Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Mitől penészesedik a felújított lakás?

Győr - Sok szó esik mostanában (s egyre több az új lakásfelújítási program kapcsán) az épületek fűtési rendszerének korszerűsítéséről, a nyílászárók cseréjéről, a külső szigetelésről. Arról kevesebb, hogy az elvégzett munkák mennyire hatékonyak.

A szakemberek mondogatják, sok lakó viszont úgymond a saját bőrén érzi: egyáltalán nem mindegy, hogyan végzik el az épületek nyílászáróinak cseréjét, s a külső szigetelést. Sokan azt tapasztalják, miután „jól becsomagolták" a házat, a lakásokban penészesedés kezdődött. Valami tehát nem stimmel, de hát hogyan lehet például azt bizonyítani, hogy a kivitelező nem éppen kifogástalan munkát végzett?
Az épületek hőháztartását csak hőkamerás felvételekkel lehet pontosan megmutatni, s az ilyen dokumentumok alkalmasint a bíróságon is megállják a helyüket. Pőcze Péter tapasztalatból állítja ezt. A tatabányai vállalkozó ugyanis – egyebek között – ezzel foglalkozik. Olvasta a lapunkban korábban megjelent ilyen tárgyú, energiatakarékossággal, fűtéskorszerűsítéssel összefüggő cikkeket. Úgy gondolta, érdemes lenne néhány dologra felhívni a lakás-, épületfelújításra vállalkozók figyelmét.
Hozzá győri tapasztalatai is vannak. Egy szinte vadonatúj, 60 lakásos győri társasházból kapott most frissen megbízást. Panaszkodnak a lakók: a lakások 80 százalékában megjelent a penészesedés!

Pőcze Péter a hőfényképekkel. A bíróságon perdöntő lehet. Fotó: Szük Ödön


Pőcze Péter 1974 óta iparos, villamos szakember, hosszú ideig megyéje mestervizsga-bizottságának tagja, elnöke volt. Mint mondja, mindig a kornak megfelelő legmodernebb berendezéseket igyekezett beszerezni. Villamos gépészeti berendezések üzemeltetési vizsgálatához vásárolt például uniós pályázatból nagy értékű hőkamerát. Később jött az ötlet: a berendezés épületek szigetelési vizsgálatához is jó, s ha ez egyelőre nem is kötelező, hasznos lehet. 2006 januárjában (s még az év nyarán is) a Lakásszövetkezetek Országos Szövetsége tanácskozásain, ahol téma volt az épületszigetelés, ismertette a módszert. Az országos plénumok után mindössze egyetlen(!) lakásszövetkezeti vezető volt, aki azt mondta, megrendeli a szigetelés előtti és utáni mérést.

A mérés a szigetelés előtt azért praktikus, hogy kiderüljön, hol vannak például úgynevezett hőhidak, amelyekre külön figyelni kell. A munkák elvégzése után pedig szemmel láthatóan (s persze adatokkal igazolva) kontrollálni lehet, milyen munkát végzett a kivitelező. Perdöntő lehet – márpedig rossz munka miatt per elég sok van.

Tavaly novemberben Pőcze Péter 750 önkormányzatnak küldött ismertető anyagot – egyetlen visszajelzést sem kapott. Úgy gondolja, nem jutnak el a megfelelő információk a megfelelő helyre, vagy már csak akkor, ha gond van. A hőkamerás berendezés egyébként, mint mondja, nem olyan ritka már, mint a fehér holló, szerinte már majdnem minden nagyobb városban van. (A készülékek sokfélék, az övé úgy 5 millió forintot ér...)

Túl drága lenne egy ilyen felmérés? Most számolta ki a már említett 60 lakásos győri társasházra: lakásonként nettó 2000–2200 forint. Nem nagy ár azért, hogy megtudja az ember, új lakása mitől, miért penészesedik, s mi lenne a megoldás.

