Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Molnár Csaba az új program megbízottja

Magyarország - Az Új Tulajdonosi Program az emberek felemelkedéséről szól – állítja Molnár Csaba győri országgyűlési képviselő, a program miniszterelnöki megbízottja.
– Tudja, miért önt választotta Gyurcsány Ferenc erre a feladatra?

– Pontosan nem, de hatalmas kihívásnak és megtiszteltetésnek vettem a felkérést. Az Új Tulajdonosi Program előkészítésében már december óta részt veszek. Ez lesz a következő időszak legfontosabb kormányzati programja.

– Miről szól pontosan a program?

– A cél az, hogy új tulajdonos polgárság alakuljon ki hazánkban. Ennek érdekében prosperáló állami cégek részvényeit vásárolhatják meg azok, akik korábban elegendő pénz vagy tudás híján lemaradtak a hasonló lehetőségekről. Mindehhez a kormány árfolyam-, részletfizetési és adókedvezményt kíván társítani, hogy a vékonyabb pénztárcájúak is befektethessenek.

– Nem tart attól, hogy ügyeskedők húznak leginkább hasznot ebből?

– Nem. Garanciákkal bástyázzuk körbe a programot éppen azért, hogy ez ne fordulhasson elő. Sokféle technika, módszer létezik erre. Csak hogy példát mondjak: meghatározható a maximálisan megszerezhető tulajdon mértéke, vagy az állam részére vételi jog biztosítható a korai felvásárlás megelőzésére. Teljes körű átláthatóságot akarunk biztosítani társadalmi és parlamenti ellenőrzéssel, amelynek konkrét fórumait egy-két héten belül megnevezzük. Ugyan a koncepción hónapok óta dolgozunk, de március végéig társadalmi vitát is folytatunk a részletekről szakszervezetek, civilek, pénzügyi szakemberek bevonásával. Hogy példát is mondjak: biztosan lesz árfolyamkedvezmény, de hogy mekkora, arról várjuk a véleményeket.

– Ismert már, hogy pontosan mely cégekben lehet tulajdonrészt szerezni?

– A Nemzeti Vagyontanács március utolsó napjáig kapott időt arra, hogy megnevezze, az első körbe melyek kerülhetnek be. Az biztos, hogy csak olyan cégek jöhetnek szóba, amelyek száz százalékban vagy jelentős mértékben állami tulajdonban vannak. Az év végéig meg kell történnie az első kibocsátásnak.

– Több elemző úgy vélte, a program bejelentésének időzítésével a kormány azt akarta elérni, hogy a népszavazási kampányban ne a referendum kérdéseiről szóljon a közélet. Mit gondol erről?

– A népszavazással kapcsolatban a kormánynak egy feladata van: biztosítani azt a négy és fél milliárd forintot, ami a lebonyolításhoz szükséges. Az Új Tulajdonosi Program nem erről, hanem az emberek felemeléséről, új tulajdonos polgárság kialakításáról szól. A tulajdonos polgár magabiztos, két lábon áll a földön, nincs kitéve annyira a körülmények változásának.

– Mi lesz pontosan az ön feladata ebben a programban?

– A miniszterelnök új tulajdonosi programmal kapcsolatos munkájának segítése, feladatainak koordinálása. Számos résztvevővel kell rendszeresen egyeztetnem ebben az ügyben, többek között a Pénzügyminisztériummal, a Miniszterelnöki Hivatallal, a Miniszterelnöki Kabinettel, a Nemzeti Vagyontanáccsal, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel.

– A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként és győri országgyűlési képviselőként lesz elég ideje a feladatra?

– Megfontoltam ezt a kérdést, mielőtt elvállaltam a megbízatást. Egy hét hét napból, egy nap huszonnégy órából áll. Az embernek amire szeretné, van ideje. A továbbiakban is Győr országgyűlési képviselőjeként, a regionális tanács elnökeként fogok dolgozni.

Molnár Csaba
Molnár Csaba lett a program felelőse

Olvasóink írták

 • 3. Falkavezér 2008. február 22. 21:42
  „- Nem tart attól, hogy ügyeskedők húznak leginkább hasznot ebből?
  Ettől hánynom kell.
  A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is csak azért jött létre, hogy lenyúlhassák a szocik az uniós pénzeket. Ha az önkormányzati választásokon nem a jobboldal nyer, még mindig a megyei közgyűlés döntene a támogatásokról.
  Nem fordul ki a gyomruk, ha tükörbe néznek.
  Tényleg addig feszítik a húrt, míg még a legostobább szavazójuk is ellenük fordul.
  Akkor viszont már nem ússzák meg úgy mint 89-ben...”
 • 2. gyakor 2008. február 22. 17:19
  „Azért nem egészen, mert a békekölcsön kapcsán sorsolás és nyeremény ís volt. Itt meg vegyél részvényt, aztán a tőzsde majd elrendezi.
  Polgárosodás és gazdagodás széles körűen, mondta GyF. Mennyi is létszámát tekintve, aki érintett? Mekkora az az állami vagyon, amit ilyen módon be lehet vonni?
  Akinek napi megélhetési gondjai vannak, rövid távon tud gondolkodni.
  Aki egzisztenciáját igyekszik megteremteni (lakás, gyermek, stb.) erre koncentrál.
  Kivel akarja GyF megvetetni a részvényeket? Szóval én ezt megint egy pókerjátszma blöffjének tartom.”
 • 1. arr 2008. február 22. 09:18
  „Első hallásra BÉKEKÖLCSÖN.
  Én nem kérek ebből a nemes gondoskodásból,részemröl nyugudtan foglalkozzanak az ország valós problémáival én csak rendes fizetést kérnék ezen kellene dolgozni Molnár úr.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényt sürgetnek a sebészek

Magyarország - A Sebészeti Szakmai Kollégium csütörtökön kiadott állásfoglalásában tiltakozik… Tovább olvasom