Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Mit tegyek a magánnyugdíjammal? - Tudjon meg mindent!

Menni vagy maradni? Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára válaszolt a kisalfold.hu olvasóinak kérdéseire.


Januárban megkezdődött a nyugdíjrendszer átalakítása, ennek elemeként a hónap végén megszűnik a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság.

A változatás körül egyelőre sok a bizonytalanság. Maradjak vagy átlépjek? Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára a kisalfold.hu olvasóinak kérdéseire válaszolt.


Menni vagy maradni? - Olvasóink kérdései
________________
Molnár Katalin:
- A törvényi változtatás után van-e még mód arra, hogy pályakezdő a vegyes rendszert válassza, és belépjen valamelyik magán-nyugdíjpénztárba (nem az önkéntes pénztárba), illetve átléphet-e még az, aki eddig csak az állami rendszerben volt?

Juhász Istvánné: - Pályakezdő be tud lépni magánnyugdíj-pénztárba, de állami nyugdíjra már nem lesz jogosult. A vegyes rendszernek már nem lesz "tagja".

Önkéntes döntés alapján pénztártaggá válhat, aki:
a - Magyarországon nyugdíjbiztosítási jogviszonyban áll, és nem töltötte be a 30. életévét,
b - első ízben létesít Magyarországon nyugdíjbiztosítási jogviszonyt,
c - a Tbj.-ben meghatározottak szerint harmadik állam állampolgára, illetve hontalan, ha Magyarországon nyugdíj-biztosítási jogviszonyban áll.

Döntése állami nyugdíjra vonatkozó következményeit vegye figyelembe.


________________
P. MÓnika: -
Tisztelt Asszonyom! Arra szeretnék választ kapni, mivel ilyen bizonytalanul kevés reálhozamot akar az állam kifizetni. Nem jobban megérné, ha az ember kiveszi még határidő előtt a hozamot és leadózna belőle? Így mennyi adó terhelné a kivett összeget?

Juhász Istvánné: - Jogszabály szerint erre nincs lehetősége.

________________

Markó András: - Tisztelt Juhász Istvánné! Hogyan lehetséges az, hogy aki magánnyugdíjpénztári tag marad, az után is befizeti a 24%-ot a munkáltatója, de ő abból a pénzből semmit nem kap vissza, mivel nem az állami nyugdíjrendszer tagja? Ha jól értelmeztem, akkor ez vonatkozik azokra, akik nyilatkoznak a pénztárban maradásukról.

Juhász Istvánné: - Jól értelmezi. Jelenleg a jogszabályok így rendelkeznek. A Stabilitás Pénztárszövetség alkotmánybírósághoz benyújtott indítványában ezt a kérdést/témát is felvetette, mint alkotmányellenes jogszabályi rendelkezést. Az alkotmánybíróság még nem hozott döntést.

________________
atek5: - Tisztelt Juhász Istvánné! Szeretném megtudni,hogy ön szerint mi lenne a helyes döntés az én helyemben a nyugdíjpénztárral kapcsolatosan. A magánnyugdíj pénztárba 1998-ba léptem be (ING). Eddig 3 600 000 Ft van a számlámon. A hozam része 1 160 000 Ft. 40 éves vagyok, férfi, és ezzel a döntéssel, amit az állam végrehajtott teljesen felborította az eddigi elképzeléseimet a nyugdíjas éveimről. Szeretném ha tanácsot adna, hogy mi lenne a helyes döntés. Tisztelettel.

Juhász Istvánné: - A hamarosan elinduló kalkulátorral számoljon és tájékozódjon a hamarosan induló honlapon: www.tajekozodjon.com. Illetve pénztáránál.

________________
K. D.: - Tisztelt Juhasz Istvanne, kerdesem a következö: kb. 12 eves magannyugdij-penztari megtakaritasom van, meglehetösen jelentös összeggel. Tavaly majus ota külföldön dolgozom, es ezt egy jo darabig meg igy is tervezem. Kerdesem a következö: ha a magannyugdij-penztarban maradok, külföldi munkavegzes eseten is elvesznek a szolgalati eveim? Ha csak 12 evem van, es otthon többet soha nem fizetek be a magannyugdij-penztarba, elveszik a penzem? A nyugdijamat hogy fogjak kiszamolni (felteve, hogy marad ugyanez a rendszer)? A nyugdijam 3 helyröl fog majd erkezni? Külföldi nyugdij, magyar nyugdij es magannyugdijpenztari nyugdij? (ha jol ertettem, az eddig megszerzett eveim utan jogosult vagyok az allami nyugdijra). Köszönöm szepen.

Juhász Istvánné: - Ha magánnyugdíj-pénztári tag marad 2011 december 1-től további szolgálati éveket nem szerez, a meglévő 12 éve pedig kevés az állami nyugdíjhoz.

