Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Modell létrán és zongorán

Több megoldás egy témára, ugyanannak a látványnak többféle képzőművészeti feldolgozása – elsősorban a sokszínűségnek ez a fajta alkotó légköre és a résztvevőket ötletességre ösztönző feladatok teszik vonzóvá a ménfőcsanaki nyári képzőművészeti továbbképzést.
Ménfőcsanak: A tábor idén több fiatalt vonzott.
Tizenharmadszor változott művészteleppé a győr-ménfőcsanaki Bezerédj-kastély két hétre. Bár a továbbképzés vezetői – Dubi Árpád és Patkós László grafikusok – jobban szeretik kevésbé divatos kifejezéssel élve nyári műhelygyakorlatnak nevezni táborukat, amelynek idén az érdekességét az adta, hogy a szokásosnál több fiatal résztvevőt vonzott. Képzőművészeti egyetemre, képzőművészeti középiskolába járók együtt dolgoztak végzett grafikusokkal és a vizualitásokkal hivatásosan foglalkozókkal, a modernebb művészeti ágak művelőivel, fotósokkal, webszerkesztőkkel.

Ihletadó kompozíciók

Akik nem látták együttműködésüket, azok Dubi Árpád szerint nem is gondolnák, milyen jól tudják hasznosítani a számítógépes művészetekkel és az animációval foglalkozók a szabad kézzel készült rajzokat, alkotásokat. Úgy tűnik, a gépesített technológia sem nélkülözheti az emberies megoldásokat.

A tábori hagyományhoz tartozott a rézkarc többféle ágának bevetése és kreativitást inspiráló feladatadás is. Ezúttal a modellek nem a szokásos, „labortiszta" körülmények között, egyszerű háttér előtt álltak az alkotók elé, hanem a XIX. századi festmények hangulatát idéző, színpadias, irodalmias miliőben helyezkedtek el. Persze a táborvezetők elrendezése szerint. Például zongoránál, gazdagon díszített szobabelsőben foglaltak helyet. Ez a fajta gyakorlat már kiment a rajzoktatás divatjából, de Ménfőcsanakon most bebizonyosodott, hogy különleges ihletet adhat.

Az alkotómunka légköre

– A létrán többperces szünetekkel felfelé lépkedő modell mozdulatainak megörökítésével még sosem próbálkoztam korábban – nyilatkozta Szabó Kristóf, akinek ez az ötlet tetszett a legjobban. A külföldről és az ország különböző részeiből érkező harminc táborozó között ő a helyieket képviselte. A győri tánc- és képzőművészeti iskola tanulója a műhelygyakorlat legfőbb előnyének azt tartja, hogy közösségét a szorgos alkotómunka légköre fogja össze és az rá is ösztönzőleg hatott.

Örült annak, hogy a sokszorosító grafika eljárásaihoz minden eszköz a rendelkezésére állt, mert másképp nehezen fér azokhoz hozzá. Pedig gyakorlatát mindenképp el akarja sajátítani, mert ugyan szeretne később csupán egyedi műveket létrehozva megélni, de erre kicsi az esélye. Valószínűbb, hogy más foglalkozást is vállalnia kell vagy sokszorosító megoldásokat is alkalmaznia kell.

Tárlat szeptemberig

A műhelygyakorlaton készült alkotásokból összeállított tárlat szeptemberig látható a Bezerédj-katélyban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakórémisztő szúnyogirtás

A késő esti szúnyogirtás hatásától rémült meg egy olvasónk, azonban a szakemberek szerint az… Tovább olvasom