Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Money, money! Drágul Győrben a parkolás

Több lépcsőben, díjövezet-kiterjesztéssel drágul Győrben a parkolás; az erről szóló előterjesztést pénteki ülésén hagyta jóvá a megyei jogú város közgyűlése.

Az indítványra 14 képviselő mondott igent, 7 nemet, egy pedig tartózkodott.

A döntés alapján jelentősen bővítik az eddig a legszűkebb belvárosban alkalmazott, óránként 400 forintért használható zónát. E területen kívül egyetlen további fizetőövezetet hoznak létre, amelyben 200 forint lesz a várakozás óránkénti díja. A város fizetős területén eddig négy díjövezet létezett, amelyekben 400, 200, 100, illetve 80 forintért lehetett parkolni.

A lépés indokaként említette az előterjesztés, hogy magas a díjövezetek száma. Példaként említik, hogy az Árpád úton végighaladva a parkolóhelyek óradíja hétszer változik, míg a történelmi belvároshoz szervesen hozzátartozó, szűk utcákban három díjövezet váltja egymást.

Az előterjesztés szerint a jelenlegi díjövezetek gyakori váltakozása nehezíti az eligazodást, és sokszor a gépjárművezetők figyelmetlensége miatt szabnak ki pótdíjat. A gyalogos övezethez közeli parkolókban magas díjövezeti besorolást, attól távolodva alacsonyabb besorolást kell alkalmazni - írják, jelezve, az a cél, hogy az utcai várakozás helyett a parkolóházakba tereljék az autósokat.

Az ülés elején Vörös Gyula, a Jobbik frakcióvezetője kezdeményezte, hogy "méltányosságból és mértékletességből", a megszorítások sújtotta lakosság kímélése érdekében vegyék le a napirendről az előterjesztést, de ezt hat igen, 14 nem és egy tartózkodás mellett elutasította a közgyűlés.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Humanista 2011. október 31. 09:51
  „Azért drága a parkolás, mert kevés az arra alkalmas terület a Dunakaputéren. Mindehol várfal van.Ha Ha Ha Ha Ha !”
 • 35. tefegu 2011. október 31. 09:42
  „13. Karlos 2011.10.28. 15:16!

  Ha nem is az Árkádnál, de pl a Széchenyi híd lábánál már meglátszik a káosz. Én április óta parkolok ott, s azóta 4-5-ször annyi autó parkol ott, s napról napra csak rosszabb lesz.

  28. oPTiKa 2011.10.29. 12:39
  Vajon mi az oka annak, hogy a fidesz a 2014-es választások előtt a biztos bukásért harcol?

  2/3-van, a köztársasági elnök báv, Orbán simán módosíthat alkotmányt... Kell még több, hogy ne legyen újra királyság vagy egypártrendszer, hogy maradhasson a hatalmon?

  Na, de, hogy a témához is hozzá szóljak.

  Örülök, hogy kevesebb díjzóna lesz, de az árakkal nem értek egyet.

  Illetve itt egy cikk a várható módosításokról:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/tiltakoznak_a_kereskedok/2246875/

  Bár én kíváncsi lennék, hogy ez a díjzóna kiterjesztés pontosan meddig fog menni, mert szerintem nem csak Újvárost, Szigetet és Révfalut fogja érinteni, hanem Nádorvárost is.”
 • 34. titokgyula 2011. október 31. 08:44
  „Ha tetszik ha nem be kell menned a parkolóházba, mert a hatalom ezt akarja. Ebből akar a következő választás után megélni. Utána mi jön? A kijárási tilalom? Csak az parkolhat kint akinek engedélye lesz? Rosszat sejtek.”
 • 33. DON 2011. október 29. 22:40
  „És még mindig csak beszélnek az emberek.
  Meddig lehet még rugdosni a vesénket anélkül, hogy szólnánk: "Elég!"?

