Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Mobilis-kultúrmisszió a Felvidéken

Öt magyarlakta szlovákiai városba látogat el a győri Mobilis, a roadshownak a keretében, melynek célja, hogy népszerűsítse a tudományt az iskolások körében.

Izgalmas tudományos bemutatókkal és előadásokkal készült a Mobilis a rendezvénysorozatra, melyen a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének meghívására vesz részt, többek között Füleken, Galántán és Révkomáromban. A kéthetes „turnén" több hasonló intézménnyel – köztük a mosonmagyaróvári Futurával – azon dolgoznak, hogy afféle „élményhangolás" keretében megmutassák a természettudományok érdekes oldalát.

A szlovákiai magyar diákok lelkesen ismerkedtek a Leonar3Do nevű 3D tervezőprogrammal a felvidéki tudományos napokon.
A szlovákiai magyar diákok lelkesen ismerkedtek a Leonar3Do nevű 3D tervezőprogrammal a felvidéki tudományos napokon.

A Mobilis szakemberei és demonstrátorai értő és érdeklődő közönségre találtak: az eddigi állomásokon az általános- és középiskolások, valamint tanáraik még a program utolsó előadásán is megtöltötték a termet. A kedvcsináló bemutatókon többek között az emberi érzékelés területeinek, a hang- és fénytannak jelenségei varázsolják el a nézőket, és a Mobilis csapatával utazik egy világhírű magyar találmány, a Leonar3Do nevű 3D tervezőprogram is, amit mindenhol lelkesen próbálnak ki a diákok.

Ők egyébként minden városban több iskolából érkeznek, s jutalomként kapják a részvételi lehetőséget a programon. Tanáraik pedig módszertani előadáson kapnak képet arról, hogyan lehet közérthetően, a mindennapi élet tapasztalatain keresztül átadni a fizika tudományát, miközben a terület iránti elkötelezettségük is erősödik.

A Felvidék egyébként is fontos terület a Mobilis számára, hiszen rengeteg látogató érkezik a magyarlakta városokból, mind családi programok, mind szervezett osztálykirándulások keretében.

Sőt, a Mobilis társintézményének számító Széchenyi egyetemen tanulók között is szép számmal vannak jelen határon túli magyarok: ők teszik ki a 4 százalék feletti külföldi hallgatógárda jelentős részét. S mivel Szlovákiában nincsenek hasonló, élményalapú oktatást nyújtó intézmények, a Mobilis vállalása egyfajta kultúrmisszió is, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a kitelepülések még több látogatót vonzzanak a Duna-parti tudományos központba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb ˝akcióra˝ készült a győri tolvaj, gázriasztót is találtak nála

A 30 éves Á. Péter nem először lopta meg munkaadóit. Ő volt az, aki robogón szállította a lopott… Tovább olvasom