________________
Ecsy Peter: - Tisztelt Holgyem! En 2006-ban kezdtem el dolgozni Mo-n es 2009 aprilisaval azonban megszunt a munkaviszonyom, mivel kulfoldre koltoztem maganeleti okok miatt. Kinnt is dolgozom. Valoszinu (90%), hogy ebben a kulfoldi orszagban fogok elni es nem vallalok ezutan munkat Mo-n. Ez esetben erdemessebb a magannyugdij-penztarban maradnom, igaz?  (Figyelembe veszem, hogy a 2009 aprilisaig megfizetett nyugdijjarulekra jogosult vagyok az allamtol, valamint a szolgalati idot stb).

valaki:
- Mikor indul el a beígért kalkulátor?

Juhász Istvánné: - Minden percben várható, de ezen a héten biztosan, keressék a jelenleg még nem működő, de hamarosan elinduló www.tajekozodjon.com honlapon.
A kalkulátort és a fenti honlapot az AEGON, Allianz, AXA és az ING pénztárak készítették és működtetik.

________________
valaki: - Eddig a munkáltató fizetett utánam az államnak 24 százalékot, a fizetésemből pedig 10 százalékot vontak a magánnyugdíjaba. Ha az államot választom, mi lesz a tíz százalékommal? Megy az is az államkasszába?

Juhász Istvánné: - Igen, megy.

________________
Kéki Róbert: - Amennyiben maradok a magánnyugdíjpénztáramnál, mi a garancia rá, hogy fél éven belül, a tömeges visszalépők miatt nem megy csődbe az adott pénztár. Ha időközben ez netán bekövetkezne, sikerülne a két szék közé ülnöm? Azaz az állami nyugdíjra sem lennék jogosult és a magánnyugdíj pénztári megtakarításaim is elúsznának?

________________
Juhász Istvánné: - A magánnyugdíj-pénztáraknál csődeljárás nincs, végelszámolással vagy felszámolással tudnak megszűnni. Amennyiben egy pénztárnál erre kerülne sor, a végelszámoló vagy a felszámoló 30 napon belül küld egy levelet a tagnak, melyre 30 napon belül kell nyilatkozni, hogy melyik másik pénztárba kíván átlépni. Ha erre a tag nem válaszol a megadott határidőn belül, akkor a végelszámoló vagy felszámoló intézkedik az állami TB-rendszerbe való visszaléptetéséről.

________________
- Ha jól értelmezem, aki január 31-ig nem nyilatkozik automatikusan
visszaléptetik. Aki nyilatkozik, hogy marad, az automatice "bukja" az állami nyugdíjat örökre? Későbbiekben, ha meggondolná magát az ember és mégis az államit választaná már nem lehetséges a visszalépés?

Juhász Istvánné: - A pénztárban maradásról január 31-ig kell nyilatkozni a társadalom-biztosítási igazgatóságoknál. Aki ezt a határidőt elmulasztja, az automatikusan visszakerül az állami TB-, nyugdíjrendszerbe. 2011. december 1-től a magánnyugdíj-pénztári tag nem szerez további szolgálati időt az állami nyugdíjhoz.

________________
- Amennyiben az állami rendszert választom és nem nyilatkozom, a magánnyugdíj pénztári megtakarításaimból a hozamot megkaphatom kp.-ben, vagy csak önkéntes magánnyugdíj pénztári számlámra lehet átutaltatni? 

Juhász Istvánné: - Amennyiben állami TB-rendszert választja, a reálhozamot és a befizetett tagdíjkiegészítést veheti fel készpénzben, vagy utaltathatja önkéntes nyugdíjpénztárba, illetve a TB-nél későbbiekben kialakított egyéni számlájára. Azt, hogy melyiket választja, február 28-ig a pénztárában eljuttatott nyilatkozatban kell megtennie.

Amennyiben a fenti határidőig nem nyilatkozik választásáról március 1. és 31. között a pénztárától kap egy levelet, melyben nyilatkozatra kérik fel. Amennyiben 30 napon belül nem ad választ, pénztára a fenti összeget lakcímére utalja.
Egyébekben tájékoztatom arról, hogy nem a kérdésében szereplő hozamot, hanem a reálhozamot fizeti ki a pénztár a jogszabály alapján (a reálhozam alatt az inflációt meghaladó hozamot értjük).

