Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Moliére a győri színházban - Fotók!

2010. október 22-én a szezon első nagyszínházi premierje Bulgakov: Moličre, avagy álszentek összesküvése című színmű Funtek Frigyes rendezésében.


A darab a Napkirály idejében játszódik. XIV. Lajos, francia király, és birodalma a „mindenkori és abszolút" hatalom ismert szimbóluma is lehetne akár, ha egy konkrét történelmi kontextuson keresztül szeretnénk értelmezni az amúgy mindig és mindenhol meglévő emberi és hatalmi viszonyokat.

Azonban Bulgakov műve nem elégszik meg az abszolút hatalom mindent, és mindenkit eltaposó természetének bemutatásával. Egy zseni teremtő erejének a végtelen belső szabadságát állítja vele szembe. Ezt a zsenit Moilére személye, élete és életműve testesíti meg ebben a színdarabban.

Moliére a győri színházban (Fotó: Detvay)

Funtek Frigyes rendezésében leginkább arra kapunk válaszokat, hogy AZ EMBER miként és hogyan lehet képes, még a legborzasztóbb viszonyok között is a benső méltóságát megőrizni, és a méltóságának birtokában hogyan tudja viselni az élete, személyisége és zsenije által kiprovokált, szélsőséges helyzeteket: A megvetettségtől a ragyogásig, az esendőségtől a művészi hatalmáig, az árulásokon keresztül a hűségig. Miként lehetséges bármilyen körülmények között, még az álnokságban élő összeesküvők világában is létrehozni a "nagy művet"?


Az eladás  időpontjai a következő hónapban:

  • november 03. 19.00
  • november 04. 19.00
  • november 05. 19.00
  • november 26. 19.00
  • november 30. 17.00

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 23.: Ünnepi programajánló

1956-ra emlékező műsorok várják az érdeklődőket megyeszerte. Tovább olvasom