torlódásból – számítsanak rá az utazók – a buszok sem maradnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget vetni a flúgos futamnak

A 425 millió forintból átépített győri Szabadhegyi Közoktatási Központban vasárnap tartották az… Tovább olvasom