Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Modern Mátyás király motoron

Győr - Hol találkozhat legendás Mátyásunk és a japán rajzstílus, a reneszánsz király és a happy endre vágyó mai okos lány? Egy képregényben, amit a győri Rigó Erika rajzolt a modernizált mesét kérő pályázatra.
Reneszánszuk van a képregényeknek és ezt a Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Év programsorozata is kihasználta. Mátyás, a király címmel képregényíró és -rajzoló pályázatot írtak ki, amiben történelmünk legendás alakjának ismert históriáit kellett mai környezetbe helyezni. A megadott feltételek szerint 2010-et írunk, Magyarország államformája királyság és Mátyás, aki természetesen erős kézzel, de igazságosan irányítja az országot, olykor álruhát öltve vegyül el a nép között...


Kinizsi defektje a cselekmény rugója

A győri pályázó képregényében ez az álruha „bőrszerkó". A tizenhat éves Rigó Erika Az okos lány című mesét modernizálta, úgy, hogy rögtön az első képkockákon a motorizált fekete sereg élén érkezik Mátyás a rajzlapjára. Kinizsi kétkerekűje viszont defektet kap, így kapóra jön a közeli benzinkút, ahol a tulajdonos húga az okos lány. Meg is oldja a problémát, amit a férfiak nem tudnak, s ezért megkéri kezét a király. A szerelmes országvezető szerint ugyanis szükség van hazánk irányításában a kreatív női bölcsességre.

A diáklány teljes pályázata látható a www.matyaskepregeny.hu honlapon Vermilion jelszó alatt, ugyanis bekerült a háromfordulós verseny döntőjébe: több száz nevező közül a legjobb negyvenegy közé. Az internetes közönségszavazáson pedig hatodik lett.


Az okos lány régen és ma

Erika számára épp az volt a pályázat haszna, hogy a közönség is elmondhatta véleményét munkájáról és szakmai értékelést is kapott. Tanulságos volt nála jóval idősebbek, rutinosabbak között versenyeznie. A Kisalföldnek elmondta, hogy a pályázatra véletlenül talált rá az interneten, de most már tudatosan keresi a hasonlókat, amelyek fejlődési lehetőséget jelentenek neki és ismertségét növelhetik. Éppúgy tesz, mint képregénye hőse, az okos lány. Szeretné megtanulni a számítógépes rajzolás fortélyait, ebben pedig iskolája segítheti. Ugyanis a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolába jár, gazdasági informatikus szakra. Ez kissé meglepő választás ahhoz képest, hogy nagyon szeret festeni, rajzolni, de úgy véli, önmagában abból nem tudna megélni, ezért más szakmákat is tanul.
Képregény: A Mátyás királyról és az okos lányról szóló mesét rajzolta modern környezetbe az ügyes kezű győri diáklány, Rigó Erika. Fotó: Bertleff András
Képregény: A Mátyás királyról és az okos lányról szóló mesét rajzolta modern környezetbe az ügyes kezű győri diáklány, Rigó Erika. Fotó: Bertleff András


A japán stílusú rajzolás

Szeretné, ha hobbija később legalább a mellékállásává válhatna. Kiskora óta „kirajzolja" hangulatait, így megkönnyebbül, ha bánatos, nagyobb az öröme, ha vidámságra van oka, de más érzések, zenék is megihletik. Pár éve kedvence az úgynevezett manga, a japán képregénystílus, amit a nagy szeműre rajzolt alakokról és tévés rajzfilmekből ismerhetünk, a Pokémon és az Inuyasha sorozatból. A Mátyásról szóló képregényét is ebben a stílusban alkotta meg. Hiszen épp az volt a pályázat célja, amire a festészet történetében többször volt példa: archaikus eseményeket tettek úgy időszerűvé, hogy a kor divatjába öltöztették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolák a tolvajok aranybányái

Győr-Moson-Sopron - Régebben a számológépek és az ékszerek, ma a mobiltelefonok és az MP3-lejátszók… Tovább olvasom