  Ady verse mondhatni "örökzöld":

  Ez a hőkölő harcok népe
  S mosti lapulása is rávall,
  Hogy az úri kiméletlenség
  Rásuhintott szíjostorával.

  Mindig ilyen volt: apró khánok
  Révén minden igának barma,
  Sohse harcolt még harcot végig,
  Csak léhán és gyáván kavarta.

  Erőt mutattak, erőt látott,
  Vertnek született, nem verőnek.
  Önerejét feledte mindig,
  Sohse szegzett erőt erőnek.

  Betyár urai így nevelték,
  Nem rúg vissza, csak búsan átkoz
  S ki egyszer rugott a magyarba,
  Szinte kedvet kap a rugáshoz.

  Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
  Fejét, jussát, szívét kobozzák
  S ha néhányan nem kiáltoznánk,
  Azt se tudná, hogy őt pofozzák.

  Csak a Csodák-Ura meglátná
  Végre ezt a szánalmas népet,
  Adna neki csak egy dárdányi,
  Úri, kis kíméletlenséget.

  Hogy néhány maradt sereghajtó
  Törötten, fogyva azt ne vallja:
  Ezért a népért ugyis is mindegy,
  Ebsorsot akar, hát - akarja.”
 • 32. Pikulics 2011. október 29. 17:55
  „Ha már a györi városvezetés zabrálni akar, akkor miért pont az ÁRKÁD jótékonykodjon?
  Ott "fennt" sutba vágták a józan észt, és mi isszuk a levét.
  Nem gondolták, hogy ennek meg lesz még a böjtje?”
 • 31. humer 2011. október 29. 15:07
  „Vanderer: valószínű, hogy az Árkád is lépni fog, amint a parkoló övezet odaér. Pl úgy, hogy az ott vásárlóknak ingyenes, a nem vásárlóknak fizetős lesz. A kapuk és sorompók készen állnak, csak be kell kapcsolni a rendszert.”
 • 30. Vanderer 2011. október 29. 13:26
  „Majd az Árkád meg újra fizetőssé teszi a parkolást ha van esze.Biztos nem jótékonyságból építettek akkora parkolót.A saját vevő körüknek szánták nem P+R parkolónak.
  Ne legyen igazam !”
 • 29. kisem 2011. október 29. 12:54
  „Csak emlékeztetőül:
  A jelenlegi városvezetés az elmúlt pár évben nagyjából másfél milliárdot költött területszerzésre egy megvalósított és egy tervezett létesítmény kapcsán. Ennek igen nagy hányada indokolatlan volt, közel kétharmada pedig teljesen felesleges.
  Továbbá nagyvonalúan kifizették a nyertes pályázat alapján megkötött szerződés szerinti vállalási összeg teljes egészét, holott egy normális ágyazó anyag helyett több tíz köbméter őrölt betont dolgoztak be a térburkolat alá a Széchenyi téren, a pár nappal azt megelőzően kidózerolt földtömeg helyére. Ugyanígy kifizették a Megyeháza előtti tér teljes felújítási előirányzatát, holott még most is látható, hogy a jelzett munkamennyiségeknek csak egy kisebb részét, illetve az egyiknél csak a töredékét végezte el - sok lépcsőben - a kivitelező. Ez összegében ugyan csak töredéke az előzőnek, de a mentalitást jól bemutatja.

