Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Molnár: Ez a legnagyobb adócsökkentés

˝A költségvetés nem kampányszempontok alapján született: hiteles, mert elfogadják a nemzetközi pénzpiacok és alkalmas arra, hogy a válság után beindítsa Magyarországon a gazdaság motorjait.˝

Így nyilatkozott a Kisalföldnek Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.


– Az MSZP Mesterházy Attilát jelölte miniszterelnök-jelöltnek, de egy ideig az ön neve is a kalapban volt. Csalódott?

– Nem, ugyanis a nevem éppen azért került ki a kalapból, mert ez volt a szándékom. Az elmúlt fél évben, amióta a magyar sajtó esélyes miniszterelnök-jelöltként írt rólam, számos alkalommal cáfoltam, hogy ilyen ambícióim lennének. Egyébként pedig a Mesterházy Attiláról szóló döntés nagyon jó, a pártban teljes az egység mögötte.


– Nem arról van szó, hogy az MSZP alacsony népszerűsége miatt arra esett a választás, aki egyáltalán elfogadta a jelölést?

– Nem, hiszen lett volna még aspiráns. Azt mérlegeltük, ki tudná a legnagyobb eséllyel képviselni a programunkat.


– Ha már program: betartották az ígéretüket, hogy a rendszerváltás óta először a választások évében nem készül felpuhított költségvetés. Adódik azonban a kérdés: hogyan lehet kampányolni az elvonásokkal?

– A költségvetés kétségkívül takarékos, de nemcsak elvonások, hanem a lakosság számára rendkívül pozitív elemek is szerepelnek benne, csak erről valamilyen csoda folytán kevesebb szó esik. Ez az a költségvetés, ami közbiztonságra közel huszonötmilliárd, egészségügyre több mint tizenötmilliárd, munkahelyteremtésre és -megőrzésre majdnem húszmilliárd forinttal többet ad az ideinél. Emellett a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb adócsökkentését tartalmazza. Jövőre egy átlagos keresőnek másfél havi bérrel több marad a zsebében. A leggazdagabbakon kívül mindenkinek, száz emberből kilencvennek csökken az adója. A költségvetés nem kampányszempontok alapján született: hiteles, mert elfogadják a nemzetközi pénzpiacok és alkalmas arra, hogy a válság után beindítsa Magyarországon a gazdaság motorjait.


– Azért sok helyütt az elvonások olvashatók ki belőle. Az önkormányzatok például jóval kevesebb pénzt kapnak.

– Mi a fontosabb a polgároknak? Hogy az önkormányzatok működésére kevesebb pénz jut, vagy hogy jóval többet költünk közbiztonságra? Hogy megpróbáljuk költségcsökkentéssel levágni a MÁV pazarló vízfejét, vagy hogy kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetni? Hogy a fideszes önkormányzati vezetők megpróbálnak politikai alapon lázítani a költségvetés ellen, vagy hogy harmadannyi áfát kell fizetni a távhő után január 1-jétől? Az ellenzék olyan pontokat támad, amelyek elképesztő távolságra vannak az emberektől. Ami közel van hozzájuk – egészségügy, oktatás, adózás, közbiztonság –, abban jelentős javulást hoz a költségvetés.

Molnár szerint az MSZP az egyetlen politikai erő, amely mindenfajta szélsőségre egyértelmű nemet mond.
Molnár szerint az MSZP az egyetlen politikai erő, amely mindenfajta szélsőségre egyértelmű nemet mond.

– Erről fog szólni az MSZP kampánya?

– Erről mindenképpen. A külföldi elemzők mind azt mondják, hogy jó a költségvetés, és hogy az elmúlt egy év válságkezelése példaértékű. Az a dolgunk, hogy a következő négy hónapban megismertessük az országgal, amit az egész világ lát.


– Nem tudni, hogy a történelemkönyvek néhány évtized múlva sikerként értékelik-e a válságkezelő kormány erőfeszítéseit, a közvélemény-kutatások alapján azonban úgy látszik, a választók a legkevésbé sem elégedettek. Nem tart attól, hogy ez meglátszik az MSZP választási eredményén?