________________
birone
: - Érdekesnek találom, hogy reálhozamról beszél mindenki (amiről még mindig senki sem tudja, hogy pontosan mennyi is lesz, így olyan dologban kell döntenünk, amiről senkinek halvány lila fogalma sincs.) Az a pénz, amit hozamként mutattak ki az egyéni magánnyugdíjpénztári számlámon immár 1998 óta, mióta kötelező jelleggel fizetem, lényegesen több, mint amit reálhozamként aposztrofálnak. A tv-ben nyilatkozatot tett politikus szerint ez személyenként kb. 30.000 Ft lehet. Kérdezem én, ha pl. nekem van közel 200ezer Ft hozamom, ebből hogy jön ki reálhozamnak kb. 30.000?!  Erről a 30.000 Ft-ról aztán nagyon érdemes volt döntést hozni, hogy ne kelljen adózni rá!

Juhász Istvánné: - A reálhozamot fizeti ki a pénztár a jogszabály alapján, a reálhozam alatt az inflációt meghaladó hozamot értjük. Ezt a jogszabályban meghatározott (magánnyugdíj-pénztári törvény) képlet alapján egyénenként kell kiszámolni. Jelenleg a pénztárak készítik azt a programot, ami ezt a számítást el fogja végezni. Ennek összege függ az elszámolás napjától is.

________________
- A másik dolog, amivel nem tudok azonosulni, hogy a kötelező befizetésen felüli rész (hangsúlyozom ismételten, hogy az én fizetésemből levont rész befektetéséből keletkezett teljes hozamösszeg) miért nem vehető ki - esetleges levonás max. az lehet, amit a magánpénztár amúgy is le fog vonni a reálhozam összegéből is?

Juhász Istvánné: - A pénztárak csak olyan kifizetést teljesíthetnek, melyet jogszabály előír számukra. Ebben az esetben a törvény a reálhozam kifizetéséről rendelkezett.

________________
Olvasói kérdés: - Jelenleg 29 éves vagysok. Főiskolai tanulmányomat 24 éves koromban fejeztem be. A diploma megszerzése után azonnal munkába álltam és folyamatos munkaviszonyom volt. Ez idő alatt közel 1 millió forint gyűlt össze a magánnyugdíjpénztár kimutatása szerint. Privát nyugdíjmegtakarítással nem rendelkezem. Munkaviszonyom Magyarországon előző év októberében szűnt meg, majd novemberben teljesen hivatalos keretek között kezdtem dolgozni külföldön. A magyar nyugdíjszámlámra törtenő befizetés emiatt megszakadt. Jelen terveim szerint 5 évet szeretnék külföldön eltölteni, utána ismét Magyarországon vállalnék munkát.

Juhász Istvánné: - Amennyiben magánnyugdíj-pénztári tag marad, egyéni számláján lévő megtakarításai tovább fialnak a számlán. A számlájához most semmiképpen nem tud hozzájutni, mert arról kifizetés csak a nyugdíjkorhatár elérésekor történhet.

Amikor külföldi munkavállalás után visszatér, és most pénztártag maradt, bruttó béréből a tagdíjat tovább tudja fizetni. Ha most a pénztárban maradás mellett dönt, a pénztárral kötött megállapodás alapján külföldi munkavállalása alatt is tud tagdíjat fizetni.

Javaslom hogy a TB-igazgatóságon tájékozódjon az állami nyugdíjrendszerbe való befizetésekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban.


________________
Török Miklós: - Tisztelt Hölgyem! ING-nél van a magánnyugdíjam, 4.800.000Ft. van a számlámon, ebből 1.300.000 Ft a hozam. 53 éves vagyok. Mi lenne számomra a kedvezőbb döntés? Lépjek vissza, vagy maradjak? Amennyiben visszalépek, az 1.300.000Ft-ból kb. mennyit kapok? Van még önkéntes nyugdíjam is. Lehetséges az is kell az OV-nak és csapatának, ha nem lesz elég a magánnyugdíjból elrabolt pénz?

Juhász Istvánné: - Javaslom, hogy adatai beírásával a hamarosan megjelenő nyugdíjkalkulátorral végezzen számítást. Keresse a jelenleg még nem működő, de hamarosan elinduló www.tajekozodjon.com honlapon. Itt egyébként további hasznos információkat is fog találni a döntéséhez.

________________
Szakály Tibor: - Rengeteg véleményt olvashattunk már a nyugdíj választással kapcsolatban. Az én egyetlen kérdésemre eddig senki nem adott magyarázatot. Ha az állami rendszert választom, akkor ismert a nyugdíj számítás képlete. De ha maradok, és nem lesz állami garancia, mennyi időre osszam el a megtakarítást? Rosszabb: ha ne adj isten holnap lerokkanok, de mondjuk élek még vagy 40 évig, mire lesz elég az összeg, ami most a számlán van? Ezen válaszok nélkül úgy érzem, aki marad, az a gyermekei kezébe teszi a nyugdíjas létét. Kíváncsi lennék a pénztárszövetség válaszára.

