Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Mit tegyünk nyáron szemünk védelméért?

Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV sugárzás káros hatásaitól, hanem a szemünket is! A megfelelően kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket.

Szeretne tájékozódni a témában?

Szemüveg Győrben a CGR.hu szolgáltatási oldalon.

A szemet ért napsugárzás UV tartománya károsítja a szöveteket. A tartósan szabadban dolgozók között nagyobb gyakorisággal fordul elő a kúszóhártya, szürkehályog.

Különösen fontos a szaruhártyán végzett lézeres látást javító műtétek után is a megfelelő UV védelem, mert nélküle hegesedés alakulhat ki.

A legfontosabb eszköz a megfelelő napszemüveg. Jelentősen fokozható a védőhatás kalap, simléderes sapka segítségével.

A dioptriás napszemüvegeken túl egyre nagyon hangsúlyt kapnak a fényre sötétedő szemüveglencsék is - szemvizsgálat idején érdemes erre is rákérdezni. A valóban praktikus és kényelmes megoldás választásánál is legyünk körültekintőek!

Tudnunk kell, hogy a lencsénken lévő fényérzékeny réteg milyen fényre reagál. Vannak lencsetípusok, amelyek a fény UV tatalmára reagálva sötétednek be és vannak, amelyek a látható fény intenzitását is érzékelik.
Ez a különbség főleg az autóvezetésnél szembeötlő, ugyanis a gépkocsik szélvédője – főleg a márkásabb autók esetén – kiszűrik a napsugárzás UV tartományát. Így hiába vakít a nap a szemüveglencse nem érzékel UV sugárzást, nem sötétedik be.


A másik fontos tényező az idő. A lencséknek időre van szükségük az alkalmazkodáshoz: a besötétedéshez és a kivilágosodáshoz is. Többszöri alkalmazkodás után a szemüveglencse anyaga szinte „megtanulja" az alkalmazkodást és egyre rövidül az erre szükséges idő!

Polarizált lencse – a visszatükröző felületekről (víz, üveg, aszfalt stb.) érkező zavaró sugarakat is kiszűri. Segítségével csökken a szem káprázása, javul a látásélmény. Főleg vízpartok közelében javasolt, ill. rendszeresen sokat vezetőknek.

A nem megfelelő minőségű lencse nem segít, sőt kárt is okozhat! Ugyanis szemüveg nélkül, természetes körülmények között a szembogár beszűkítésével védekezik a szervezet a szembe jutó UV sugárzással és a túlzott fénnyel szemben.

A sötétített lencse alatt a szembogár kitágul, így viszont a szem kevésbé lesz védett a fény káros hatásaival szemben.

A nem megfelelő szűrőképességű lencse mellett sokkal több sugárzásnak, oxidatív stressznek lesz kitéve a szem – jobban károsodhat a szem (főleg a szemlencse és az ideghártya).

Sajnos a napszemüveg lencséről ránézésre nem lehet megállapítani, hogy milyen mértékben tud védelmet nyújtani – hány százalékban szűri ki az UV sugarakat. Ugyanakkor az optikai szaküzletek általában rendelkeznek a megfelelő mérőműszerrel.

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/4913/napszemuveg-valasztas

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízvezetékszerelés otthon avagy mihez hívjunk inkább szakembert?

Egy csap kicserélését akár magunk is elvégezhetjük, de ha bizonytalanok vagyunk, inkább forduljunk… Tovább olvasom