– Ennek valós kockázata van. Abban biztos vagyok, hogy a történelemkönyvekbe aranybetűkkel kerül be ez az év. Húsz esztendő alatt először fordult elő, hogy a politikusok nem a saját népszerűségüket nézték, hanem az ország érdekét. Az igazi kérdés az, hogy ezt be lehet-e mutatni a választóknak a következő néhány hónapban. Szerencsére a jövő év elején már beszélnek a számok. Mindenki látni fogja, hogy kevesebb adót fizet, hogy olcsóbb a távhő, hogy kétezerrel több rendőr, közterület-felügyelő és településőr van az utcákon. A hatalmas fejlesztések már most is szembetűnők. Csak Győrbe hatvankilencmilliárd forint állami és uniós támogatás jutott 2002 óta. Nyilvánvaló persze, hogy azzal az ellenzékkel, amely hét éve mindenre nemet mond, és nem riadt vissza az utcai zavargásoktól sem, nehéz mit kezdeni.


– Megyei pártelnökként nem sokkolta, hogy a csornai időközi választáson a szocialista jelölt ötszázalékos eredményt sem ért el?

– Egyáltalán nem. Természetes, hogy a bölcs csornai választók azt mondták: négy hónappal a parlamenti választások előtt időközi választást tartani több mint értelmetlen.


– Hogyan akarják elérni, hogy a passzív baloldali szavazók tavasszal felkerekedjenek és az MSZP-re voksoljanak?

– Magyarországon ma körülbelül egymillió olyan ember van, aki baloldalinak érzi magát, soha nem adná a voksát a Fideszre, de valamilyen oknál fogva most nem szavazna...


– ...nem azért, mert nagyon elégedetlen a hét év szocialista kormányzással?

– Szerintem azért nem, mert az elmúlt egy-másfél évben Magyarországon – az elmúlt 70–80 év legsúlyosabb globális gazdasági válsága miatt – tényleg romlott az életszínvonal, ami azonban az egész világon így történt. Érthető, hogy ezért sokan nálunk is a kormányt teszik felelőssé. Ha megnézzük a legfontosabb hazai adatokat, azt látjuk, hogy a gazdasági visszaesés és a munkanélküliség átlagos, az államadósság növekedése és az államháztartási hiány pedig csaknem a legalacsonyabb Európában.


– Kicsit elkanyarodtunk az eredeti kérdéstől. Miért is mennének a passzív baloldali tömegek szavazni jövő tavasszal?

– A választási programunkat december 12-én elfogadjuk. Ebben szociális ígérgetések helyett kizárólag megvalósítható vállalások lesznek. A Fidesszel ellentétben, amelynek nincs programja, mi hiszünk abban, hogy a választók ez alapján döntenek. Emellett vissza kell építeni a civil kapcsolatainkat. A kampányban bemutatjuk demokratikus karakterünket is. Ma az MSZP az egyetlen politikai erő Magyarországon, amely mindenfajta szélsőségre egyértelmű nemet mond és meg kívánja védeni a fennálló demokratikus-alkotmányos rendet.


– Egyetért azzal az egyre általánosabb közvélekedéssel, hogy már most biztos az MSZP súlyos veresége a tavaszi országgyűlési választásokon?

– Minden közvélemény-kutatás és elemzés a Fidesz hatalmas arányú választási győzelmét vetítette előre 1994-ben, négy hónappal a választások előtt. Ennek ellenére az MSZP abszolút többséget szerzett, a Fidesz pedig épphogy átlépte a parlamenti küszöböt.

Olvasóink írták

 • 13. Reális 2009. december 08. 13:49
  „Mennyire gyűlölködő egy interjú ez!”
 • 12. 13.István 2009. december 08. 11:58
  „Én már úgy vagyok azt is meggondolom mikor azt hallom tőle,hogy : "A "”
 • 11. mauz 2009. december 06. 19:00
  „A pofátlanság, gerinctelenség csúcsa!

  Molnár úr! Önbe semmi önkritika nem szorult? Még mindig a Fidesz, és a külső körülmények okolhatók országunk kritikán aluli állapotáért? Azok a választópolgárok a bölcsek, akik nem élnek demokratikusan a szavazati jogukkal? Mi az, hogy az ellezékkel "nehéz mit kezdeni"?

  Nemet mondanak a szélsőségekre (WTF?), és csodálkoznak, hogy tevékenységük során éppen a szélsőségek erősödnek...

