Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Mosolyka a hóról: `terepjáró a kerekesszékem, de repülni nem tudok vele´

Online interjú barátokról, betegségről, szerelemről: a magyar blogoszféra egyik legnépszerűbb üdvöskéje, Hozleiter Fanny volt a vendégünk. A kerekesszékes nőt töretlen életszeretete miatt több ezren követik a Facebookon.


15 óra 26 perc - Online interjú véget ért: Mosolyka válaszolt a kisalfold.hu Olvasóinak

Hozleiter Fanny megfázás miatt nem tudott ma Győrbe utazni, így a megyeszékhelyen szervezett két programját is lemondtuk, s később pótoljuk be.

Mosolyka azonban az online interjút el tudta vállalni, szerencsére, már jobban van.

"Minden fejben dől el"

- Szia Fanni! Mi a véleményed Stephen Hawkingról, a világhírű tudósról? Neki sem jósoltak túl szép jövőt mikor kiderült betegsége, de a jóslatokat
sikeresen megcáfolta (hogy 2 éve van hátra) és amellett, hogy családot
alapított, világhírű tudós lett.

Biztosan ő is jó kedélyű ember lehet, ha csak azon szomorkodna, hogy mennyi baja van, nem ért volna el ennyi mindent. Jobbulást a megfázáshoz!

Hozleiter Fanny válasza: - Szerintem minden fejben dől el. Stephen Hawking sem adta fel, én sem fogom.

"Szerelmes vagyok, igen. Az életbe"

- Kedves Fanny! Múlt héten hallottam a rádióban, hogy édesanyádat nagyon fiatalon elvesztetted, s ő is élt kerekesszékben. Tőle örökölted a jó kedvedet? Milyen jó tanácsokat kaptál tőle?

Hozleiter Fanny válasza: - Igen, 12 éves koromban vesztettem el édesanyámat. Tőle tanultam meg játszva küzdeni és nevet tanulni. Valamint egy láthatatlan szemüveget is kaptam tőle, amit keresztül a világ nem csak fekete-fehér, hanem színes és élvezhető. Egy levelében írta nekem: "Te döntöd el a jövődet!" A hozzáállásomat az élethez csak én befolyásolhatom.

- Szia Fanny. Megkérdezhetem, hogy most szerelmes vagy-e, s van-e párod?

Hozleiter Fanny válasza: - Szerelmes vagyok, igen. Nagyon. Az életbe, de jelenleg most szingliként élvezem.

Mosolyka könyvet ír az életéről

- Az idei évre milyen célokat tűztél ki? Mit szeretnél a leginkább megvalósítani?

Hozleiter Fanny válasza: - Befejezni a könyvem, kézben tartani, beleszippantani a frissen nyomott papír illatába. Most ez az egyik legnagyobb feladatom, célom, az eddigi asztalon táncolás mellett.

- A blogbejegyzéseidből nem készül könyv, vagy akár film az életedről? Én nagyon kíváncsi lennék mindkettőre.

Hozleiter Fanny válasza: - Készül, dolgozom a könyvön. A blogbejegyzéseken kívűl még nagyon sok eddig nem említett történet is része lesz. A film még nagyon a jövő zenéje, de semmi jónak nem vagyok az elrontója.

Emlékezetes tánc a szalagavatón

- Mikor voltál az életben a legboldogabb? Ha nem titkos, minek örültél a legjobban?

Hozleiter Fanny válasza: - Érettségi előtt a szalagavató estémen, ahol egy éjszakéra én is hercegnővé változtam és keringőztem. Két és fél perc volt a tánc, de életem egyik legmeghatározóbb és legszebb élmémye marad. Több száz ember tapsolt, s egy pillanatig sem úgy éreztem, mint aki kerekesszékben ül. Táncoltam és nem is akárhogy.

- Kedves Fanny! Arra lennék kíváncsi, hogy a téli időjárás mennyire nehezítette meg a mindennapjaidat? Olvastam a blogodban, hogy beteg voltál, most megfáztál, de remélem, azért összességében jól vagy.

Hozleiter Fanny válasza: - Kihívás télen közlekedni és komolyabb megfázások nélkül átvészelni a hideget. Imádom a havat, de a meleg szobából...:) A járdák szélére kotort hókupacok viszont az ellenségeim. Bár mondhatnám, hogy terepjáró a kerekesszékem, de repülni még sajnos nem tudok vele, így kihívás átjutni ilyenkor a másik oldalra. Viszont zseniálisakat lehet drifttelgetni a csúszós utakon.

Most is küzdök a bacikkal, de összességében jól vagyok, még időben csíptük el a betegséget.

Fanny a betegségről: "egy-egy apró vagy nagyobb javulástól leírhatatlanul boldog tudok lenni"

- Ha megkérdezhetem, az orvosaid milyennek tartják az állapotodat? Mutat javulást a betegséged?

