Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

Mobilitási hét: Citybusz, éjszakai járat, városnézés

Győr - A mobilitási hét győri programjait idén főleg azzal a céllal szervezték, hogy felmérjék: mit érdemes vagy kellene a város közlekedésében megvalósítani.
Miután szakmai szempontból is értékelték a mobilitási hét győri tapasztalatait, elmondható: az idei rendezvényeket érdemes volt a közlekedésfejlesztési elképzelések egyfajta próbájaként szervezni. Rövid összefoglalót kértünk Szakonyi Petrától, a polgármesteri hivatal stratégiai tervezőjétől és Tóth Pétertől, a Keret Egyesület elnökétől.
A kísérleti éjszakai buszjáratokon – amelyek pénteken és szombaton „szedték össze" a szórakozóhelyekről hazainduló fiatalokat körjáratban – nem volt zsúfoltság, de főleg azért, mert sokan nem is tudtak róla.

Akik viszont igénybe vették, elégedettek voltak, és sok észrevétel is a folytatást sürgeti. A citybusz nem volt olyan sikeres, mint tavaly, feltehetően a megváltoztatott útvonal miatt. Az utasok között főleg kíváncsiskodók voltak, akik már tavaly is kipróbálták. Több próbajárat kell. A gyalogosok és a kerékpárosok nagy örömére szolgált az a próba, hogy időlegesen lezárták a gépjárműforgalom elől a Bajcsy-Zsilinszky út egy szakaszát. Igazából akkor lenne értelme állandó bevezetésének és a citybusznak, ha a belváros peremén megfelelő parkolóhelyeket alakítanának ki.

Ehhez is kapcsolódón érdemes beszélni a VEKE egyesület nosztalgia-buszjáratáról. Az úgynevezett fotójárat (amikor közben megállt a busz, lehetett fényképezni például a Püspökerdőben) nagy sikert aratott, végig telten közlekedett. Ezek szerint érdemes lenne egyfajta városnéző buszjáraton gondolkodni.

Sikeresek voltak a kerékpárosprogramok, bár ezekbe a meglehetősen mostoha időjárás alaposan beleszólt. A Bécsi kapu téren ingyenkerékpárt lehetett kölcsönözni. A 70 speciális bringát a gyártó Schwinn-Csepel adta. (Egy sem tűnt el közülük.) A kölcsönző ötvenszázalékos kihasználtsággal működött. Részben a rossz időjárás miatt, bár a turisták így is örömmel fogadták a lehetőséget. A másik ok az volt, hogy a bringákat a kölcsönzés helyére kellett visszavinni, így inkább csak nézelődő, semmint célirányos közlekedésre voltak jók. Lesz még egy többnapos lehetőség, több állomással, ahol kerékpárt lehet kölcsönözni, illetve leadni. A város mindenesetre szeretné állandósítani ezt a több nyugat-európai országban már bevált lehetőséget.

Mostoha ideje volt a Bringapolisznak, de így is kétszázan pattantak nyeregbe, hogy Ménfőcsanaktól Bácsáig 16 kilométeren át bejárják a várost. Tanulságos volt: sokan bizony alig ismerik, milyen saját városuk másik fele. Voltak, akik alaposan rácsodálkoztak például a Vizivárosra...
Szakmailag sikeres volt a városházán rendezett közlekedési konferencia, a szervezők viszont hiányolták a lakosság érdeklődését, a kistérség településeinek részvételét.

Olvasóink írták

 • 6. kitekat 2008. október 06. 15:23
  „Az éjszakai járat jó ötlet csak többet kellene hirdetni főleg a fiatalok körében. Pl.: iskolákban plakátokat kirakni a faliújságra stb.”
 • 5. Bagoly 2008. október 06. 11:53
  „Azért voltak az éjszakai buszon, főleg, az éjszaka vége felé (2 órától). Több olyan kör is volt, amikor nem is tudott mindenki leülni. Mennyien lettek volna, ha még többen tudnak róla?”
 • 4. kikelet 2008. október 06. 11:15
  „Az éjszakai buszokra ne csodálkozzanak, hogy nem volt nagy az érdeklődés. Minden szórakozóhelyre ki kellett volna tenni a plakátját nagy betűkkel kiírva, és máris tele lett volna az összes járat...”
 • 3. Freehill - 2008. október 06. 10:05
  „talierf: aki gyalog akar (tud) menni, az ma is megteheti, mégis tele van a belváros autókkal... Ennek valami oka kell, hogy legyen. Az emberek sietnek/kényelmesek/nem tudnak annyit gyalogolni, ezért valamilyen módon meg kell könnyíteni a dolgukat. Erre viszont egy sűrűn(!) járó kisbusz sokkal alkalmasabb, mint a torlódásokat okozó autóhad. Pannonhalma és Mosonmagyaróvár teljesen más kategória, arra ott vannak a helyközi autóbuszjáratok.”
 • 2. talierf 2008. október 06. 09:37
  „Egy dolgot nem értek. Minek a Citybusz Győrben, ha a belvároson 15 perc alatt GYALOG (!!!!!) keresztül lehet menni. Ez olyan, mintha egy 1000 fős település kardoskodna a villamos mellett. A Citybusznak úgy lenne értelme, ha például Pannonhalma és Győr között ingázna, esetleg még Mosonmagyaróvárra is elmenne és járná a köröket kb. minden 3. órában. Ezzel a megoldással fellendíthetné a környék idegenforgalmát.”
 • 1. Résztvevő 2008. október 06. 08:29
  „"a szervezők viszont hiányolták a lakosság érdeklődését, a kistérség településeinek részvételét"

  ...és esetleg Győr város döntéshozó politikusainak sem ártott volna meghallgatniuk az előadásokat...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezelések százezrei maradnak el

Győr - Kereken fél éve írtunk arról, hogy a Petz-kórház járóbeteg-ellátásán bevezetett előjegyzési… Tovább olvasom