Juhász Istvánné: - A jelenlegi szabályok alapján 2013-ig a megánnyugdíjpénztárból egyösszegű nyugdíjszolgáltatás vehető igénybe. Ezt követően járadékszolgáltatásra lesz lehetőség. Sajnos azonban a jogalkotó a járadékszolgáltatásra vonatkozó törvénnyel még mind a mai napig adósunk.

________________
poto: - Mi a biztosíték arra, hogy a kormány nem viszi csődbe a megmaradt pénztárakat csak azért, mert már az összes itt felgyülemlett pénzt fejben elköltötte?

Juhász Istvánné: - A korány szándékairól nem tudok nyilatkozni, a pénztárak mindent megtesznek, hogy a jogszabályoknak megfelelően működtessék a pénztárakat.

________________
- Pontosan mit jelent az, hogy ha valakinek már van 20 éves szolgálati ideje, akkor jogosult állami nyugdíjra?

Juhász Istvánné: - A jelenlegi jogszabályok alapján és az abban foglalt előírások szerint 20 év szolgálati idő után és az átlagkereset figyelembe vételével számolják az állami nyugdíjat.

________________
- Mi a helyzet az önkéntes péntári befizetésekkel? Mennyire van biztonságban az itt befizetett pénzem?

Juhász Istvánné: - A jelenlegi jogszabályváltozások kizárólag a magánnyugdíj-pénztárakra vonatkoznak, egyáltalán nem érinti az önkéntes pénztárakat. A pénze a továbbiakban is teljes biztonságban van az önkéntes pénztárban.

A kormányzat részéről eddig már többször elhangzott, hogy az öngondoskodást a továbbiakban is kiemelten támogatják.


________________
- Milyen más nyugdíj takarékosságot javasolnak, ami nincs kitéve az aktuális kormány kénye kedvének?

Juhász Istvánné: - Az öngondoskodásnak vannak további intézményesített formái is: pl.: önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak, élet- és nyugdíjbiztosítások, nyugdíjelőtakarékossági számla.

________________
Andibaba: - Én külföldön élek jelenleg. Szeretnék maradni a magánnyugdíjpénztárban, de most nincs lehetőségem személyes nyilatkozattételre. Van erre valami megoldás vagy az én és a hasonló sorsú emberek pénzének útja el van döntve és nincs meg a választás joga?

Juhász Istvánné: - Akik tartósan külföldön tartózkodnak, nyilatkozatukat személyesen a Magyar Köztársaság külképviseletén is megtehetik.

________________
cyamiau: - Tisztelt Juhász Istvánné! Én a magam részéről maradnék tag a magányugdíjas rendszerben. Viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy mivel már több mint 10 éve dolgozom, így a munkáltatóm által viszonylag nagy összeg kerül az állam felé befizetésre, viszont 10 év alapján az állami nyugdíj esélytelen. Mi lesz a sorsa ennek a pénz(emnek)? Ezt benyeli az állam, vagy valamilyen formában (akár részben) de ebből látunk még valamit? Ugye ebben az esetben az lenne az elvárható, hogy átutalja szépen a pénztári számlámra.

Juhász Istvánné: - A jogszabály alapján 15 év szolgálati idő után résznyugdíjra, 20 év után öregségi teljes állami nyugdíjra jogosult. 10 év után még nem szerez TB-nyugdíjra jogosultságot. Ha most visszalép a TB-rendszerbe, magánnyugdíj-pénztári megtakarítása is visszakerül a nyugdíjreform és adósságcsökkentő alapba. Ebből a továbbiakban Önnek szolgáltatásra nem kerül sor.

________________
- A most 14 hónapra visszatartott magánnyugdíj-befizetésekre mekkora hozamot :) fog fizetni az állam mielőtt átutalja a magánnyugdíj számlákra? Ugye ez is viszonlyag nagy összeg lehet a 14 hónap alatt?

Juhász Istvánné: - A 14 hónapra visszatartott tagdíjak az állami TB-nyugdíjalapba kerülnek, ezek semilyen formában nem kerülnek a későbbiekben a magánnyugdíjpénztári egyéni számlákra, és semilyen hozam sem kerül jóváírásra. A tagdíj elvonása miatti kompenzáció annyi, hogy aki a későbbiekben is magánnyugdíj-pénztári tag marad, annak szolgálati ideje 2011 december 1-ig még fennáll az állami nyugdíj megállapításánál. Továbbá a magánnyugdíj-pénztári tagok TB-nyugellátásának kiszámítása során egy szorzószám figyelembe vételével történik korrekció.