Hozleiter Fanny válasza: - Nem nagyon járok orvoshoz már jó ideje. Magamon szoktam érezni a romlást vagy a fejlődést. Nagyon hullámzó az állapotom, de egy-egy apró vagy nagyobb javulástól leírhatatlanul boldog tudok lenni. Az izomsorvadásnál már az is nagyon jó, ha stagnál az állapot, de ennél jóval többet szoktam tapasztalni.

- Az utóbbi időben nagyon népszerű lettél. Rengetegen követnek a neten, az utcán is sokan megszólítanak? Ezt azért is kérdezem, mert szerinted, hogyan kell közelíteni egy kerekesszékes emberhez? Neked mi esik jól, s mi az, amit már túlzásnak érzel? Remélem, nem kérdeztem sokat és össze-vissza.

Hozleiter Fanny válasza: - Igen, gyakran rám köszönnek az utcán, vagy akár bevásárlás közben, de ez nagyon jó érzés. Hogyan kell? Szerintem semmivel sem másképp, finomabban vagy sajnálattal, mint, ahogy bárki máshoz közelítenél. A természetesség esik jól.

Azt pedig már túlzásnak tartom, mikor mondjuk egy szórakozóhelyen agyon simogatnak, puszilgatnak és ölelgetnek, miközben azt mondogatják: "De édes, hogy itt van, milyen aranyos." Ez olyan, mintha csak egy kis cuki állatka lennék.

Mosolyka az álmokról és a kitartásról írt mesét

- Van kedvenc meséd? Apropó mesék, nem gondoltál még arra, hogy meséket írj a gyerekeknek. Szép mosolygós napot!

Hozleiter Fanny válasza: - Lakner Artúr, Édes mostoha az egyik kedvencem. Tavaly írtam egy mesét, ami nem csak gyerekenek szól. Címe: A babszem. Az álmokról és a kitartásról írtam benne, mely meghallgatható a YouTube-on.
"Nem várom el a segítséget senkitől"

- Szia Fanny! Te mit gondolsz arról, hogyha az emberek kerekesszékes embert látnak, "kettészakad" a társadalom? Vannak akik, mosolyognak, rögtön segítenének, míg mások mintha észre se vennék az embert, amikor az úton próbál átmenni. Téged nem zavar, a túlságos segítség/aggodalmaskodás, vagy éppen ennek hiánya? A választ előre is köszönöm!

Hozleiter Fanny válasza: - Igen, azt tapasztalom, hogy sokan nem tudnak, mit kezdeni velem, zavarban vannak, de ezeket igyekszem oldani, ha látom.

Például megkérdezem mennyi az idő, merre találom a postát és máris kommunikálunk, melyből hamar kiderül, hogy nem egy guruló ufó vagyok. Mivel nem várom el a segítséget senkitől, így inkább egy-egy ilyen alkalommal hálás vagyok azoknak, akik szívesen segítenek.

- Szia Fanny! "A kezelés" című filmet láttad? Mi a véleményed róla? Szerintem nagyon jó film; ha nem láttad, ajánlom! A főszereplő is hasonlóan derűlátó és humoros, mint Te lehetsz.

Hozleiter Fanny válasza: - Nem láttam, de köszönöm az ajánlást, megnézem!

"Valamiben mindenkinek hinni kell, én is ezt teszem, de egyik valláshoz sem kötném magam"

- Mennyire vagy állatbarát? Szereted a kutyákat?

Hozleiter Fanny válasza: - Nagyon imádom az állatokat. Van is kutyám, Masninak hívják. Ő egy Bichon Havanese fajtájú kutya és hatalmas egyéniség.

- Kedves Fanny, azt szeretném megtudni, hogy hiszel Istenben? Ha igen, szoktál hozzá imádkozni?

Hozleiter Fanny válasza: - Valamiben mindenkinek hinni kell, én is ezt teszem, de egyik valláshoz sem kötném magam, egy saját nézetet alakítottam ki.

- Szia Fanny. Úgy tudom, hogy több igazi barátod van. Mit szeretsz velük a legjobban csinálni? Bele tudnak vinni "őrültségekbe"? Ha igen, mondj erre példát légy szíves.

Hozleiter Fanny válasza: - Igen, ők az egyik legnagyobb kincseim. Egymást visszük bele az őrültségekbe, de egyiket sem bánom.

Velük még csendben ülni is élvezet, bármit csinálunk együtt, az már jól kezdődik. Sátorozás a Balaton parton, átmulatott éjszakák, kenuzás, repülés, száguldás és még "hegymászás" is összejött velük.

Előzetes

A Mosolyka blog szerzője Hozleiter Fanny tavaly decemberben Győrújbaráton a fogyatékosok elfogadásáról mesélt a helyi általános iskolásoknak - erről szóló riportunkat ide kattintva tekinthetik meg.


Fotó: Cseh Róbert
Fotó: Cseh Róbert

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tucatnyi zsák szemetet gyűjtöttek össze a sági úton - videó, fotók

Jó hír, hogy az önkéntesek révén több zsák szemetet sikerült összeszedni a sági úton. Rossz, hogy ilyen kis forgalmú úton ennyi szemetet kiszórnak. Tovább olvasom