Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Mitől dugul a csatorna? - popsi-kendők, alsónadrágok a szivattyúkban

A Pannon-Víz Zrt. egyik alapfeladata a szennyvizek elvezetése, tisztítása. A közel ötszáz kilométer hosszú győri csatornahálózaton a rendszeres karbantartás ellenére is előfordulnak meghibásodások, dugulások.

Kovács Istvánnal, a Pannon-Víz Zrt. üzemelés vezetőjével ezekről beszélgetünk.

A biztonságos szennyvíz elvezetéséhez a csatornáknak folyamatosan lejteni kell. Ahol már túl nagy mélységbe kerülne a csatorna, ott szennyvízátemelőket iktatunk be - magyarázza a szakember. Szivattyúkkal emeljük fel a magasabb pontra a szennyvizet. Győrben 55 db ilyen köztéri szennyvízátemelőt működtetünk" - vázolja a helyzetet Kovács István.

Ha egy szennyvízátemelő szivattyúja "bekap valamit", akkor a folyamatosan érkező szennyvíztől megtelik az átemelő akna. Számítógépes ellenőrző rendszerünk diszpécsereinknek jelzi a hibát, a javítóbrigád kivonul, és elhárítja az üzemzavart. A szivattyú meghibásodásokat leggyakrabban az okozza, hogy nem megfelelő anyagokat tartalmazó szennyvíz jut a csatornába.

Mik ezek az anyagok? A legújabb sláger a "Toalett vagy popsi kendő" - ami gyakorlatilag eltéphetetlenül erős textil szálakkal van megerősítve. Legtöbbször ilyen textil szálakat találunk a szivattyúk járókerekére tekeredve. Gyakori még a felmosórongy, az alsónadrág vagy az eldobható pelenka is - illetve az ami megmarad belőle. A gép ugyanis egy ideig birkózik vele, apró szálakra tépi. A szivattyú üzemzavar miatt ilyenkor a csatornarendszer feltelik, nem kis bosszúságot okozva ezzel a környéken lakóknak. Az eldobható pelenkáknak, toalett- és popsi-kendőknek nem a csatornában, hanem a szeméttárolóban a helyük!

Még érzékenyebbek a szennyeződésre az úgynevezett kisátemelők (házi beemelő egységek) amik egy- egy háztartás szennyvízét juttatják a központi csatornába. Győrben Kismegyeren, Ménfőcsanakon, Bácsán található néhány ilyen berendezés. Ezek karbantartása és hibaelhárítása a viziközművekre vonatkozó jogszabály (38/1995. sz. Korm. rendelet) szerint a fogyasztó feladata lenne. Ennek ellenére az országos gyakorlattal ellentétben a Pannon-Víz Zrt elvégzi a házi beemelő egységek hibaelhárítását is, mert az ilyen jellegű hibák elhárítására a fogyasztók nincsenek felkészülve.

Néhány textil törlőkendő tönkretehet egy kisátemelő szivattyút, az így okozott kárt a szolgáltató megtérítteti a fogyasztóval. Kérjük Ön is figyeljen arra környezetében, hogy a szennyvízcsatornába csak a mosás, mosdás, mosogatás, takarítás és WC használat során keletkező szennyvíz kerüljön!

Olvasóink írták

 • 13. janika 2011. március 31. 16:14
  „"kötelező igénybe venni" Hát igen ez már a rabszolgatartás betudása!”
 • 12. poltergeist84 2011. március 31. 00:20
  „Tudok olyanról, hogy az ember a panelban csirkét pucolt, és a tollat meg beleszuszákollta a wc-be. Szerette utána a ház... :)”
 • 11. arrabonem 2011. március 30. 21:51
  „Egy betöltetlen űr a piacon: XXL-es WC-kagyló XXL-es alsógatyák gyors lehúzásához! Lesz gyártó...”
 • 10. miracle 2011. március 30. 20:17
  „Egy felmosórongy vagy egy XXL-es alsógatya útjára bocsátása pedig fél órás elfoglaltsággal érhet fel.”
 • 9. Miértmagyar? 2011. március 30. 19:49
  „Ki az a "nagyonhülye", aki pelenkát tuszkol a WC-be és még nyomkodja pumpával, hogy át is tudjon menni a lefolyón?Mákja volt, hogy nem a ház csatornáját dugította el, hanem elment a gerinc vezetékig...”
 • 8. gáborgábor 2011. március 30. 19:31
  „ILYEN CSATORNA DÍJ MELLETT ,MINDENT AMI BELEFÉR A CSATORNÁBA!!!!!!!!! (IGEN,HA ANYÓS BELE FÉR, ŐT IS!!!) (:)”
 • 7. aerodragon 2011. március 30. 19:22
  „:) Betegek vagytok!”
 • 6. háté 2011. március 30. 19:12
  „Nem telik szűrőre-rostára, a haszonból?--régen is volt.”
 • 5. buggyant 2011. március 30. 19:03
  „hajigáljunk!
  majd visszaköszön a következő áremelésben.”
 • 4. igazmondó 2011. március 30. 15:56
  „3. arrabonem

  Látom nem érted. Csak a kisebbeket kell a budin lehúzni, ami nagyobb, az egyenesen a csatornába megy. Utcai aknafedél fel, oszt jöhet a mehet. :)”
 • 3. arrabonem 2011. március 30. 15:04
  „2. miracle
  Az ötleted jónak tűnt, de a gereblye elakadt, se ki - se be. Most mit csináljak?”
 • 2. miracle 2011. március 30. 14:26
  „Az nem ettől függ. Ha kötelező igénybevenni, akkor mindenképpen fizetsz. Ha meg nem, akkor a kidobott műanyagládákat, kerti szerszámokat és törött poharakat is a retyón húzod le?”
 • 1. igazmondó 2011. március 30. 14:09
  „én már a kommunális szemetet is a vécén húzom le, így nem kell a Győr-szolnak szemétdíjat fizetnem

  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokorni Zoltán Győrbe jön szerdán

A Fidesz egyik meghatározó politikusa is előadást tart azon a konzultáción, mely többek közt Győr, a… Tovább olvasom