Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Mit tenne a panelproblémák megoldásáért ?

Győr egyik problémája kétségtelenül az, hogy a hatvanas – hetvenes években épült lakótelepek jelentős része felújításra szorul. A Győr-Moson-Sopron megyei 3. számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeit arról kérdeztük, hogyan képzelik el a panelházak rekonstrukcióját.
Árvai-Oltyán Ferenc (Centrum): – A panelprobléma megoldásának politikamentesnek kell lenni, hogy kizárólag szakmai szempontok érvényesülhessenek. Kamatmentes hitelekre és vissza nem térítendő támogatásra van szükség, amelyekre már vannak kezdeményezések, de ezeket tovább kell fejleszteni. Megoldásként felmerülhet olyan törvények megalkotása, melyek a gazdasági programoktól nem választják el a lakótelepek problémáját. Aktuálisan kiemelem a fűtés kérdését, melynek irreálisan magas költségeit csökkenthetjük megfelelő hőszigeteléssel. Távlati cél a hőszolgáltatók mint nyereségorientált gazdasági társaságok közhasznú társasággá alakítása. Figyelembe kell venni minden intézkedésnél, hogy boldog, egészséges családok nélkül nincs nyugalom, nincs növekedés, nincs biztonság, nincs Európa.
Balogh József (Magyar Szocialista Párt): – Mint minden épületet, így a panelházakat is – amelyekben Győrben mintegy 18 ezer lakás van – időről időre általános felújításnak kell alávetni. Ennek oka részben az, hogy építésük időszakában még más épületgépészeti, hőszigetelési, érintésvédelmi szabályok voltak érvényben. A panelházak – méreteik miatt – speciális rekonstrukciós technikát igényelnek. A Széchenyi-terv jelenleg elsősorban a hőszigetelés korszerűsítését támogatja. Ezt kellene tovább bővíteni, s például a liftek modernizálását szintén be kellene venni a programba. A győri önkormányzat az elmúlt években – még a Széchenyi-terv meghirdetése előtt – a Széchenyi-tervnél jóval szélesebb pályázati lehetőségeket biztosított a lakosságnak e téren.
Birkás Tivadar (Fidesz – Magyar Demokrata Fórum): – Ebben a parlamenti ciklusban részt vettem a panelfelújítási program kidolgozásában, segítettem a győri szakembereknek, hogy megfelelő információkkal rendelkezzenek a pályázati lehetőségekről. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban több győri pályázat sikeres volt. A munkálatokra a Széchenyi-terv keretében lehet pályázni, a költségek egyharmadát a lakóközösségnek, egyharmadát az önkormányzatnak kell letennie az állami támogatás mellé. A következő négy évben ezt a programot kell folytatni, valamint új elemekkel bővíteni. Szeretném elérni, hogy 2006-ra valamennyi győri panelépületet felújítsanak. Azt fájlalom csak, hogy Győr költségvetésében tavaly nem különített el elegendő pénzt erre a célra, s látható, hogy az idei hetvenmillió forint is kevés lesz.
Égi Krisztián (Független Kisgazdapárt): – Míg sokan a források biztosítását állítják középpontba, én a nagyobb lemaradást a támogatásszerzés eredményességében látom. Szorgalmazom egy olyan szolgáltatói iroda felállítását Győrben, mely a pályázatok felkutatásában, kiválasztásában, elkészítésében és utómunkálataiban hatékony segítséget nyújthat. Míg Magyarországon sokan a Széchenyi-terv hatására fogtak pályázatkészítésbe, addig az EU-ban évtizedek óta a pályáztatás a módja a támogatások odaítélésének. Ha a sikeres pályázás módszereinek elsajátításában hatékony segítséget tudunk nyújtani a győri lakosoknak, akkor ez nemcsak a panelrekonstrukció fedezetének biztosításában mutatkozik meg, hanem uniós belépésünket követően más támogatások igénylésekor is megtérül. Vagyis nem halat, hanem hálót kell adni az emberek kezébe, hogy maguk foghassanak halat.
Graffelner Kálmán (Szabad Demokraták Szövetsége): – Meg kell állítani a lakótelepek és a régi városrészek leromlását, a lakásfelújítást és a rehabilitációs programokat össze kell kapcsolni úgy, hogy a lakásfelújításoknak, -bővítéseknek és -korszerűsítéseknek az új lakások építésével azonos prioritást kell biztosítani. Az adókedvezmény szerepét nem növeljük, mivel az a jövedelemelosztási hatás miatt csak a gazdagoknak kedvez, viszont állami pénzeszközökből erősítjük a helyi önkormányzatok szerepét. A költségvetési támogatásoknak összhangban kell lenni az előbbi célokkal. Kormányra kerülve átcsoportosításokat hajtunk végre a támogatási tételek között, hiszen a mai támogatási rendszer ellenére visszaesett a lakásépítések száma, mely tükrözi a háztartások válaszát, miszerint jelenleg a használtlakás-vásárlás és -felújítás elérhetőbb.
Pintér Elemér (Magyar Igazság és Élet Pártja): – A hetvenes évek elejétől Győrben felépített panelépületek állaga teljesen leromlott, ez idáig javításra, karbantartásra nem költöttek. Felújításuk tovább nem halasztható. Az elvégzendő tömbfelújításoknak ki kell terjedniük például a tetőszigetelésre, a nyílászárók cseréjére, a fűtő- és vízvezetékrendszer javítására, a liftekre. A panellakásokban élők nem az átlag feletti keresettel rendelkezők közül kerülnek ki, így a költségeket nem minden lakó tudja állami segítség nélkül vállalni. Az ideális az lenne, ha a felújítás költségét a lakástulajdonosok saját erejükből gond nélkül ki tudnák fizetni, de mivel belátható időn belül erre nem lesz lehetőség, lehetőséget kell adni a Széchenyi-terv keretén belül alacsony kamatozású, hosszú lejáratú hitel felvételére, a bank felé pedig állami garanciát kell nyújtani a visszafizetésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselőjelöltek Győr közlekedési helyzetéről

Győr közlekedési helyzetének javításáról kérdeztük a 2-es számú választó- körzetben induló… Tovább olvasom