Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Mórás tanuló nyerte a `Szép Magyar Beszéd´ versenyt

Áprilisban Balatonbogláron rendezték meg az általános iskolai tanulók számára a XV. Kazinczyról elnevezett "Szép Magyar Beszéd" verseny országos döntőjét, ahová az iskolai, városi és regionális forduló után ötvenkilenc tanuló juthatott be.

Áprilisban Balatonbogláron rendezték meg az általános iskolai tanulók számára a XV. Kazinczyról elnevezett "Szép Magyar Beszéd" verseny országos döntőjét, ahová az iskolai, városi és regionális forduló után ötvenkilenc tanuló juthatott be.

Farkas Krisztián, az Adyvárosi Főigazgatóság Móra Ferenc Általános Iskolájának 7. osztályos tanulója arany fokozatot ért el az ifjúság anyanyelvi nevelését és a beszédkultúra javítását megcélzó megmérettetésen

A vetélkedő ünnepélyes megnyitóval kezdődött, miután a Balatonboglári Általános Iskolában a diákok felolvasták a szabadon választott szövegeket.

Erre az alkalomra a mórás Farkas Krisztián Mizser Lajos: A nyelvművelő Móra Ferenc című művével készült. A verseny második napján került sor a következő fordulóra, ahol a döntőbe jutottaknak már az idegen szövegekkel kellett ismerkedni, Ravasz László: Kezdetben volt a szeretet című művének részletével. A megmérettetésen többek között Kerekes Barnabás Kazinczy-díjas, a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság titkára, valamint Szakonyi Károly Kossuth-díjas író értékelt. A döntőbe jutott ötvenkilenc tanuló közül nyolcat arany jelvénnyel, a többieket bronz jelvénnyel jutalmazták.

Farkas Krisztián elmondta, hogy a versenyre való felkészülés három-négy hetet vett igénybe. A reggeli sportórákról ugyan ez idő alatt le kellett mondania, de nagyon jól érezte magát a kiválóan szervezett országos döntőn.Felkészítő tanára, Tóthné Szabó Viola kiemelte, hogy a szép kiejtési verseny nem a színjátszás művészete, hiszen tökéletes kiejtésre, artikulációra, jó hangi adottságra és értő olvasásra egyaránt szükség van. A győzelem kulcsai: megérteni, értetni és természetesnek lenni.

Tóthné Szabó Viola elmondta, hogy Krisztián humánban, reálban és sportban is egyaránt jó teljesítményt nyújt, van önálló véleménye, de megfogadja a tanácsokat. Szorgalmát tükrözi, hogy a mórás diák bejutott a Kormos szavalóverseny döntőjébe, melyen sajnálatára nem tudott szerepelni, mert a Kazinczy-versennyel egy napra esett. Az elmúlt időszakból azonban számos eredménnyel büszkélkedhet: a kisbajcsi anyanyelvi versenyen és az iskolai szavaló versenyen első helyezést, az Anyanyelvi Ugróiskola komplex anyanyelvi vetélkedőn csapatával második helyezést, a Simonyi helyesírási verseny iskolai fordulóján, valamint a Szépírási verseny iskolai fordulóján is első helyezést ért el.
Varga Júlia, Újságíró szakképzés, Móra-iskola

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti balesetek: a tragédiák megelőzhetőek lennének

Megyénkben az elmúlt héten két halálos vasúti baleset is történt. Tovább olvasom