  Ezek tudatában nem csak maga a díjövezet kiterjesztés, ezzel az általános drágítás a joggal felháborodást keltő, elutasítandó, hanem maga a pökhendi indoklás is. Különösen a tárgykörben olvasható korábbi nyilatkozatok tükrében.”
 • 28. oPTiKa 2011. október 29. 12:39
  „Vajon mi az oka annak, hogy a fidesz a 2014-es választások előtt a biztos bukásért harcol?”
 • 27. révfaluiszúnyog 2011. október 29. 12:08
  „Nem tudom, miért csak a drágítás zavar mindenkit, amikor sokkal nagyobb káosz lesz abból, hogy Révfa-lut is fizetővé tették <moderálva>. Azt hiszem, még nem fogták fel az emberek, mit jelent az, hogy a belváros közelében sem lehet többé ingyen megállni, még a Damjanich utcában vagy a Kálóczy tér köze-lében sem. Errefelé nemcsak családi házak, hanem társasházak is vannak, amelyekben irodák, rendelők, boltok működnek. Ezek idáig azért voltak úgy ahogy, szerényen életképesek, mert ezen a vidéken ingyen lehetett bárhol otthagyni az autót. Most ennek vége, újabb cégbedőlések várhatók. Akik pedig a Sziget-közből járnak Győrbe dolgozni, gyereket hordanak iskolába, azoknak végképp ellehetetlenül az élete. Senki se vitatja, hogy a belvárosban célszerű csökkenteni az autóhasználatot, no de kérem, ki gondol a gyermekesekre? A lassan teljesen elszegényedő emberek hogyan és miért fizetnének azért, mert -mondjuk- fél órára kénytelen az iskolánál vagy óvodánál megállni? Amikor reggel munkába sietnek vagy este haza, akkor nem lehet tömegközlekedni. Ma az emberek igen jelentős része vállalkozó, aki autóval tudja csak a munkáját elvégezni, nem tud dolgozni járni és gyereket iskolába vinni busszal. Nonszensz, hogy a révfalui Tulipános iskola környékén se lehet ezentúl ingyen megállni. Teljesen nyilvánvaló az irány. A cél a Dunakapura tervezett garázsba terelés kizárólagos megoldás alapon, másrészt pedig a bel-város lepusztítása. Emiatt az őrült parkolási mizéria miatt a belvárost egyre nagyobb számban kerülik el az emberek, amikor vásárlásról, munkahelyről vagy oktatási intézménybe járásról van szó. A belvárost nem a séta és fagyinyalás tartja el, hanem az iskolába járók és a dolgozók, akik betérnek a boltokba, ebé-delnek az éttermekben, üzletet működtetnek, szolgáltatnak. Az ő egyébként is jelentősen visszaesett fo-gyasztásukat csökkenti tovább ez a végtelenül aljas intézkedés sorozat. Ennek egyenes következménye lesz a belvárosi ingatlanok leértékelődése. Ez egy folyamat, aminek a végén egy jól szervezett kör olcsón ráteheti majd a kezét a belváros házaira.”
 • 26. alacart 2011. október 29. 08:43
  „Tisztelt Polgártársak! Vegyük már észre ami teljesen nyilvánvaló.Ebben az országban csak adóalanyok vagyunk, szorgos kis méhecskék, akiktől el kell venni azt amit megtermeltek , amiért megdolgoztak, lehetőleg minél többet.Valahogy el kell tartani azt a több tízezer embert aki a gépezetben a vérünket szívja, hogy az anyakirálynő és az udvara emelt szinten élje napjait, és halmozzon fel vagyonokat.Győr belvárosa kereskedelmileg szinte halott.Talán emlékeztek 10-15 éve még milyen szombatok voltak a belvárosban. Módszeresen teszik tönkre a belvárost, az ötletek szinte kifogyhatatlanok. Vajon milyen érdekcsoportnak áll érdekében lepusztítani a valaha nyüzsgő belvárost és miért? egy biztos. Segélykiáltásaink süket fülekre találtak, miközben az Árkád él és virul, a parkolás ingyenes , programokkal színesítik a hétköznapokat tehát van élet. Azt gondolom, hogy az ingyenes parkolás megszüntetése a rakparton illetve a piac meszüntetése a Dunakapu téren csak 1 sokadik szög volt a belváros koporsójában. Biciklivel pedig senki nem jár bevásárolni tisztelt hozzászóló. A vásárlóí szokások megváltoztak.Mari néni a falun még elkerekezik 1 liter tejért a bótba, a tömeg marad a kényelemnéll”