________________
mobile: - Tisztelt Juhász Istvánné! Le kell szögezenem, hogy nem tetszik ez a zsarolás, aminek ki vagyunk téve. Sajnos egyikről sem tudhatjuk, mi lesz x év múlva. A kérdésem az volna, hogy van-e lehetőségem a magánnyugdíjba befizetett pénzemet önkéntes magánnyugdíj számlára átvinni? Illetve, ha átmegyek az államiba, hány százalék levonásra számíthatok nyugdíjjárulékként?

Juhász Istvánné: - A jelenlegi jogszabály nem teszi lehetővé a magánnyugdíj-pénztári számlán lévő megtakarítás önkéntes pénztárba való átutalását.

A magánszemélytől 10 százalék nyugdíjjárulék kerül levonásra.


________________
nilatak: - Tisztelt Juhász Istvánné! A kezdetek óta vagyok magánnyugdíj pénztári tag. Önkéntesen léptem be. Az eddigi munkaviszonyom közel 30 év. Egyszerűen felháborít, hogy azt mondják, választhatok. A jelenlegi jogszabályok alapján nem választhatok, ez egyszerű zsarolás. Elég sokat fizettem már én is és a munkáltatóm is az állami pénztárba, most meg azt mondják, elvesztem a teljes nyugdíj jogosultságomat. Kérdésem: a www.stabilitas.hu honlapon található JOGFENNTARTÓ NYILATKOZAT-ot az ONYF összegyűjti, vagy egyszerűen eldobja és nem foglalkozik vele. Miért nem gyűjti össze a STABILITÁS (is)? Úgy látom, hogy ezen nyilatkozaton kívül más lehetőségem nincs, de remélem, nem ér a nyilatkozat miatt valamilyen más hátrány, mert a mai világban már...

Juhász Istvánné: - Mivel Önnek már 30 év szolgálati ideje van, nem veszíti el teljesen állami nyugdíjra való jogosultságát, csak 2011. december 1-től nem szerez további szolgálati időt az állami nyugdíjhoz.

A jogfenntartó nyilatkozat, amit a honlapunkon talál, lehetőség a vélemény-nyilvánításra, ugyanakkor a későbbiekben egy perben is felhasználható lehet. Javasoljuk, hogy ne csak az ONYF-hez küldje el a nyilatkozatát, hanem pénztárának is.


________________
gig: - Tisztelt Stabilitás! Önök "jogfenntartó nyilatkozat" kitöltésére bátorítják azokat, akik bár visszalépnek az állami rendszerbe, de ha "szabadon választhatnának", nem tennék ezt. Bár furcsa elképzeléseik vannak a szabadságról (úgy tudom, lehet maradni, csak nem érdemes), de kérdezem: olyan nyilatkozatot is kreálnának esetleg, amiben arról lehet nyilatkozni, hogy annak idején akaratunk ellenére, kötelező erővel léptettek be valamely magánnyugdíjpénztárba? Értem én, hogy a bankok féltik a pénzüket, és ezért megy a nagy kampányolás.

Juhász Istvánné: - Mi ilyen típusú nyilatkozatot nem készítünk, de azzal, hogy Ön nem nyilatkozik a pénztárban maradásról, már kifejezte véleményét.

________________
leendő Nyug"talan"díjas: - Tisztelt Juhász Istvánné! Az lenne a kérdésem, hogy 1997 előtti időszakban töltött pályakezdő segély, munkanélküli segély és az átképzési segély, illetve a szakmunkásképző iskola és a sorkatonai szolgálat beszámlható-e szolgálati időnek? Mert tudomásom szerint ebben az adott időszakban munkaviszonynak tekintették, kerülhetnek más megítélés alá UTÓLAG? Vagy éppen az aktuális kormányzat dönt erről?

Juhász Istvánné: - Javaslom, hogy ezzel a kérdésével forduljon a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatához.

________________
- Ha megvan a 2011. nov. 30-ig a 20 év szolgálati időm, akkor nyugodtabban maradhatok nyugdíjpénztári tag több millió ft-os nyugdíjpénztári befizetés mellett?

Juhász Istvánné: - Számoljon a hamarosan megjelenő kalkulátorral: www.tajekozodjon.com honlapon.

Egyebekben 20 év szolgálati idő után Ön már állami nyugdíjra is jogosult.

________________
- Ha továbbra is 65 év lesz majd a nyugdíjkorhatár a jelenlegi életkoromat nézve még 29 év aktív időszakon felül az is elképzelhető, hogy majd akár több  mint 50 évet kell munkával töltenem a nyugdíjazásig vagy létezik egy "plafon" szolg idő? Előre is nagyon köszönöm a válaszait! Üdv, egy majdani leendő Nyug"talan"díjas.

Juhász Istvánné: - A nyugdíjba vonulás a nyugdíj korhatár betöltéséhez kapcsolódik.

