Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Mit lenne érdemes bemutatni a Dunakapu téri várromokból? - videó

A kisalfold.hu arról faggatta dr. Winkler Gábort, hogy a Dunakapu tér alatt feltárt várromokból mit és hogyan lenne érdemes bemutatni. Videós interjú.

A kisalfold.hu az idei esztendőben tucatnyi saját anyagot írt a Dunakapu tér jövőjéről, s még több állásfoglalást, véleményt a régészeti ásatás során feltárt várromokról. A Dunakapu térről kereső rendszerünk 65 cikket, írást dob ki az elmúlt egy évből.

Arról ugyanakkor kevés szó esett, hogy a feltárt várromokból mit és hogyan lenne érdemes bemutatni? Milyen pénzügyi költségei lennének annak a tervnek, ha a mélygarázsból tennék láthatóvá a reneszánsz kori győri vár megmaradt falait?


A Dunakapu tér napjainkban: vár állott, most földhalom - fotó: Mészáros Mátyás.
A Dunakapu tér napjainkban: vár állott, most földhalom - fotó: Mészáros Mátyás.
 

Éppen ezért most ezekről a kérdésekről beszélgettünk dr. Winkler Gábor győri építészprofesszorral, aki már a régészeti ásatások előtt többször kifejtette: komoly történelmi értékeket rejt a föld a Dunakapu tér alatt.


Videó: Cseh Róbert.Pillanatképek a Dunakapu tér múltjából (Winkler Gábor gyűjtése)

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Bikfenc 2011. december 19. 23:07
  „Csodálatos lehetőségek vannak a Duna bástyában. Kell ok, amiért ide jönnek a külföldiek, a magyarok más városokból. Olyan szépen alakul a fesztivál élet, vannak történések a városban, ami miatt érdemes egy hétvégét itt tölteni. Kellenek jó hangulatú történelmi helyek, ahol jó találkozni. A Széchenyi tér is ilyen. Láttam terveket a Duna bástya és környezete rendbehozatalára. Nagyon jó tereket, helyeket lehetne itt létre hozni, ahol szívesen költené a pénzét a turista.
  A nyáron voltam Hallstadtban, Ausztria csodás kis városában. Egy mélygarásban parkoltam, nem volt olcsó. Min. két kilométert gyalogoltunk a városközpontig. A városka tömve boldogságtól vigyorgó külföldiekkel. És egyik sem zúgolódott, hogy nem a főtér alatti van a mélygarázs, ezért két kilométert gyalogolni kell a központig.”
 • 20. Accra 2011. november 24. 19:27
  „DON, az ilyenek "olaszba" sem a Kolosszeum miatt mennek, csak lábat áztatni a tengerbe, mert az olyan trendi. Szerinted hallott Luccáról? Kizárt dolog.”
 • 19. Tündenéne 2011. november 24. 11:50
  „révfaluiszúnyog,

  pont azon gondolkodtam a minap, hogy a közelmúltbeli Dunakapu tér olyan huzatos volt mindig pl. a piacozóknak, ha lekerülnének oda a boltívek stb-k közé, szélvédettebb, nyáron árnyasabb helyen lennének... És ez csak egy apróság a többi leheséges kihasználtságból.”
 • 18. révfaluiszúnyog 2011. november 23. 21:42
  „Toto! Ami jelenleg a téren látszik, az egy töredéke annak, ami ott van. Még nincsenek feltárva a kazamaták és a föld alatti termek. Épp hogy csak látható a bejáratuk, földdel telehordva. Ott egy egész föld alatti város lapul, a kazamaták bekötve a Püspökvárba s ellenkező irányban a Teleki utca alatt a Füles bástyába! Ezt ki kellene használni, boltok, kocsmák, kis kulturális találkozóhelyek, nyaranta a fesztiválok idején bor és pálinka kimérések, standok, kézműves kirakodások, stb. A kazamaták udvaraiban kamarakoncerteket, irodalmi találkákat, a fedett termekben kiállításokat, zenei eseményeket lehetne tartani, a hasznosítás annyiféle lehetősége megvolna, hogy felsorolni sem lehet. A világ bármely részén foggal-körömmel ragaszkodnának az ilyen értékekhez s a bennük rejlő lehetőséghez. A piac is gyönyörű történelmi környezetbe kerülhetne pl. az ágyúudvaron. Kultúrember számára nem is kérdés, hogy egy bebetonozott modern műtárgy ide nem való. Azt olyan helyre kell tenni, ahol nincs érték a föld alatt, például a Városréten vagy a Batthiány téren.”
 • 17. toto72 2011. november 23. 20:58
  „Kedves Civil!
  Azért kicsit tulzónak tartom az itt talált leletek összehasonlítását a Budai várral, a párizsi Notre Damemal, a római Colosseummal. Ha valaki várat szeretne látni, az meg megy Sümegre, Csesznekre, Gyulára, Egerbe stb. Azokon van mit nézni. A bemutatandó várfaltól semmit nem nőne a turisták száma. Ahogy a mélygarázzsal sem. Ebben igazad van...”
 • 16. mir 2011. november 23. 19:54
  „9