 • 25. pupak50 2011. október 29. 05:12
  „pupak50 : Hány és hány bőr akarnak még lehúzni az autósokról ? Jó lenne már járdahasználati díj is lenne stb : ugye ? Vannak nagy európai városok ahol úgy oldották meg a pakolási gondokat , hogy nem kell fizetni érte / Moszkva , Róma / és működik a gépezet csak oda kell figyelni . Különben is miért kell a pakolásért fizetni ezt érdemben még számomra senki nem tudta megmagyarázni , semmit nem adnak érte csak fizetjük , mert megálltunk .”
 • 24. Pikulics 2011. október 29. 00:25
  „Kimoderált hozzászólásom más formában:
  Söprik már a Györi padlásokat is!”
 • 23. hobelebanc 2011. október 28. 21:02
  „18. Accra 2011.10.28. 18:13
  pár milliárdot..., legalább több marad a honatyáknak. Megy a dőzsölés rendesen, végülis ez a pénz csak úgy jött nekik.”
 • 22. Dwatson 2011. október 28. 20:59
  „Rohad a narancs! Azok emelik a parkolás árát,akik lekerítették maguknak a az ingyenparkolót!”
 • 21. Karlos 2011. október 28. 20:52
  „19. ha jogállamban élnénk már nem lenne a polgármester az aki a polgármester, nem hozna a közgyűlés olyan határozatokat amilyeneket, nem nyernék ugyanazok a cégek a legnagyobb közbeszerzéseket, az építő céggel az összefonódásokat kivizsgálnák, és hatóságok előtt felelnének a dolgokért.
  De mivel Magyarország már csak egy gyarmat, következésképpen nem fog történni semmi.”
 • 20. mooderator 2011. október 28. 20:43
  „Nem értem teljesen miért siránkozunk azon, hogy drága parkolni a belvárosban. Ha autó helyett biciklivel, gyalog, busszal, stb. mennénk a belvárosba, nem kellene semmit fizetni a parkolásért. A belvárosi üzleteknek is inkább az autómentes vásárlóknak kellene örülni, a belvárost zajossá, gázossá, és zsúfolttá tevő autók helyett. A 21. század vásárlóközönségének és turistáinak épp attól lesz vonzó egy történelmi belváros, hogy nem az autókat kell kerülgetni. Ilyen drága benzin mellett ideje elgondolkozni azon, hogy csak annyit menjünk autóval, amennyit okvetlenül kell. Az árkád ingyenes parkolójának ingyenességén is érdemes elgondolkozni: a parkolójegy árának többszörösét elköltjük mikor (selejtes) plazmaTV-t veszünk a saturnban, mikor ugyanaz a tv egy internetes üzletben 3/4 áron megvásárolható...ez utóbbi esetben nemhogy a parkolásért, de benzinért sem kell (annyit) fizetnünk.
  Jókedvet mindenkinek!”
 • 19. hidas 2011. október 28. 19:47
  „http://egyenlito.blog.hu/2011/10/28/gyor_kozgyuleseben_ulhetnek_offshore_lovagok?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_10_28&utm_campaign=index
  Érdemes elolvasni! Ha csak a fele igaz...”
 • 18. Accra 2011. október 28. 18:13
  „Szíjjártó írja ezket a cinikus, pofátlan magyarázatokat az előterjesztésekhez? Kinyílik a bicska a zsebemben.

  Uraim, tisztességesebb lenne azt mondani, hogy be kell tömni a sok plakátragasztó száját kaláccsal, vagy hogy nem vagyunk képesek gazdálkodni a pénzzel, dacára annak, hogy már az AUDI is fizet iparűzési adót, nem is keveset.”
 • 17. AntiFricc 2011. október 28. 17:40
  „Köszi Borkai és csapata... Remélem ez sok szavazatotokba került.”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkarend áthelyezés a győri polgármesteri hivatalban

A november 1-i munkarend áthelyezés miatt az alábbiak szerint alakul Győr Megyei Jogú Város… Tovább olvasom