Olvasóink írták

109 hozzászólás
 • 109. keripeti 2011. január 29. 01:03
  „Kedves Stickers !
  A 30 000-et bőven elbuktad . Az pedig hogy jan. 31-ig kell nyilatkozni és a kormány majd utólag módosítgat és talál ki valamit ( mint pl. az ma is történt ) önmagáért beszél és önmagát minősíti . Szerintem nam túlzok ha azt mondom hogy ez már a pofátlanság felső határán is túlmegy! Egyébként ha mindenki elment volna nyilatkozni még 10 másodperc sem jutott volna 1 ügyfélre . Ez is mutatja hogy mi volt a szándék . Ez a narancs igen savanyúra sikeredett ! A FIDESZ meg csk azért van nyeregben mert az emberek valami ellen szavaztak és nem valami mellett . Ha ló nincs jó a szamár is .”
 • 108. Stickers 2011. január 18. 07:57
  „Ha kiveszik a kommentet, akkor vegyék ki egy szaros naracsbika baromságait is egyúttal, mert csak az emberi ostobaságot, tudatlanságot tükrözi, és szégyenteljes, hogy ha valaki ennyire hülye, akkor azt még hangoztassa is. A kialakult hisztériát nem kell növelni a Szálasi kölykökön kívűl (AHA, Nyilas) másoknak.”
 • 107. Winternight 2011. január 15. 10:38
  „Stickers, ez a "hallottam két Fidesz szavazótól" duma nagyon gyenge.
  Csak a legfanatikusabb baloldaliak maradnak az mnyp-nél. Eddig összesen tízezren jelezték ezt.
  És azt se felejtsük el, hogy tavaly, amikor Bajnaiék lehetővé tették egy bizonyos korosztálynak a visszalépést az államiba, nagyon sokan éltek ezzel a lehetőséggel. A balos érzelműek amikor Bajnai javasolta, visszaléptek, amikor Orbán, akkor maradnak. Csak azért is...
  Load!
  Ahogy írtam, eddig tízezren jelezték hogy visszalépnek. Hónap végéig összejön jó esetben 30 ezer. A kormány akár olyan döntést is hozhat, hogy ennek a 30 ezer embernek a munkáltatójától nem vonja le a munkáltatói járulékot. Így aztán semmiféle jogba nem ütközik. A munkáltatókat viszont nem kötelezhetik arra, hogy egy magán nyugdíjcégnek munkáltatói járulékot fizessenek. Szóval marad nektek az, amit a ti fizetésetekből levonnak. Az pedig nem sok nyugdíjat fog hozni nektek.”
 • 106. Stickers 2011. január 15. 05:26
  „Hiába szedik ki a kommenteket a 105-ös után, a vélemény ugyanaz. Ugyanakkor lassan már kinek szabad véleménye van várhatja a fekete kocsit. Éljen Szálasi”
 • 105. hujap70 2011. január 14. 14:48
  „a Winternight nicknevű hozzászóló tipikus példája az agymosott elkötelezett Viktor-híveknek

  nem fog válaszolni, de nagy összegben mernék fogadni, hogy ő az esetleges reálhozamát is a TB-be utaltatja

  és igen, a közszolgák jobban teszik, ha átlépnek, mert ellenkező esetben ki lesznek rúgva, de minimum megbélyegzik őket

  gabrillának respect a gondolkodásához!!!”
 • 104. load 2011. január 14. 14:07
  „100. gabrilla
  Az állami rendszerbe vissza nem lépőknek a munkáltatók által fizetett 24% után nem jár állami nyugdíj, az olyan mértékben diszkriminatív és alkotmányellenes, hogy ezt a kormány biztosan elbukja.
  Ha nem az Alkotmány Bíróságon, akkor a nemzetközi bíróságok előtt.
  Ez a jogom van szolidárisnak lenni (sőt kötelező), de velem senkinek nem kell szolidárisnak lenni, sérti az egyenlő elbánás elvét, ami egyetemes emberi jog.
  Ezt 2/3-dal sem lehet megváltoztatni.
  A nagyobb botrány elkerülése végett, ezt a paragrafust - szerintem - ki is fogják venni a törvényből.
  Természetesen csak az után, hogy nyugdíjpénztári átléptetések január végi határideje lejár.”
 • 103. Stickers 2011. január 14. 10:42
  „Winter,

  - Minek nektek a pénztártagoktól vont SZJA?
  - Egyéb járulékok?
  - Egyéb adói?
  - Ha cégük van azutáni helyi és állami adói?

