Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Mit tehetünk a pokoli szomszéd ellen?

Hatodik éve tart annak az idős győri házaspárnak a kálváriája, akiknek pokollá teszi életét szomszédjuk.
Hat éve költözött férjével a győri Kodály Zoltán utcai panelházba K. Mihályné, abban bízva, hogy a kényelmes lakásban békésen élhetik nyugdíjaséveiket. Közel van a bolt, a buszmegálló, s ami a legfontosabb, van lift, így a szívbeteg férfinak nem kell lépcsőznie. Hamarosan azonban kiderült, hogy felső szomszédjuk megkeseríti az életüket.

Kalapálás éjszakákon át

– Évek óta nem tudunk aludni. Hol valamilyen fúrógépet járat, hol kalapál, de hogy mit, azt nem tudom – olyan hangokat hallunk, mintha betont törne –, máskor autóriasztót kapcsol be. Van, amikor már reggel elkezdi, de néhány óránként éjszaka is felhangzanak az ütések, ilyenkor remegve riadunk fel. A férjem szívét kétszer műtötték, szigorú nyugalmat írt elő neki az orvos, de hogy lehet úgy pihenni, hogy három óránál többet nem tudunk egyhuzamban aludni? – kérdi sírva az asszony, akinek egyik legnagyobb bánata, hogy emiatt már az unokái sem alszanak ott náluk.

Az éjszakák a legrosszabbak, van, hogy órákon keresztül ötpercenként hallják a leütéseket; így ment ez még szenteste is. Férje már csak füldugóval, a legerősebb altatóval tud aludni, s Lia asszony attól fél, az ő egészsége is rámegy. Hogy miért teszi a szomszéd, amit tesz, arra nem kaptak választ. „Embergyűlölő" – hangzik a házigazdától az egyetlen magyarázat...

A költözés nem megoldás

Az idős házaspár mindent megpróbált, amit lehetett. Hiába próbáltak többször is beszélni szomszédjukkal, az durván elhajtotta őket. Volt, hogy egyszerűen tagadott, máskor a szemükbe vágta: mehetnek bármilyen hivatalhoz, senki nem fog foglalkozni velük, legfeljebb a takarót húzhatják a fejükre. Sajnos igaza lett. Hiába fordultak a társasház közös képviselőjéhez, hiába írtak három levelet is – melyeket három másik szomszéd is aláírt –, amikor a képviselő személyesen megkereste a renitens szomszédot, tagadott, rábizonyítani pedig nem tudták a zajongást.

A rendőrségen is panaszt tettek, végső elkeseredésükben pedig – mivel a férfi lakása korábban tiszti lakás volt – még a honvédséghez is elmentek, de senki nem segített. Már a költözésre is gondoltak, de túl a hatvanon, betegen nem szívesen vágnak bele ekkora hercehurcába, s félnek attól is, hogy nem tudják jó áron eladni a lakást, amit ketten, szűkös nyugdíjukból újítottak fel. Meg persze mindkettőjükben ott a kérdés: „Mindig a jók menjenek el?"

A jegyző tanácsa

Megkerestük tehát dr. Kovács Lajost, Győr jegyzőjét, aki azt javasolja a házaspárnak, nyújtsanak be írásos panaszt az önkormányzatnál, a többi szomszéddal közösen, így az ő vallomásuk alapján akkor is eljárás indul, ha az illető tagad. A rendzavaró szomszédot először eltilthatják a zajokozástól, majd bírságot szabhatnak ki rá, utóbbira azonban gyakran nincs szükség, mert maga a hatósági fellépés megoldja a problémát. A jegyzőtől megtudtuk, hogy gyakoriak a hasonló viszályok – az esetek 50 százalékában meg is oldódnak –, és sokszor ott bukik meg a felelősségre vonás, hogy a szomszédok visszalépnek, s nem vállalják a hivatalos tanúskodást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fénytorony a csomópont közepén

Téli pihenőn vannak az építők, az idő kedvezőbbre fordulásával folytassák a győri Fehérvári úti munkát. Melkovics Hubától, a Hídépítő rt. építésvezetőjétől megtudtuk, a vasút feletti híd gyakorlatilag teljesen elkészült, itt tavaszra már csupán a védőréteg maradt. Gecser Béla műszaki ellenőr, az Utiber mérnöke lapunknak elmondta, eddig minden az ütemterv szerint készült. Tovább olvasom