Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Modern boszorkánykonyha az Apáczain

Már 2200 éve egy egyiptomi tudós méricskélni kezdte, hogy a szabadban hagyott bűzlő húsdarabból távozik-e valamilyen kiáramló matéria.
Tulajdonképpen ez már molekuláris gasztronómia. Ezt a tárgykört tűzte ki témájául a rövidesen induló Learning Center a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán.

Újszerű kezdeményezés a Science Learning Center Junior College, melyet kifejezetten középiskolás diákoknak készült. Az előadás-sorozatot a Támop-4.2.3-08/1-2009- 0001 projekt keretében rendezik meg az Európai Unió, az Új Széchenyi Terv, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. Ennek keretében az NYME Apáczai Csere János Kara ízelítőt kíván adni a továbbtanulást célul kitűző hallgatóknak arról, hogy az egyetemen milyen képzési irányok jelentek meg az elmúlt időben.

 Molekuláris gasztronómiai remekművek (olajból olívabogyó, mangóvelőből zöld „tojássárgája
Molekuláris gasztronómiai remekművek (olajból olívabogyó, mangóvelőből zöld „tojássárgája"), illetve étvágygerjesztő biotermékek.


Dr. Szabó Péter, a projekt koordinátora elmondta: a reáltudományok nem olyan rémisztőek, mint sokan gondolják, lehet róluk
közérthetően is beszélni, vagyis a „nehezet könnyen" érthetővé tenni. A molekuláris gasztronómia, vagy ahogy eredetileg nevezték, molekuláris és fizikai gasztronómia egy tudományterület, melynek elnevezését Kürti Miklós magyar származású oxfordi fizikus és Hervé This, francia fizikus-kémikus alkották meg 1988-ban. A két tudós rájött arra, hogy a tudományt nem az élelmiszerek tanulmányozásával kell azonosnak tekinteni, hanem sokkal körülhatárolhatóbb módon, a konyhai jelenségek tudományos elemzésével. Ennek része a konyhai műveletek fizikai-kémiai feltárásának számbavétele, a konyhai gyakorlatok modellezése, tekintettel tökéletesítésükre, új eszközök, módszerek és alapanyagok bevezetése mind az otthoni, mind az éttermi konyhaművészetbe, a klasszikus fogások elemzésén alapuló új ételek kitalálása.A Junior College ezen a viszonylag új szakterületen szeretné elkalauzolni hallgatóit. Májusban négy foglalkozáson ismertetik meg a témakörhöz szükséges alapokkal a diákokat. Molnár Zsolt, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tanára a szükséges kémiai alapismeretekkel, Szabó Krisztina agrármérnök (NYME-MÉK) a bioélelmiszerek világával foglalkozik. Dr. Csóka Géza (NYME-AK) vezeti be a hallgatókat az operációkutatás, dr. Halbritter András (NYME-AK) a gasztronómia biológiai jellemzőinek elemzésébe.

Reményeik szerint az érdeklődők nemcsak a szagos hús rejtélyére kapnak választ, hanem a tudományos igénnyel is fellépő „boszorkánykonyhák" egyéb trükkjeire, fortélyaira és leleményeire is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombathelyi mellkassebészek jönnek Győrbe

Mától szombathelyi mellkassebészek biztosítják a speciális ellátást a győri Petz-kórházban, a… Tovább olvasom