  Miféle ellenzék? A szocik csendben vannak a jobbik pedzegette meg egyszer az aláírásgyűjtést azóta semmi. Egy civil szervezet próbál gátat vetni a rombolásnak. Amúgy igazad van még semmi nincs eldöntve kivéve, hogy mélygarázs lesz.”
 • 15. DON 2011. november 23. 19:53
  „nasi!
  Te is pancser emlőin cseperedtél, látom. Mert hogy múltad nincs, az biztos. Azok közé tartozol, akik inkább elmennek horvátba meg olaszba meg franciába műemlékeket bámulni, itthon meg földbe döngölnéd, amit csak érsz. Minek menjen a magyar külföldre kultúráért, amikor itthon a lába alatt ezer év csodás történelme szunnyad? És minek jönne ide bármilyen turista is, ha már mindent elpusztítottunk? A haza kiárusítása nem csak abból áll, hogy eladjunk iparunkat, pucsítunk az EU-nak, hogy mélyebben bevezethesse lomposát intaktnak nem nevezhető ánuszrózsáink rongyosra erőszakolt szirma közé, hanem abból is, hogy önként és a haladás, fejlődés, modern és funkcionális szavakat mantrálva zombiként pusztítjuk saját múltunk ránk hagyományozott kincseit. Az a legnagyobb hazaáruló, aki saját nemzetének emlékeit hajigálja a szemétdombra, csak hogy egy globalista ideológiát kiszolgáljon.”
 • 14. civil 2011. november 23. 19:23
  „Leginkább nasi12-nek:

  Te az ország, vagy a világ mely pomtjaira utaztál el csak azért, hogy megnézz egyetlen ultramodern mélygarázst, vagy netán " korszerű építészet technikai megoldásait segítségül hívó okos megoldásoknak" megfelelő építészeti csodát? A Budai várat, a párizsi Notre Dame-ot, a római Colosseumot több százezer turista keresi fel évente,amik bevételt hoznak a városoknak. A mélygarázstól nem a városba látoagtók és az általuk itt eltöltött vendégéjszakák száma fog nőni..... Egy hosszú távon gondolkodó városvezetés nem rombol több száz (netán ezer) éves emlékeket, hanem épít olyat, ami több száz év múlva is érték marad. Szerintem....S ha te így viszonyulsz a múlthoz, nem szívesen lennék nagyszüleid helyében!”
 • 13. Dwatson 2011. november 23. 17:22
  „9. nasi12
  Fejlődni úgy is lehet,hogy nem romboljuk le a régit.Van Győrben elég szabad terület,pl a lebontott gyárak helyén,ahol nyugodtan lehetne mélygarázsokat építeni.A Fideszes fórumozók azt harsogták a piac városréti áthelyezésekor,hogy csak néhány perc séta,és ha tényleg ilyen közel van,akkor oda is lehetne minden ellenállás nélkül mélygarázst építeni.A legnagyobb baj azonban az,amit te is írtál,hogy még nincs döntés,de gőgösen máris nekiestek az építkezésnek(lásd:az elfuserált rakparti út)”
 • 12. dara78 2011. november 23. 15:35
  „A facebook-on civilek küzdenek a győri duna bástya hagyományőrző bemutatásáért.
  Van fent egy on-line petició is. Aki egyetért, csatlakohat!
  facebook név: Győri Duna Bástya”
 • 11. mir 2011. november 23. 13:53
  „8

