Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Mit vizsgált a szakértő?

A győri polgármesteri hivatal által felkért szakértő szerint a Pannon-Víz Rt. tehető felelőssé azért, hogy az élményfürdőben termálvíz helyett távfűtésre rendezkedtek be. Ahogy termálügyben az már megszokott, az állítást nyomban cáfolja az érintett.
Dr. Németh István
Dr. Németh István, a büki Termál Rt. elnök-vezérigazgatója, a Pannon Termál Klaszter elnöke, a Magyar Fürdőszövetség alelnöke szakértői véleményében név szerint is megnevezi a Pannon-Víz rt. 2002 végén keletkezett állásfoglalását, amely szerint a társaság télen nem tud 60 fokos vizet adni, s ez ismételten a távhőellátás mint alap-energiahordozó elsődleges szükségességét támasztja alá. Sipőcz Ernő, a Pannon-Víz Rt.

elnök-vezérigazgatója megkeresésünkre közölte, közgazdasági szakokleveles mérnökként nem kívánja minősíteni a tanulmányt, mert a szakértő hozott anyagból dolgozik. A náluk fellelhető dokumentumok tanúsága szerint 2002. május 10-én döntötték el, hogy a győri termált víz helyett távhővel fűtik.

A Pannon-Víznek tulajdonított kijelentés viszont jóval később, 2002 decemberében hangzott el egy emlékeztetőben.
Sipőcz Ernő kérdésünkre, hogy felelősnek érzi-e a társaságot, határozott nemmel válaszolt, s hangsúlyozta azt is, a szakértői vélemény nem tükrözi azt a tényt, amely szerint a Pannon-Víz rt. 510 millió forintot fordított a termálkutak felújítására, s hatvannégy fokos vizet nagy mennyiségben és garantáltan tud biztosítani a fürdő számára.
Az újabb állítás és az arra adott újabb cáfolat jól jelzi, termálügyben még mindig nehéz a tisztánlátás. Biztos csupán az, hogy rövidesen megkezdődik az átalakítás második üteme.


Dr. Németh István szakértői véleménye abból indult ki, hogy Győrött közel két és félszer drágább lenne termálvízzel fűteni, mint gázzal vagy távhővel, s a Pannon-Víz télen nem tud hatvanfokos vizet adni. Ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a fürdőkomplexum fűtésének áttervezése termálvíz helyett távhőre helyes volt.

A vizsgálat a jó kétoldalas vélemény írójának nyilatkozata szerint nem terjedt ki arra, hogy az általános gyakorlattól eltérően miért került volna többe Győrött a rendelkezésre álló termálvízzel fűteni, mint másutt. Márpedig a termálvitában ez kardinális kérdésnek számít. A tegnapi sajtótájékoztatón több újságíró szóvá is tette, hogy ha rossz adatok alapján számolnak, lehet-e jó a végeredmény.

Miközben a szakértő helyes döntésről beszélt, nem titkolta azt sem, a hosszú távú gazdaságos üzemeltetés azt kívánja, hogy a rendelkezésre álló környezetbarát, olcsó geotermikus energiát a legoptimálisabb mértékig felhasználják, amelyre a lehetőségek ma is adottak. Kérdésünkre, hogy nem ellentmondás-e az, hogy a helyes döntés után fokozatosan alakítják át a rendszert, s egyre több energiát vonnak ki a vízből, az érintett azt mondta: – Olyan adatszolgáltatás birtokában, ami a téli időszakban nem biztosítja a termál hőenergiáját, szükséges más, biztos forrásból megoldást találni.

Újabb felvetésünkre, hogy a módosítások az eredeti döntés kritikájául szolgálhatnak-e, Németh István ugyancsak nemmel válaszolt, mondván, volt egy közbenső döntés, ami az optimális megoldásra törekedett, s ennek értelmében a fürdőközpont fűtése termálvízzel történt volna a beépített hőcserélők segítségével és a távhőszolgáltatás mint kiegészítő fűtés lett volna. Egy későbbi adatszolgáltatás, hogy a Pannon-Víz mégsem tud elég meleg vizet biztosítani, ezt módosította.

Németh István hangsúlyozta azt is, helyes az a törekvés, ami most megvalósul, magyarán, hogy még több energiát vesznek ki a vízből, így ez megoldja azt a problémát, ami felmerült. A szakértő nem titkolta azt sem, voltak ellentmondások termálügyben, ami alapvetően abból fakad, hogy nem tisztázódtak a kezelői, tulajdonosi, üzemeltetői és használói viszonyok, ezek keveredéséből nem egységes érdekviszonyok alakultak ki. Ebben az esetben arra utalt Németh István, hogy a Pannon-Víz kezelésében vannak a termálkutak, a Rába Quelle pedig üzemelteti az élményfürdőt. Ez a probléma várhatóan májustól megszűnik, amikor a Pannon-Víz átadja a három termálkutat.

Második ütem

Helyes Péter beruházási és városüzemeltetési csoportvezető a Kisalföldnek elmondta, a fürdő bővítéssel történő átalakításának első üteme befejeződött, a tapasztalatok jók. Elkészültek a második ütem tervei is, a kivitelezésre árajánlatokat kérnek, s ezután derül ki, mennyibe kerül. Ha ez az ütem is lezárul, elő- és utószezonban kizárólag termálvízzel fűtik a győri élményfürdőt, télen pedig kedvező időjárási körülmények esetén csak nulla fok alatt szükséges a távfűtéssel való rásegítés. Helyes Péter érdeklődésünkre közölte azt is, szakértői díjként 220 ezer plusz áfa díjat fizetett a polgármesteri hivatal a tanulmány készítőjének.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A campus nem, a könyvtár talán megépül

Befektetőt keres a győri Széchenyi István Egyetem, s akkor elkezdődhetne a könyvtár építése. A… Tovább olvasom