  Minek? Aki pénztártag attól ne vonjanak semmilyen adót, oldják meg az állami ...... között. Talán majd egy pénztártag, mint én fogja <moderálva....> eltartani?”
 • 102. Stickers 2011. január 14. 10:41
  „Winter, nem gondolod, hogy ez a fanatizmus kicsit beteges? Tudod nem csak bal és jobb oldal van, de ha szegényes a szótárad a saját bajod, ahogy az is, hogy egy idegbeteg miniszterlnökféleségű zsebdiktátor ilyennel tömi a fejed. Csak a legelkötelezettebb pártkönyvesek imádják rajongásig, mások oldaltól függetlenül rühellik. Ma reggel hallgattam két fidesz szavazó beszélgetését Győrben, ők is maradnak a pénztárakba, mert nem bíznak egy idegbeteg emberben.”
 • 101. Winternight 2011. január 13. 13:37
  „Lépj vissza az állami rendszerbe, és kapni fogod.
  Ha nem baloldali szavazó lennél, ha az mszp is támogatná, vissza is lépnétek valamennyien, ebben biztos vagyok. Tavaly Bajnaiék is lehetővé tették, hogy egy meghatározott korosztály, ha akar, visszaléphet az állami rendszerbe. Sokan visszaléptek.
  Érdemes lenne azon elgondolkozni, hogy vajon Bajnaiék miért adták meg ezt a lehetőséget. Csak nem azért, hogy az mnyp-k szabadulhassanak az ügyfelektől mire vissza kellene fizetni az addig beszedett pénzt?”
 • 100. gabrilla 2011. január 13. 13:02
  „WINTER!
  Értem amit mondasz, de nézd a másik felét: ha ÉN nem dolgoznék, akkor a munkaadóm NEM fizetné a 24%-ot. Tehát valami közöm mégiscsak van hozzá. Ez az egyik. A másik, h nekem semmi bajom nem volt az eddigi rendszerrel: vonták a 24-et hogy pontosan írjam a munkaadómtól illetőleg a manyupba ment is pénz . És ha elmennék nyugdíjba kapnám mind a 2 juttatást: az államit és a magánt is, mert a SAJÁT munkám után fizették/fizettem mind a KETTŐT. Ezután mi lesz? Fizetem mind a 2-őt, és kapok 1-et. Na ez nem tetszik.”
 • 99. Stickers 2011. január 13. 12:24
  „Bocs Winter, de az, amit befizetnek a dolgozók után az annak a jogosultsági alapja is egyúttal, aki után befizetik. Nem mindegy hova rakja a mocskos politikus a vesszőt, mert úgy változik a mondat jelentése is. Ahelyett, hogy inkább gondolkodnál, a fidesz baromságait szajkózod. Az lenne célszerű, ha csak azok szívnának, akik rájuk szavaztak.”
 • 98. Stickers 2011. január 13. 12:22
  „Nem kellene ennyire mosni magatokat. Akkor nem ezzel jöttetek és utólag meg már legyen bőr a pofátokon. Akkor ezek szerint megfizetitek az okozott károkat?”
 • 97. Winternight 2011. január 13. 11:10
  „Stickers! Nem kell visszanéznem a felvételeket, mert ott voltam, és élőben követtem az eseményeket. De nem dobáltam, nem törtem-zúztam. Ahogy a nagy többség szintén nem. A megemlékezésen október 23-án meg egyáltalán nem volt senki, aki rombolt volna. Az egy másik, jóval kisebb társaság volt, egy másik helyen. És aztán a megemlékezés végeztével őket a gyurcsány-pribékek szépen rátolták a hazafelé tartó tömegre és lőttek, kardlapoztak, gumibotoztak akit értek.”
 • 96. Winternight 2011. január 13. 11:05
  „Gabrilla!
  A 24%-ot nem te fizeted, azt nem is a te fizetésedből vonják le, hanem a munkáltatódtól szedik be munkáltatói járulék címén. Ezt a pénzt nem neked vonják le, hanem a mai nyugdíjasoknak fizetik ki, ahogy majd nekünk is ebből fizetik ki a mi nyugdíjunkat, ha elérjük azt az életkort.
  Ha valaki úgy dönt, hogy kivonja magát az állami nyugdíjrendszerből és inkább egy magáncéggel szerződik, megteheti. De akkor ne várja el, hogy az állam fizetni fog neki abból a pénzből, amit saját állami rendszerbe tartozó nyugdíjasainak részére von le a munkaadóktól.”
 • 95. gabrilla 2011. január 13. 09:19
  „WINTERNIGHT!

