Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Mit szólnak a győri egyetemisták a buktatás híréhez? - videó

Állítólag radikálisan szigorodhat a felsőoktatási törvény: egy tárgyat csak kétszer vehetnének fel a hallgatók, s ha nem vizsgáznak le sikeresen két lövésből, akkor búcsút inthetnek tanulmányaiknak. Győri egyetemistákat kérdeztünk a tervezetről.

"Korlátozná az egyetemi hallgatók tantárgyfelvételi és vizsgázási lehetőségeit az új felsőoktatási törvény koncepciója. Egy tárgyat csak kétszer vehetnének fel a hallgatók, és csak 2-2 alkalommal vizsgázhatnának. Ha ez nem sikerül, egyetemi tanulmányaik véget érnek.

Október közepére készült el az új felsőoktatási törvény vitairata. Az összesen 41 oldalas anyag 22 oldalban fogalmazza meg a felsőoktatás átalakításának elveit, és 12 mellékletet tartalmaz" – adta hírül pár napja az Index.


Videó: Cseh Róbert.


"Az Oktatásért Felelős Államtitkárság az utolsó simításokat végzi az új Felsőoktatási törvény koncepcióján"

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumba tagozódott Oktatásért Felelős Államtitkárság egyelőre nem kívánta hivatalosan kommentálni az Index értesüléseit; ehelyett egy diplomatikus közleményt helyezett el a csúcsminisztérium honlapján.

Ebben az szerepel, hogy már csak párat kell aludniuk az izgatott diákoknak, s kiderül, mi is szerepel az új Felsőoktatási Törvény koncepciójában.

"Az Oktatásért Felelős Államtitkárság az utolsó simításokat végzi az új Felsőoktatási törvény koncepcióján, amelyet november 2-ai sajtótájékoztatóján tár a nyilvánosság elé.

Hoffmann Rózsa: "a minisztérium honlapján egyfajta nemzeti konzultáció indul el november 3-ától"

A korábbi gyakorlattal ellentétben az új oktatásirányítás valós egyeztetésre törekszik.

A kormány ígéretével, valamint a részvételi törvény tervezetével összhangban a kötelező szakmai egyeztetés mellett, azt időben megelőzve a minisztérium honlapján egyfajta nemzeti konzultáció indul el november 3-ától" – tudatta közleményben Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

Informális úton portálunk egyébként úgy értesült, hogy az Oktatásért Felelős Államtitkárság meglehetősen "féloldalasnak, az érem másik oldalát be nem mutatónak" tartja az Index anyagát.

"Ha ezt bevezetik, akkor a hallgatók háromnegyede búcsút inthet felsőfokú tanulmányainak a Széchenyin"

Megkeresésünkre a győri Széchenyi István Egyetem vezetősége egyelőre nem kívánta – hivatalos információ hiányra hivatkozva – kommentálni a szárnyra kapott híreket; ettől függetlenül úgy tudjuk a győri egyetem tanárait is erősen foglalkozatja a téma.

A SZE hallgatói közül csak páran vállalták arcukkal a véleményüket - lásd videónkat - a jelenleg meg nem erősített törvénytervezetről, de név nélkül többen is "botrányosnak" nevezték az elgondolást.

"Ha ezt bevezetik, akkor a hallgatók háromnegyede búcsút inthet felsőfokú tanulmányainak a Széchenyin" – mondta egy fiatalember.

Miért csak a diákokon vernék el a port?

Egy gazdasági szakon tanuló lány szerint "ha bevezetik ezeket a szabályokat, a műszaki képzéseket szinte képtelenség lesz elvégezni Győrben.

Számomra az is érthetetlen, hogy miért kizárólag a diákokat teszik felelőssé egy sikertelen vizsgáért, amikor simán benne van a pakliban, hogy egy-egy tanár rosszul adja le az anyagot, vagy ami ennél is rosszabb: pofára osztályoz".

Beszélgetőpartnerünk – amúgy rendkívül korrekten – hozzátette: "a színvonal emelését, a gyenge képességű diákok rostálását nem tartaná rossznak, de egy tantárgy csak kétszeri lehetséges felvétele túllő a célon".

Nem lájkolják a Facebookon

Egy biztos: a Facebookon már most gyűjtik az ismerősöket a tervezet ellen tiltakozni készülő diákok, s valószínűleg nem azért, hogy lájkolják a felsőoktatás totális átszabását.

