Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Mosógép és apokalipszis

Olvassák el, hogyan jutott el tudósítónk a mosógépének meghibásodásától az apokalipszis víziójáig!
Hogy hogyan is jutottam el egy egyszerű, akár mindennapinak is nevezhető, meglehetősen bosszús mosógép meghibásodástól, az apokalipszis vészes közeledtének víziójához, nem tudom. Talán a korral jár, és így „vénségemre", 23 évesen már nemcsak a hétvégi féktelen bulizások tudják megmozgatni a napi médiaszenny által jól karbantartott és megedződött fantáziámat, hanem néha egykedvűen bámulván 20 négyzetméteres szobám legtávolabbi pontját, el-elgondolkodom a „világ nagy dolgairól".

De nem is szaporítanám tovább a szót és egyből a lényegre térve, el is mondanám, hogy is kapcsolódik össze a mosógép meghibásodása az egyre borúsabbnak tünő, nem is olyan távoli végső világégéshez.

Történt ugyanis, mint mondtam az előzőekben, hétfőn este, nem teljes öt év „rendeltetésszerű használat" után, bedöglött a mosógépünk, ami egyébként mint utólag kiderült, csak nekünk tűnt vérlázítónak és felháborítónak. Persze a másnap kiérkező szerelő nyugtatásul szánt szavai, miszerint ez egyáltalán nem csoda sőt…, sem tudták teljesen a család indulatát lecsillapítani, de hát ez van, mit lehet tenni, lépjünk a tettek mezejére, akkor tessék megjavítani.

Na ekkor nyert bizonyságot számomra, a mások által már oly sokszor emlegetett vészjósló mondat, mely szerint az emberiség pusztulásra van ítélve, és tudatának teljes hiányában a vesztébe rohan!

De visszatérve történetünkhöz és, hogy miért is mondom ezt , a szerelő közölte, hogy valami központi vezérlő panel hibásodott meg, ami kb 40000 forintba kerül! Micsoda??? Egy 50000 forintos mosógépbe 40000 forint az alaktrész? Azt hiszem ez lenne az a szituáció, ahol gond nélkül alkalmazhatnánk a „no comment" kifejezést. De most mégse tegyük, sőt őszintén gondolkodjunk el egy kicsit, hogy hol is élünk, mit is csinálunk és bátran tegyük fel magunknak azt a kérdést, az egész emberiség nevében, hogy egyáltalán normálisak vagyunk e?

Részemről ezek után a válasz határozottan NEM!

Hihetetlen, de igazából jobban jár az ember, hogyha elromlik valamilye, újat vesz, minthogy megcsináltassa a régit, ami aztán persze ki tudja hová kerül, miután bosszús gazdája megszabadul tőle, jobb esetben nem a város széli erdőben. Sajnos erre is látunk elég sok példát.

Két dolog mindenképpen kitisztult bennem, ez alatt a két nap alatt. Egyrészről végre megvilágosodtam, - itt térnék vissza az előbb említett életkoromra, és az ezzel járó kicsit talán szűklátókörűségre -, hogy miért is virágzik egyre jobban a lomibiznisz és miért ölik egymást honfitársaink 80kmrel odébb a határ másik oldalán egy-egy lomtalanítás során, a mondjuk úgy 80százalékos elktronikai cikkekért, és hozzák teherautószámra az úgynevezett ipari hulladékot hazánkba. Nyugatabra, a nálunk „jobbléti" társadalmakban talán méginkább dívik ez a mértéktelen fogyasztó kutusz! Elromlott,…dobjuk ki és vegyünk egy újat jelszóval!

Másrészről ezek után nem nevetnék oly harsányan, édsanyám féltő, mármár mánikus aggódásán és ragaszkodásán a kőkorszakinak számító zanussi típusú mosógépünk iránt!

Kicsit igaz hangos volt,néha leverte a csempét a falról, miután úgy döntött, hogy tesz egy kört a fürdőszobában, de működött, és valljuk be, egy mosógépnek mégiscsak ez a legfőbb erénye!

No akkor nem maradt más mint, hogy hozzám hasonló módon a kedves olvasó is elgondolkodjon, majd jusson valamiféle következtetésre, hogy milyenre azt már nem az én tisztem eldönteni, csak reménykedhetem…

Ui. Ma megvásároltuk az új mosógépet és ami a legborzasztóbb és a leginkább figyelmeztető jel arra nézve, hogy én is a fogyasztói társadalom rabjává váltam, globális világunk hatalmas börtönében, az első gondolatom volt a beüzemelését követően, ami leginkább a „De jó, van egy új mosógépünk!" mondattal írható le. Több mint vészjósló…

