Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Mitől szexi a bor?

Pannonhalma - Palackja lágyan karcsú alakjától, a benne rejtőző gyümölcsbomba ízrobbanásától, a jégkockán tálalástól, a pezsgőt idéző buboréktánc játékosságától, a fiatalokat behálózó ravasz marketingfurfangtól – mitől szexi a bor?
Aki kóstolja, maga eldöntheti, de az biztos, hogy ez a csáberőt sejtető jelző a hordók világában is hódít. Erről is kérdeztük a Pannon Bormustrán a borászat hazai és angol szaktekintélyeit.

Ha a trendi bort nevezik szexinek, akkor ez a bor előtt kissé bizarr jelző a Pannon Bormíves Céh elnöke szerint a gyümölcsös, jól iható, úgymond jól érthető bor könnyedségét, karcsúságát jelöli. Gere Attila szerint ezek a divatosak manapság és maga is tapasztalja: kelendőek, a fiataloknak is tetszenek. Elmondta, hogy Villányban jól működik a borturizmus és az utóbbi időben az vehető észre, hogy sok a fiatal vendég.A rozé roppant kedvelt körükben, mert nem túl savas, szép, kerek ízélményt jelent, azaz szexinek is nevezhető. S az a jó bor a borász szerint, ami akadály nélkül lecsúszik az ember torkán. – A „szexiség" arra utal, hogy a kereskedők próbálják a borpiacnak megnyerni a fiatal fogyasztói kört is – állítja Heimann Zoltán, a Pannon Bormíves Céh ügyvezető elnöke, aki ezzel megerősíti céhtársa szavait, de marketingszándékot is lát a szexi jelző borpiaci felbukkanásában.

„Befáradna" a kereslet, ha maradna az a trend, hogy „az öregurak a vasárnapi asztalnál egy pohárral megisznak", azaz egyre szűkülne a fogyasztói kör. Az ifjabb nemzedékeket pedig a tapasztalatok alapján a könnyű, szénsavas vagy hidegen fogyasztható gyümölcsbomba ízű borokkal lehet megnyerni. Ebbe a logikába fér bele a borász szerint a szexi kategória, amit igazából egy jól hangzó elnevezésnek, marketingfogásnak tart, amivel akár a diszkóba is belépőt kaphat a bor.

Hiszen a bor lehet habzóbor is, lehet vele játszani, így stílust teremteni, mintegy szexepilessé tenni. „A szekszárdi vörösborra szoktuk mondani, hogy olyan, az ember még a saját feleségét is megkívánja tőle. Ha ez így van, akkor szexi a mi borunk is, a szekszárdi" – szögezte le Heimann. Azt azonban szerinte csak a nagyüzemek tehetik meg, hogy termelésükkel a divatot követik, a családi gazdaságoknak családi stílusú bort kell készíteni, területük adottságaiból kell kihozni a legjobbat és ahhoz megtalálni a fogyasztói kört.Lankák közt rejtőző gyöngyszemek
A szexi jelző csábítása azonban önmagában nem elég a boldoguláshoz, főleg ha a borászok a nemzetközi piacon is táncba akarják vinni a fogyasztókat. Nehéz versenyezniük Gere Attila szerint az európai termelőknek a kontinensünk bevásárlóközpontjait is elárasztó újvilági borokkal úgy, hogy amit nálunk borhamisításként büntetnek, az Kaliforniában megengedett. Ott ugyanis harminc százalékban vizet lehet hozzátenni a borhoz. Chilében pedig óriási tőke áramlott be a szőlész-borász ágazatba rövid idő alatt. Így hatalmas kapacitású lett a termelés, szenzációs technológiával, laborháttérrel működnek a pincészetek és ugyancsak bőven ontják a bort a világpiacra. Igaz, inkább csak az alacsonyabb árkategóriában, de ott nehéz is versenyezni velük.


Viszont a villányi borász szerint az igazi ínyencek visszafordulnak a tradíciók, a régóta nagy hírű borvidékek felé. Heimann Zoltán szerint is kasztrendszer van a boroknál és a magas minőség azért ma is Bordeaux-ról, Burgundiáról, Piemontról szól, Kalifornia, Dél-Afrika, Ausztrália, Chile inkább a középkategóriákban keresi helyét.
– Az igaz, hogy a franciáknál, a bordeaux-i nagy nevek mögé bújva sok kommersz bor jött ki a középár-kategóriákban.

