Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Mitől fő lassabban a leves?

Győr - Kihelyezett fórumon mutatta be a fogyasztóvédelmi szervezetek képviselőinek a győri földgázfogadót a szolgáltató, egyben a gáz fűtőértéke mérésének módját is megismerhették a látogatók.
Hivatásos és civil fogyasztóvédelmi szervezetek képviselőivel indult földgázfűtőérték-mérésre az Égáz-Dégáz Zrt. a győri elosztóállomásra tegnap délelőtt. Az ipari park szélén található állomást a Mol leányvállalata, az FGSZ Földgázszállító Zrt. működteti. A vendégeket Buday Pál elszámolási és meteorológiai vezető tájékoztatta elsőként.
A társaság az országban kitermelt s a hazánkba érkező földgázt 5500 kilométer hosszú, nagynyomású csőhálózaton szállítja a 20 betáplálási és 400 kiadási pont között a kereskedőkig. Az évente 14 milliárd köbméter hazai fogyasztáshoz s a tranzitszállításokhoz a nyomást 5 kompresszorállomáson állítják be.

A vendégek megtudhatták, hogy a minőséget 52 gázkromatográffal mérik, egy berendezés több vezetéket mintáz több irányban. A napi átlagfűtőérték és átlagköbméter szorzataként kapott eredményeket naponta elszámolja a cég a kereskedők felé. Cél, hogy megbízható fűtőértékek szerepeljenek a fogyasztók számláin. A fűtőérték fogalmáról és annak méréséről Balla József tartott rögtönzött előadást a fogyasztóvédőknek „Mitől fő lassan a leves?" címmel. A szakember elmondta, mivel a földgáz nem egynemű, szénhidrogének és nem éghető gázok keveréke, az összetevők pillanatnyi mennyisége befolyásolja a fűtőértéket, ami nem más, mint az egy köbméter gáz elégetésekor keletkezett energia.

A gyakorlatban is bemutatta a fogadóállomást a vendégeknek Balla József. Fotó: Tóth Gyula
A gyakorlatban is bemutatta a fogadóállomást a vendégeknek Balla József. Fotó: Tóth Gyula

A kis fizikai „oktatás" után Balla József a gyakorlatban is bemutatta a fogadóállomást és a fűtőérték-mérési pontot. A résztvevők a kérdésekre kapott válaszokból – többek között az Égáz-Dégáz Zrt. ügyfélszolgálati igazgatójától, Iváncsics Sándortól – megtudhatták, hogy a főzési idő megnőhet, ha a nyomás kisebb. Eredetileg 19 millibar nyomásnak kell lennie, de ha egy adott kapacitású hálózatra további fogyasztókat kapcsolnak, előfordulhat a nyomásdeficit. Azonban a szolgáltatótól lehet nyomásmérést kérni.

Olvasóink írták

 • 2. győri_man 2008. április 26. 07:09
  „sz.r a gáz és egyre drágább lesz, a magyarázat pedig egy gázzal egyenlő...”
 • 1. andy 2008. április 25. 11:32
  „Előfordulhat nyomáscsökkenés...de hogy ugyanabban az edényben ,ugyanazon a gázrózsán,ugyanaz a mennyiségű víz hétvégén van hogy majd dupla idő alatt forr fel...??Szerencsére általánydíjas vagyok,de mi van azokkal a fogyasztókkal,kiknek órája pörög dupla ideig??
  Mérhetik a fűtőértéket,csak ember legyen a talpán,aki a megadott hőmennyiséget átkalkulálja köbméterre,mert az óra még e szerint mér.Számtalan olyan panasszal találkoztam,ami a számlázás értetlenségéből következett.
  S az is érdekes,hogy több 10e.ft-os túlfizetésnél,többszöri ajánlott küldemény továbbításával sem utalják nem egy esetben vissza a túlfizetést.Pedig törvényileg már szabályozták...
  Egyeduralom a fogyasztók fölött(kiszolgáltatott helyzetüknél fogva),így "szolgáltatónak" mindent lehet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb öt évig Pintér István a Rába elnöke

Győr - A Rába nyrt. csütörtöki közgyűlésének döntése értelmében ötről héttagúra nőtt a társaság… Tovább olvasom