Tisztelettel: Giczi László

Olvasóink írták

 • 9. hazai 2008. július 24. 17:10
  „Pár éve hasonló cipőben jártam, mint Josh...
  A mosógépünk -nevezzük "X"-nek- kb. 5 év használat után "elfáradt" és javítani kellett. Felhívtam a szervizt, hogy ez és ez a hiba, mit lehet tenni?
  Szerelő házhoz jött, annyira szétszedte a gépet, hogy hozzáférjen az elburkolt részekhez (tovább nem!) és pár perc alatt megállapította, hogy ez biza panel hiba, ami kb. 40ezres történet..
  Fennakadtak a szemeim!
  Tud ilyet bele rendelni, de még akkor sem biztos, hogy jó lesz, vagy azt javasolja, hogy venni kell egy újat, az a tuti.
  Rendben. Kiszállási díj leróva, szerelő elmegy, új gép pár nap múlva megvesz, de már nem "X" márka, mert abban ugye már csalódni kellett, hanem "Y".
  De mi legyen "X"-el?
  Elvittem a szüleimhez, akik családi házban élnek, ott mégiscsak nagyobb a hely és gondolván, majd lomizásnál valakire "ráerölteti" az öreg (fém mégis csak van benne).
  Apám nem bírta sokáig kerülgetni, neki esett és szétkapta, mint Foxi a lábtörlőt, darabokra. Kipucolta, átmosta vízkőoldóval, összerakta és tessék!, anyám azóta azzal mos!!!
  Persze alkatrész még véletlenül sem került bele.(!)”
 • 8. Josh 2008. július 24. 16:14
  „Azért... Még egy kört lehetne futni a szerelő véleménye után.
  1. Hűtőszekrényünk nem hűt. Pontosabban folyamatosan hűt, nem kapcsolja le a termosztát. A: szerelőt megkérdezni: aszongya kiszállással együtt minimum egy tízes, de lehet, hogy húsz, de még az is lehet, hogy új hűtő mer´ ez olyan ritka fajta... nem tetszett a válasz, tehát B: termosztát kiszerel, telefon elő, fénykép jobbról-balról elölről, és irány a bolondbolt melletti műszaki alkatrészes. Rendelni kell, de másnapra itt van, 2000 Ft-ért. Megrendeltem, másnap beszereltem, azóta is megy.
  2. Sógornőm mosogatógépe nem mosogat. Szerelő jön, aszongya vezérlőpanel, ennél "csak" húszezer. Sógornő anyagilag éppen nincs topon, akkor köszöni, vájdling a mosogatógépre és megoldja kézzel. Jó, de a kiszállás akkor is 4000... (a semmiért).
  Másnap gyerek benéz a mosogatógép mögé, és jé, a stopos gyorscsatlakozóval toldott vízbetáp valahogy szétcsúszott...
  Víz visszakötve, a gép meg azóta is megy boldogan. Ennyit egyik-másik szerelő szakértelméről.
  Nem mondom, hogy minden ilyen könnyen megoldható, meg azt is tudom, hogy nem mindenkinél van meg a bátorság és a kézügyesség, de hozzám szerelő be ne tegye a lábát...”
 • 7. Rika1 2008. július 24. 15:24
  „Mi is szivattyút cseréltünk nemrég a mosógépben. Igaz az én férjem automatizálási szakember. Mennyibe is került az új szivattyú? Ha jól emlékszem 2.000 Forint alatt volt. Meg kb. 1 óra munka Jó kis órabérrel dolgozott az a szerelő.”
 • 6. A-Z 2008. július 24. 13:55
  „Boltos! Egyetértek....ennyi!”
 • 5. boltos 2008. július 24. 13:47
  „A mai gépek a fogysztói társadalomnak hála nagyon olcsók. Gondoljanak bele, húsz éve, amikor 20 évre gyártottak gépeket, azokat több havi fizetésért lehetett megvenni. Aki szerencsés, az manapság egy havi fizetésből akár két mai gépet is megvesz. Ez történik úgy hogy a nyersanyagár közben drágult.
  Hogyan is lehet mégis olcsobb? Igen, amit lehet, azt olcsó műanyagból csinálnak a drága nemesacél helyett. Nem kell csodálkozni, ha a készülék 3-5 éven belül kipurcan. Az elekrtonikus vezérlésnek hála meg még "kódólható" is, hogyha más nem, legalább az tönkremenjen.
  Fogyasztói táradalom- a fogyasztás élteti, ezért tudnak a gyárak folyamatosan termelni.

  Még valami. Ha valaki mégis olyan gépet szeretne, ami hosszú élettartalmú, az azért megteheti, igaz ki kell fizetnie pár havi fizetést, mint régen. Hiszen a gyártók nem felejtettek el jót csinálni, ha akarnának tudnának, csak kevés akar. Azért mindenhol akad 1-1. Mivel mosógépről volt szó, abban például a Miele ilyen. 200 000 alatt nincs Miele mosógép, de 20 évre vannak tervezve és meg is szokták oldani a hosszutávú működést.”
 • 4. cagal 2008. július 24. 13:35
  „No akkor látom csambo nevő olvasó nem látja a lényeget, mondhatnám azt is hogy a fától az erdőt...és az egészből csak ennyit volt képes leszűrni...
  Remélem majd, a saját maga, és mértéktelen fogyasztása, teremtette szemétdombon, mikor már a levegőhöz is csak oxigénpalack segítségével jut, akkor is ilyen hasonló elmés és mély inteligenciára valló rövid mondatokkkal fogja nyugtatni magát és családját, miután azért még utoljára megvásárolta magának a még két collal nagyobb plazmatévét.”
 • 3. Az a tag, amelyik a műlábában csempészte a heroint 2008. július 24. 13:19
  „ezt egy férfi írta, nem zavar csambó? vagy nálatok a lászló lánynév?”
 • 2. csambo 2008. július 24. 13:10
  „Tipikus hisztis nő cikk....”
 • 1. evelinevelin65 2008. július 24. 12:40
  „Nincs ezen mit csodálkozni,én már a második mosógépet "fogyasztom", egy hete romlott el és jöhet a harmadik!!!!!!!!!!!!!!!!! Szegény másodikba "csak 23.000 Ft-ért tettek új szivattyút kb.:1 éve,most megint ez a probléma többek között,lehet nem is volt új szivattyú?????????? Most aztán gondolkodhatok,mert nem biztos,hogy ilyenkor hirtelen van annyi félre tett pénze az embernek,hogy vegyen egy újat. Hiszen iskolakezdés is lesz,2 gyerekkel...........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt vannak a ponthatárok! Felvettek?

Győr-Moson-Sopron -A Nyugat-magyarországi és a Széchenyi István Egyetem ponthatárait itt… Tovább olvasom