  Nekem nem azzal van a bajom, h választani kell az állami és a magán között. Nem. Nekem az b...sza a csőrömet, h ha én a manyupot választom, akkor is fizetnem kell az államiba a 24%-ot holott annak előnyeit a mostani törvény szerint nem vehetem majd igénybe. Akkor legyen az h és a 24%omat is a manyupba fizetem, te meg az egészet az államiba. Ennyi. Aztán mindenki kap, amennyit kap 20-30 év múlva.
  És ha te azt állítod, h a választások előtt pontosan láttad azt a FIDESZes programpontot, h "leszámolunk a Magánnyugdíjpénztárakkal, és zsarolással választásra bírjuk az embereket", nos, ha te azt állítod, h ez pontosan tudott volt, akkor te egyérteműen nem mondassz igazat.”
 • 94. Stickers 2011. január 13. 08:51
  „Bármekkora összeg is jönne ki, az összevont kedvezmény nem lehet több 100 000,- Ft-nál. 200-at buksz”
 • 93. tzhorvat 2011. január 13. 08:49
  „A reálhozam Önkéntes Nyugdíjpénztári átvezetése esetén 20% adó kedvezményt lehet igénybe venni. Jelenlegi információim szerint az adókedvezmények összege maximalizálva van, de ezen esete az állam 300.000.- Ft-ot jelöl meg?
  Ez valóban így van?”
 • 92. Stickers 2011. január 13. 07:14
  „Na itt az, amikor a fideszes ferdít. Érdekes módon, amíg az ember 1998-2002-ben élt, akkor mindenki látta, hogy ki tette tönkre a kisgazdákat, de így újra hatalmon a vezérkos milyen szép a megmásított múlt igaz? Nagyon hamar elfelejti minden hithű pártkatona, hogy kinn taposva jutott feljebb. Az elmúlt 10 évben mindenki tudta, hogy ki tette tönkre a kisgazdákat, de ugyebár most kell szépíteni a múlton és mindent ráfogni a balosokra, csak az a baj, hogy sokan vannak, akik valóban látták milyen egy <moderálva> banda vagytok.

  Nézd vissza a felvételeket és nézd meg az emberi mentalitást. Onnantól kezdve, hogy az ember nagy tömegben van nincs egyiknek sem ép esze. Az ember üvöltő marhák között felbátorodik és csatlakozik a rendbontáshoz. Ki így, ki úgy. De a tévészékháznál se a keménymagból egy ember verte fejbe a rendőrt zászlórúddal, ha már itt tartunk. Amúgy mennyi Neked az a töredék? 2 fő? 3 fő? Meglátszik, hogy milyen mocskos a jobboldal. És még pont ti szidtok más pártokat, más politikai oldalakat, amikor nálatok mocskosabb módon senki nem áll a politikához, <...moderálva>.

  De ok ... megkopasztja <moderálva> a pénztártagokat .... és utána honnan vesz pénzt az alapba? Pár hónapig elég a tagdíj, de úgyis a barátok és haverok zsebébe vándorol a pénz. Az a pénz, ami többmillió dolgozó ember összegyűjtött összege. Vállaljátok érte a felelősséget, hogy megloptok 3 millió magyar embert? Mertek felelősséget vállalni értük?”
 • 91. Winternight 2011. január 13. 00:15
  „Tényleg nem értesz az országgyűlés működéséhez, de még a közelmúlt történelmével sem vagy tisztában. Ugyanis 1998 és 2002 között az MDF is ott volt a kormányban. Dávid Ibolya egyenesen az igazságügyi miniszterségig vitte. És ők nem támogatták az mnyp-k megszüntetéséről szóló döntést, így nem lehetett meg az ehhez szükséges többség.
  Torgyánt saját pártjának sorozatos botrányai tették tönkre. Az akkori balliberális média szinte naponta támadta a kormányt Torgyánék baromságai miatt, ezzel nagy szerepet játszva a megbukásában. Most meg szégyen nélkül azt próbálják elhitetni, hogy az akkor még általuk is hőn utált Torgyánt Orbán Viktor tette tönkre.
  Milyen kődobálásról beszélsz? Te tényleg azt hiszed, hogy a megemlékezés után ment több tízezer ember az utcán és mindenki köveket dobált?
  A tévészékházas akciónál meg a többség eleve ott maradt a Kossuth téren. De a tévéhez átvonulóknak is csak a töredéke dobált.”
 • 90. Stickers 2011. január 12. 23:08
  „Winter, senki nem tolt rá senkit semmire. Békés tüntetők. Akik bekerültek a tömegbe cseppet se voltak békések és nem csak a kemény mag dobált köveket.

  De egyezzünk meg valamiben: én nem értek az országgyűlés működéséhez, te pedig a pénztárakhoz.”
109 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmillió forintos kár: szétrepedt családi házak a belvíz miatt Győrszentivánon

Amennyiben a győrszentiváni főcsatornát időben sikerült volna kitisztítani, elképzelhető, hogy két családnak nem keletkezik több millió forintos kára a belvíz miatt. Tovább olvasom