A felvételek sok mindent elárulnak. Azt például, ami gyakori hiba az épületek szigetelésekor: a falakat beburkolják, de az épület erkélysora marad, ahogy volt – hőhídként. A „harmatpontokat" az épületek falsíkján belül hagyják, a panelben lévő vas oxidálódni kezd, egy idő után ledobja a betont, közben penészesedik a lakás...   

Olvasóink írták

 • 7. építész 2008. február 08. 12:53
  „Én azt hiszem, az említett vadonatúj 60 lakásosban lakom ( vagy egy másikban, mindegy...). Mivel télen lett befejezve, értelemszerű, hogy nem száradt még ki. Az ablakokon ki kell nyitni a szellőzőt, gyakran kell szellőztetni, úgysincsenek mínuszok, és nem kell 30 fokra tekerni a fűtést (megjegyzem, szinte alig ment a télen a fűtés, annyira gazdaságos)! Ennyi a titok... Nálunk is megjelent a penész, lefújtam penészölővel, és azóta még jobban figyelek! Nem kell azonnal háborogni, és szakemberhez futkározni! Ez persze nem azokra vonatkozik, akiknek az x éves lakása penészedik, konkrétan a mi nemrég befejezettünkről beszélek. Ennyi türelemmel kell lenni! Azt még hozzátenném, hogy mi csak itt zuhanyzunk, és főzni is szoktunk, persze nem 8 fogásost, sőt, ruhákat is benn szárítunk...
  Az, hogy kimaradt a házból a hangszigetelés, már más tészta :)
  Aki meg gyerekfürdetésre panaszkodik, annak elárulom, a gyereknek egyáltalán nem kell magasabb hőmérséklet, mint nekünk...”
 • 6. nonem 2008. február 08. 11:36
  „A hőkamera egy nagyon jó dolog, de tulajdonképpen a házak szigetelési technolóhiájához semmi köze. Egy tényhelyzetet rögzít szigetelés előtt és után. Sajnos az energiaárak megdrágulása szinte rákényszeríti a háztulajdonosakat arra, hogy fűtésszámlájukat csökkentsék- ami rövidtávon igaz is lehet. ezáltal átmenetileg lehet, hogy drágábbak lesznek ezek a lakások- havi törlesztők miatt is. De értéknövekedésről beszélhetünk-e hosszú távon? Mert könnyebb ezek szerint havi x összeggel többet fizetni a kölcsön miatt, mint rétegesebb ruhát felvenni és nem kell 21-25 fok a lakásokban, mert óriási a hőigény! Talán elkényelmesedtünk- nem kell a kicsi gyerekre, meg fürdetésre hivatkozni. Szerintem az egycsöves fűtési rendszer átalakításával kellet volna kezdeni az energia-fűtési ktg. megtakarítást. Termosztátos radiátor szelepekkel helyiségenként, hőmennyiség méréssel kombinálva. A kutatási és tudományos ismeretk hiánya sajnos oda vezet, hogy egyesek jól meggazdagodnak a szigeteléseken, a lakók meg fizetnek, hosszútávon meg ráfizetnek!”
 • 5. Szenvedő 2008. február 07. 18:44
  „Szintén sikerült belenyúlnunk egy 5 éves "szép" házba.
  Tavaszal vettük semmi nem látszott,jött a tél jött a gyönyör,penész formájában, eltelt a fél év garancia a régi lakó röhög a markába, perelni nem tudom.Az építő cég különbözö kifogásokkal nem vesz tudomást a problémáról.Azt mondják rendeltetésszerüen kell használni a lakást .RÖHELY!!!!!!!Jó dolog ez a hőkamera csak tudnám miért csúszik az igért kötelezővé tétele.Mi élünk a lehetőséggel aztán majd a bíroság dönt,10 év garancia van a szerkezeti elemekre ,tudtommal.
  A hátam közepébe se kivánom,de nincs más lehetőség.Nekem nincs pofám átverni senkit.Csak tudnám miért nem lehet ebbe az országba szinte semmit "tisztelet a kivételnek",rendessen megcsinálni?!”
 • 4. gyakor 2008. február 07. 16:46
  „"harácsolók és rendkívül rövidlátóak döntéshozóink" Elnézést, hogy előző hozzászóló nick-jét vetem kölcsön, de ez a pár szó juttatott eszembe valamit.
  Bizonyára emlékszenek sokan az azbesztmentesítésre. Hát az sem volt piskóta. Azok akik a műveletet végezték, nyíltan beszéltek a mentesítés ilyetén megoldásának szügségtelenségéről. Valakik ebben az üzletben nyilvánvaló érdekeltek voltak!
  Ha az azbeszt megfelelő módon lokalizálva van, elzárva a környezettől, bizonyára nem szennyezi a környezetet. Jómagam pl. ezt úgy oldottam meg, hogy a mennyezetet (ahol az azbeszt van) hungarocell burkolással, és vakolással láttam el.
  Az épületek hőszigetelése (becsomagolása) is, úgy érzem, hogy üzleti fogás. Az ablakcseréknek csak azért látom az értelmét, mert azok, előbb vagy utóbb úgy is felújításra szorúlnak, bár aki rendesen karbantartotta nincs semmi gondja velük.
  Még egy, és befejezem. A hungarocell és a belső tér közé került beton, és főleg vasszerkezet, hogyan fog viselkedni? "nonem" erre már utalt előzőleg.”
 • 3. harácsolók és rendkívül rövidlátóak döntéshozóink 2008. február 07. 10:15
  „Nagyon örülök, hogy megjelent ez a cikk.
  Felhívja közvetve ugyanis a lakást vásárolni szándékozók figyelmét arra, hogy ha egy most látszólag remek állapotú, szigetelt, ablakcserélt panelt megvesznek (kb. 20%-al magasabb áron, mint egy nem felújítottat), akkor hosszú távon nagyon megbánhatják a vételt.
  Hiszen egy "penészes" lakás értéke zuhanórepüléshez hasolóan esik lefele.
  Nagyon át kell gondolni a felújításos intézkedéseket. Egy ilyen jellegű döntésnél a rövidlátóság a legnagyobb hiba, amit el lehet követni.”
 • 2. ? 2008. február 07. 10:06
  „Kedves nonem,