  300? Most emelték 400-ra :)”
 • 10. Torbius 2011. november 23. 13:50
  „A kérdés nem az, kedves DON, hogy ki menne oda, meg mennyiért...
  Hanem hogy mint látszik, a pénz nagy úr...
  Mind azoknak, akik meg akarják (fogják???) építeni a garázst, mind azoknak, akiket meggyőznek arról, hogy innye...mégis csak jáó lesz oda az a tengeralattjáró kikötő, persze egy egyedülálló műemlék elpusztításával...de azt le.....juk...a pénz az isten sajnos...
  Szakma, és törvény itt már nem számít...”
 • 9. nasi12 2011. november 23. 13:48
  „Győr a találkozások városa!
  Még ebben a hónapok óta tartó sztoriban is történtek nagy találkozások.
  Itt például szerencsésen egymásra talált, egy középkori vármaradvány és a török kori (barbár) gondolkodásmód szintjén megrekedt, közöttünk lappangó néhány fórumozó.
  Javasolják, hogy fordítsunk hátat a fejlődésnek, a korszerű építészet technikai megoldásait segítségül hívó okos megoldásoknak, és hagyjuk meg ezt a teret, úgy ahogy van, jó mélyen összetúrva, az enyészetnek, hogy minden évben egyszer a barbárság a romokon összegyűlve, megünnepelhesse a fejlődés felett aratott győzelmét.
  Bravó!
  Még nincs döntés, még a szakemberek el sem mondtatták, hogyan és mi módon lehetne ezt a sajnos már régebben lebontott bástyamaradvány, épen maradt alapjait és földalatti töredék falait, esztétikusan HASZNOSAN! bemutatni, ám néhányan máris gyorsan fogást keresnek a politikai ellenfeleiken.
  Kár, hogy ebben a történetben az ellenzék, (az ortodox komenizmus, és a régi rend késői képviselői,) sutba dobva a város érdekeit, a technikai megoldások pazar és széles tárházát, (hiszen rövidesen akár már a holdon is lehet majd építkezni!) csípőből tüzelnek, hogy meggátolják a fejlődést.
  Minek oda szakember, ahol ennyi önjelölt szaktekintély van!
  Nesze neked találkozások városa!
  Bravó!”
 • 8. DON 2011. november 23. 13:05
  „MIért akarnak a belvárosban parkoltatni, mikor onnan inkább igyekezenk kiszorítani az autókat? Ki menne abba a nyamvadt teremgarázsba 300-ért parkolni?”
 • 7. jégcsákány 2011. november 23. 11:46
  „Kár, hogy a professzor összetársítja a kipufogógázos ,, mélygarázst " -a múzeumi bemutatótermekkel, a szezont a fazonnal- és most éppen az a köpönyege van kívül amelyik a Lloyd-ra és a Széchenyi térre is azt mondta,hogy milyen - ,,szép."! ? A frigyláda rekonstrukció is szép - kivéve a ,,csálé"ízléstelen és gusztustalan alépítményét,-de hát az ízlések és a pofonok különbözők. Győrnek van pénze áldozni még ilyenre is -hála az Audinak.Itt mindent le lehet bontani - le lehet darálni - mindig lesz aki egyetért vele, -és mire a győriek észbe-kapnak Győr lesz a legszebb ,,neoliberális" város az országban. Ja - és miért nem értitek meg győriek, hogy kell az a mélygarázs ! - Egy emberként mondom, hát nincs hol parkolni ! ?”
 • 6. révfaluiszúnyog 2011. november 23. 11:24
  „Engem némi bizakodással töltött el, hogy a rakparti út mellett füvesített területek lettek kialakítva. Abban mi jól elvagyunk és a rendezvénytéren annyi vért szívunk majd, amennyi csak belénk fér. A mélygarázsban pedig lesből, félhomályban tudunk majd inváziózni, sőt, még a vár mohos és hézagos falazatában a szúnyog gyérítő permetek elől is el tudunk bújni. A szúnyognépírtó városvezetés bennünket helyzetbe hoz!”
 • 5. bazsifekete 2011. november 23. 11:24
  „8 milliárd a jelenlegi hitelállománya a városnak. Ezen évben nem történikk semmi, de itt lesz a jövő év....
  .... azon időre kell összefognia a városlakóknak hogy Bástya legyen, vagy mélygarázst ne építsenek.
  :)”
 • 4. DON 2011. november 23. 11:04
  „országosan gyengül a kétharmad, itt már fél kézzel el lehet őket intézni, mert nincs ki védje a hátsójukat.
  Sokan belebuktak már a győri vár ostromába, igaz árulók is voltak jócskán, akik felgyújtották inkább, mint védték. Ám amíg van egy igaz ember, addig még nem elvesztett csata ez!”
 • 3. bazsifekete 2011. november 23. 10:58
  „Ehhez lesz 1-2 szavunk győri polgároknak.”
 • 2. Torbius 2011. november 23. 10:45
  „Dwatson, itt a pénz győz...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri egyetemi tanár a a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora

A rektori tisztségre egyhangú támogatást kapott az új Egyetem Szenátusától dr. Patyi András, a… Tovább olvasom