A nyitóoldalunkon látható kép illusztráció.

Olvasóink írták

153 hozzászólás
 • 153. elemér 2010. november 06. 08:47
  „Röviden a felsöoktatásrol. Az ugy müxik hogy az ember pizsamában végzi, vagyis ritkán megy be a suliban. Igy müxik az USA-ban egyre jobban, még akkor is ha bentlakó a diák. Felesleges hogy idejét pazarolja az osztályban. Kattint és bármikor megnézi az elöadásokat. Egyszerüen be se férnének az osztályban ha mind elmennének. Ezt fogja majmolni a világ és nem a hülyeségeket amit ott kitalálnak.

  http://www.nytimes.com/2010/11/05/us/05college.html?pagewanted=2&ref=general&src=me”
 • 152. Riise 2010. november 04. 06:10
  „ÉN már nagyon nagyon bánom, hogy rájuk szavaztam... Egy közgazdász vagy marketing szakon nem is lenne akkora probléma... de egy mérnök szakon.. Nem teljesen egyenlőek a feltételek!”
 • 151. elemér 2010. október 30. 10:39
  „"ma már olyan fejlett a technika, hogy minden egyes szóbeli vizsgát videóra lehetne rögzíteni" Miért kell ezt videóra rögziteni ? Miért nem jó oda egy hang rekorder MP3 ? Akkora mint egy csoki szelet.”
 • 150. elemér 2010. október 30. 09:38
  „Mihez kell szóbeli vizsga, nyelvböl ? Online testing, vagyis bemész a suliba és vizsgázol a kompin ez egy megoldás ami létezik. Nemkell oda professzor se. Aztán az egyetemt is lehet online végezni a pizsamában. Ilyesmivel már foglalkoztak és jobban lehet tanulni mint a suliban. Jó professzort használnak és jó elöadás és többször is végiglehet nézni. Nincs ez helyhez és idöhöz kötve. Ne is beszéljünk hogy olcsob mint a suli ahova járni kell. Ezért ez a jövö állitja Bill Gates (NYT) eleget foglalkozott ezzel és költött rá pénzt, nem csak a hasára csapott.”
 • 149. Angel40 2010. október 29. 19:47
  „Kedves tosa2!

  Sok igazság van abban, amit írsz, de mikor elolvastam a javaslatot egyből az ugrott be a kis agyacskámba, hogy ma már olyan fejlett a technika, hogy minden egyes szóbeli vizsgát videóra lehetne rögzíteni, és amennyiben a diák nem ért egyet a kapott érdemjegyével, illetve úgyérzi, hogy a vizsgáztató rossz szándékkal buktatta meg annak ellenére, hogy a diák mindent tudott lenne mivel bizonyítani a diák igazát. Azt gondolom, hogy ez manapság már olcsón megoldható lenne. Akár minden diák a saját mobiljával is rögzíthetné a vizsgáját, így még az egyetemnek sem kerülne pénzébe.”
 • 148. tosa2 2010. október 29. 19:06
  „Nahát, nahát és húha húha ! Csak 2 oldalt néztem vissza, de sehol nem olvastam, hogy a szegény tanárokkal
  mi is lesz. Senki nem ír róluk, hogy most talán meg lehetne fogni őket: nem érnek időben az órákra, ha
  egyáltalán megérkeznek!, mert sokszor elmaradnak az órák. Vajon miért: nem egy isiben tartanak órát és
  ezért nem mindíg tudnak odaérni a következőre. Ezért senki nem vonja őket felelősségre !!!????
  A " zh" előtt pedig egyszerűen közlik, nem adtam le az anyagot, de felnőttek vagytok, olvassátok el és értsé-
  tek meg egyedül.
  Na erről írjatok !!!!!!!!!!!, mert már átmentetek politikába.”
 • 147. Dwatson 2010. október 29. 11:18
  „2002-ben a Fidesz rendezte a választásokat,akkor akkor hogy tudtak volna az MSZP-sek hazudni?”
 • 146. elemér 2010. október 29. 07:41
  „Ez azért vitatható, mert nem sokon mult hogy a kicsodák nyertek. Sikeressen hazudoztak.”
 • 145. Dwatson 2010. október 28. 19:56
  „Egy idő előtti választáson még mindig Orbán bandájára szavaznátok? 8 éve is ő volt hatalmon,utána 8 évig nem kellett,vajon miért,nem tanultatok róla?”
 • 144. elemér 2010. október 28. 14:52
  „Egy diplomásnak mindenképpen jobb lehetöségei vannak. Ha nem tud, akkor még lehet tanár. Tanithat másokat.”
 • 143. elemér 2010. október 28. 14:26
  „Egyetemen a teoria hogy fizess és tanittunk, vizsgázol aztán kapsz diplomát. Ez majd kinyissa az ajtót ahol megtanulod azt ami kell. Ez nem mindig igy megy. Én is tapasztaltam, mikor egy friss mérnök kap CAD beosztást. Egyetemen már tanult CAD-t, mert muszáj. Három hónapig ül a monitor elött, mikor rájön hogy mi az amit néz.”
 • 142. Madarász 2010. október 28. 11:51
  „frollo!