  Társasházunk alig 4 éves, rendszeresen szellőztetünk a lakásban, főzésre heti egyszer talán, ha sor keről, és a zuhanyozást is a munkahelyen tudjuk megoldani.
  A falak mégis durván penészesek az ablaknál! Ennek akkor mi az oka?
  El vagyunk keseredve.”
 • 1. nonem 2008. február 07. 09:43
  „Úgy tíz éve, amikor csak ötletként merült fel, hogy a panellakásokat kívülről hungarocellel hőszigetelni kellene, csak csodálkoztak a megkérdezett szakemberek. De volt aki tiltakozott ellene, mert bebizonyította, hogy azok a hegesztési pontok, melyek a házat összetartják, dem kapnak szellőztetést, dunsztban lesznek és a korrózió elindul...
  A lakásbelső penészesedése pedig szerintem függ a lakásszellőztetésétől és a belső páratartalomtól. Ha valaki állandóan főz, párásít, mert máshol olvasta, hogy a nagy páratartalom növeli a konfortérzetet, relatíve melegebb van, ott kialakulnak a felső sarkokban a penészes falfelületek s utána azt megszüntetni szinte lehetetlen. Tehát a szellőztetés nagyon fontos dolog lehet, hogy elkerülhető legyen a szigetelésre fogni a hibát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy-két forintos akcióval egy teljesebb élet felé

Győr - Ami sokunknak csupán egy-két forint, az a győri Dencs Diának egy-két lépés a siker, a… Tovább olvasom