  Ez mind, mind ősi kommunista szokás.”
 • 10. VJack 2009. december 06. 15:42
  „Ez a Molnárszar még egy kisebb szatócsboltot sem vezetett eddig el, mi alapján is merül fel egyáltalán, hogy egy országot kellene vezetnie? Jól helyezkedik? A ..... is csúszik, csak feljebb kerüljön? Most komolyan, az ilyen politikusok DNS-ei mutatnak hasonlóságot az emberi DNS-el?”
 • 9. rockergyerek 2009. december 06. 10:21
  „tosa2 Sajnos ilyen világot élünk hogy ilyen nyikhajok pofázhatnak. Nem érdemli meg egyik "politikus" se hogy szépen beszéljünk róla. <moderálva>”
 • 8. slovakkiller 2009. december 06. 10:08
  „Nem baj MolnárElvtárs.A remény hal meg utoljára!K.b.3500-as évek körül majd a Galaktikus Tanácsi választásokon talán újra a zsirosbödön közelébe kerülhetnek! KITARTÁS!!!!!!”
 • 7. tosa2 2009. december 05. 22:14
  „moderálva”
 • 6. rockergyerek 2009. december 05. 20:39
  „moderálva durva”
 • 5. jánosi 2009. december 05. 20:07
  „Ő már igazi elvtárs : szemrebbenés nélkül előadja, amiről tudja, hogy nem igaz ! Ez régen is nagyon
  ment zsigerből, ezeket meg már tanítják is ........ Kommunikáció ...........
  Az adócsökkentésről pedig annyit, hogy gyakorló vállalkozóként átszámoltam a jövő évi adókat és
  járulékokat : az átlagnál semmi értékelhető változás, nagyobb jövedelműeknél van némi csökkenés.
  Ennyit az igazságosságról ...........”
 • 4. Túrabakancs 2009. december 05. 18:01
  „Az akár ezer milliárd forintot is elérő trükközésekre és korrupciókra is büszke ez a Csabi gyerek? Aranybetűk? Hm...
  Az Echo tv-n Vámos György ezt mondta: hihetetlennek tűnik, de a magyar gazdaságot nem a politikusok, hanem az azokat
  befolyásoló és irányító bizonyos csoport irányítja. Én tudom hogy kikre is céloz, de nem írom le, mert megint jönnek itt páran a fórumon és lenáciznak. Pedig ő aztán tudja miket beszél, hiszen Vámos úr közülük való, csak szerencsére a jó oldalon áll. Szerencsére erre is van példa!”
 • 3. GabeszI 2009. december 05. 17:47
  „Én egyet nem tudok, hogy tényleg elhiszi-e azt amit mond, vagy sem. Ha elhiszi sajnálom és felkereshetné az egyik helyi doktort, ha nem akkor meg az egyik legnagyobb hazudozó. Ez jó kis srác csornai. Én is és szégyellem magamat is helyette, hogy ilyen embert adott ez a szerencsétlen kisváros az országnak.”
 • 2. Csetneky 2009. december 05. 17:37
  „Szerintem meg a következő, a 2010-es év kerül be aranybetűkkel a történelemkönyvekbe. Mégpedig akkor, ha ez az országromboló, nemzetgyalázó förtelmes társaság úgy szerepel mint Csornán, és nem kerül be a parlamentbe.”
 • 1. szocdem 2009. december 05. 17:22
  „"Abban biztos vagyok, hogy a történelemkönyvekbe aranybetűkkel kerül be ez az év. "

  Na ebben én is - legalábbis az MSZP saját használatú könyveibe biztosan! Miután kiderült hogy Rákosi és Kádár elvtárs utódai sem a gazdaságról (na jó a valutázásról egy kicsit) sem az átla magyar állampolgár életéről nem tudnak semmit, nem el kellett tünniük, hanem egyszerüen hatalomban maradtak anélkül hogy polgárháború vagy akár csak sztrájkhullám tört volna ki - ahogy ez lett volna egy bármely normális országban.
  Hála a nép lustaságának és apátiájának, további majd egy évvel lehetett folytatni a gazrázdálkodást, a hazaárulást...

  "Ma az MSZP az egyetlen politikai erő Magyarországon, amely mindenfajta szélsőségre egyértelmű nemet mond és meg kívánja védeni a fennálló demokratikus-alkotmányos rendet."

  Hogy nem szakadt rá az elvtársra a plafon??? Nem a szélsőségekre?? A jobbikos szociális megszorítások hogy kerülnek a párt image-be? És a kló ubi-egy élet bünti program? Az azeri közlekedési törvények?? És sorolhatnám..

  Aszem kellene az elvtársnak egy kis politikai képzés is a bankár képzés után ami lapján talán felülvizsgálná a maga "egyetlenségébe" vetett hitét is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás Győrben: zebrán ütötték el az idős férfit

Győrben a Zöld utában a zebrán tolta át a biciklijét a 70 éves férfi, amikor elütötte egy 21 éves fiatalember. Tovább olvasom