  Nincs, csak hiányzik a szakmai alapjuk ahhoz, hogy gazdasági, vagy műszaki vonalon tanuljanak tovább, és ezt nem lehet behozni 3-5 év alatt sem. Bizonyos szakmai ismeretek készségszinten kéne, hogy meglegyenek már és ők a felsőokatatásban találkoznak velük először, ott viszont már úgy oktatnak, hogy az alapok meglétét feltételezik.”
 • 141. Angel40 2010. október 28. 11:39
  „138. Madarász 2010.10.28. 10:08

  Egyetértek veled.”
 • 140. elemér 2010. október 28. 11:09
  „Én azt nem állitotam hogy egy diplomás alap nélkül belejön a könyvelés rejtélyeibe. Azért adok kis jótanácsot a könyvelöknek és diplomásoknak. Aki sikeres akar maradni a jövöben az már interjun kérdezze meg hogy mi a cég stratégiája a jövöre. Tudnillik a technológia fejlödés sok rutin munkát megszüntet. Képzett intelligens emberekre mindig lessz szükség és ilyen munkakörben érdemes bekapcsolódni. Azért nem árt ha nyomjátok az angolt mert enélkül nehéz lessz lépést tartani még a könyvelésben is.

  What This Means For You

  Andy´s message is one that makes a lot of people uncomfortable. But for us young accounting professionals, I think that we should be rooting this process onwards, while being strategic about our careers.

  Being young and agile, we can anticipate these waves of change ahead of others, and position ourselves to be very successful in the accounting world of 2015, 2020, and beyond. We need to focus on areas that will be growing - and position ourselves on the creation side of the ledger.

  Remember, Andy emphasizes that there will always be a need for people and intelligence. Let´s make sure we´re focusing our mental capital on strategic activities, and we´ll be in good shape for the years ahead. And we especially need to stay up-to-speed on technology - there´s a lot of leverage that we can gain by implementing tools that can automate a lot of our busywork, freeing us up to focus on higher value activities!

  http://www.webcpa.com/acto_blog/-56072-1.html”
 • 139. frollo 2010. október 28. 10:40
  „Madarász, valami bajod van a gimisekkel? :)”
 • 138. Madarász 2010. október 28. 10:08
  „Angel!

  A főkönyvelődnél az volt a probléma, ahogy a tanítványaim közül a legtöbbel, hogy nincsenek meg az alapok, ezért tartom elég nagy hülyeségnek, hogy a gimnáziumból pontszám alapján bekerültek elveszik a helyet azok elől, akik szakközépben megtanulták az alapokat.
  Nyomorultak csak kínlódnak, mert belegebednek, hogy nem tanították meg őket az adott szakmához szükséges gondolkodásmódra, nincsenek tisztában az alapfogalmakkal, de az idő szűke miatt, a felsőoktatásban úgy kezelik őket is, mintha azt már tudnák.