Ezek piaci falatját csócsálták meg az új, divatos termőhelyek, amelyeknek nem csak az az előnyük hogy nem kell számolniuk a napsütéses órákat. Jóval nagyobb, egybefüggő területeket tesznek ki birtokaik, mint például a mi völgyekkel, dombhátakkal szabdalt dűlőinkben, így olcsóbban tudnak megbízható bort előállítani. A mi előnyünk épp a hátrányunkból fakad. Több egyedi stílusú bort tudunk készíteni rengeteg, kisebb lankánkon. Vannak egészen elrejtett kis gyöngyszemek, ezeket kell újra megtalálni és felfedezni, ebben még rengeteg feladat és lehetőség van – szögezte le a szekszárdi borász.


Angol hölgyek: gyümölcsösség aláhúzva
A magyar borászoknak azoknak az angol hölgyeknek a kritikáit, tanácsait is érdemes meghallgatniuk, akik nemcsak teázgatnak Londonban, hanem évtizedek óta borokat kóstolva járják a világot.

A kelet-közép-európai pincészetek változásait is kíváncsian követték nyomon ízélményeik révén, még amikor a nyolcvanas-kilencvenes években nagykereskedők megbízásából beszerzőként keresték a különleges fajtákat. Nemrégiben pedig a Pannon Bormustrán a bírálók közt voltak, ráadásul a borászat legmagasabb szakmai képesítésével rendelkeznek, a Master of Wine címmel.– A negyvenes és a nyolcvanas évek között Magyarországon jellemzően jó földterületeket rossz módszerekkel műveltek. A tiszta, jó minőségű borok koncentráltsága hiányzott. Nagy öröm és meglepetés volt most visszatérni a borászatokba, amelyek változtattak ezen. A bormustrán most több kedves, jóízű bort kóstolhattam. Az ilyen a mindennapok bora, de ennél nem több. A hordóban érlelt boroknál is figyelniük kell a magyar borászoknak arra, hogy a szőlő gyümölcsösségét meghatározó karakterként megőrizzék. Ehhez kellő önkritikusság kell, de a gyümölcsösség igényét kell aláhúznom és csak ott készüljön „nagy" bor, ahol az adottságok megvannak hozzá – javasolja Angela Muir.

– A szőlészet-borászat gazdasági ágának újjászületését figyelhettem meg az utóbbi évtizedekben Magyarországon. Nagy élményt jelent, hogy egyre több újabb borászat egyre igényesebb bort készít. Hallatlanul izgalmasnak tartok több, erre az országra jellemző, fehér szőlőből készült bort. Viszont néhány értékét elnyomja a tölgyfa hordó használata az érlelésnél. A gyümölcsösségre kell helyezni a hangsúlyt. Figyeljenek az árazásra is! Pár szép gyümölcsös bort szép áron tudnak a hazai piacon eladni.

Tegyék, ha úgy látják: ezt lehet. De kint, a nagyvilágban óriási a verseny és több borpiacon ezt a magas árfekvést ne várják. Folytassák erőfeszítéseiket, az tanulhat a legtöbbet, aki nyitottan fülel a kritikákra, tanul és fejleszt – mondta Pannonhalmán dr. Caroline Gilby.Zsíros kenyér pinot noirral
Már a magyarok se furcsállják, hogy apátság is létrehozhat pincészetet, mint pár éve, amikor a pannonhalmi bencés közösség újjáélesztette évszázados szőlészeti hagyományait. Főleg mióta tudni lehet, hogy a pécsi püspöknek, az esztergomi bíborosnak, a kalocsai érseknek is van bora. „Legfeljebb az az egyházi borászatok és köztünk a különbség, hogy mi a saját földünkön, saját szőlőnkből termeljük a bort" – jegyezte meg Várszegi Asztrik főapát és hozzátette: külföldön ez a legtermészetesebb dolognak számít. Ausztriában például a glosterneuburgi ágostonos szerzetesek az ország legnagyobb bortermelői.
„A Pannonhalmi Apátsági Pincészetet ugyan szakemberek vezetik, de a főapát is hozzájárul a sikerhez. „Nagy vállalkozás és erkölcsi felelősség ez részemről. A rendem előtt felelek érte, ezért amíg be nem indul olyan mértékben, amikor már tényleg nyugodt lehetek felőle, addig lelkiismereti kötelességemnek érzem, hogy a reprezentációs menedzselésben részt vegyek. Bemutattam borainkat nemrégiben például a bencés apátoknak és Berlinben a nagykövetségen. Ez a hozzájárulásom a pincészeti munkához, nem csak aggódom, hogy jól menjen" – mondta el Várszegi Asztrik, akinek pincészetük borai közül a pinot noir a kedvence és szerinte a legjobb zsíros kenyérrel és hagymával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntésre vár az ingázók segélyszolgálata

Burgenland - Újabb szakmákban nyitotta meg kapuit Ausztria munkavállalóink előtt, és itt a… Tovább olvasom