  A középiskolában a tanagyag pl. számvitelből a mi időnkben még úgy épült fel, hogy először egyszerűbben, nagy vonalakban tanították meg a dolgokat, aztán cifráztuk. A felsőoktatásban meg rögtön jönnek a cifrázott tételek, a teljesség igénye nélkül, aztán, ha a vizsgában az nem rószaszínben, hanem pepitában van, akkor kész, elvesztek, mert bemagolják a tételeket: tartozik 511 követel 381, aztán a vizsgában meg azt mondják, hogy az anyagköltséget nevezzük 51-nek és nem kapcsolnak, hogy ugyanaz, csak más számot adtak neki.
  Viszont ha megtanulták volna a dolgok logikáját, akkor később nem okoz problémát nevet adni a gyereknek, mert tudja, hogy egyik oldalon az anyagköltség áll, másikon a pénztár, teljesen mindegy, hogy adott példában ez milyen számmal van azonosítva.
  Aztán jön a következő sokk, ha nagy nehezen leküzdötték az akadályokat, a munkavállalás. Szépen belekényelmesednek a számítógépes programokba, mivel az alapösszefüggésekkel nincsenek tisztában, ott állnak befürödve, mikor a program hibázik és mondjuk nem jön ki a mérleg.
  Jó pár éve irodavezetőként dolgoztam egy könyvelő irodában és mondom a mérlegképessel felfett diplomás fiatalnak (már előtte két évig dolozott máshol), hogy ha nem jön ki a mérleg, keresd meg a hibát. Nem volt bonyolult dolog, egy pár számlás előtársaság, 10-15 perc, de max. félóra, ha egyenkét az összes számlát meg is nézi.
  Eltelt egy nap, már azt hittem, el is felejtette rég és teljesen kész a cég, mivel nem szólt semmit. Aznap határidő volt, mondom neki, hozd és aláírom, aztán visszük az APEH-ba és akkor derült ki, hogy azért lapított, mert egyáltalán nem tudta, hogy a mérlegben melyik számla hová kerül, ezért képtelen volt megkeresni a hibát. Gimnáziumból került a főiskolára, lehetőség volt a mérlegképes vizsgára, hát megcsinálta (vagy inkább megcsinálták összedolgozva kettesre).

  Szerintem itt az egész szakképzési rendszert meg kéne ahhoz reformálni, hogy használható szakembereket lehessen képezni.”
 • 137. duc_de_Orbieu 2010. október 28. 09:59
  „#133anya2007:Hát tényleg nem lehetett egyszerű és bizony kellett biztos hozzá egy jóindulatú főnök. Nem kell bizonygatnod, mert nem érdekel.

  De mint írtam ez a törvénytervezet soha nem fog életbe lépni, mivel a sze ki fogja lobbizni, hogy fennmaradjon a jelenlegi staus quo. A lobbijának pedig az AUDI fog nyomatékot adni, mivel szüksége van sze-n gépészmérnökökre.
  A sze-n a mechanikák (statika, szilárdságtan, mozgástan és rezgéstan) már önmagukban necces tárgyak, általában többszöri nekifutásra sikerülnek csak. Nekem az első két rész egyből meglett. A harmadik talán harmadik felvételnél lett meg.DE!!A háromszori felvételnél összesen 3x voltam belőle, minden félévben csak egyszer.
  Necces még: a megminkálás3 és az automatizálás, szerszámgépek a PIntér és bandája miatt...”
 • 136. máris 2010. október 28. 09:47
  „AZ ÚRI CSEMETÉK NEM AKARNAK TANULNI ! Elemér okosságait olvasva,ő biztosan 5x járta ki az egyetemet !!!”
 • 135. anya2007 2010. október 28. 08:43
  „Mint az előbb is írtam, csak kitörlődött, értetlen, korlátolt, szánalmas emberekkel nem vitatkozom. Pont az ilyen emberek adtak erőt abban az időben, 5 éve, hogy igenis elvégezzem az iskolát. Nem úgy terveztem, hogy dolgozni fogok fősuli alatt, de az élet úgy hozta, hogy kellett. Nem hinném bűn lenne és vki elől elvettem a helyet. De látom már megint többet írtam, mint amennyit rád szánnék....Ja és csak mosolygok rajtad és a hozzád hasonlókhoz, akik azt hiszik, csak ez a két állás van, amit fősuli mellett végezni lehet.”
 • 134. Stickers 2010. október 28. 08:35
  „Ahogy egy cikk utalt rá : "nappalinak álcázott levelező"

  Korábban is pedzegettem példákat, hogy call center, vagy árufeltöltő, ami lehet főállás váltott műszakban, pusztán arra utaltam, hogy amiben az emberek 80%-a dolgozok, a megszokott 8-tól 4-ig vagy 5-ig főállás az, ami mellett ez kivitelezhetetlen. Ha meg esetleg mindig délutáni műszakban lennél az meg már levelező, csak az állam pénzét kihasználtad mások elől elvéve a lehetőséget.”
153 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenszentek: belvárosi koszorú ármustra Győrben

A koszorú választék óriási, bár minőségben silányabbak a tavalyiaknál. Nézze meg összeállításunkat! … Tovább olvasom