Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Mit lehet tenni a kiszórt szeméttel, feltört önkormányzati lakásokkal Újvárosban?

Újvárosban havonta átlagosan 10-15 köbméter lerakott hulladékot szed össze "ingyen" a Győr-Szol. A feltört bérlakások ügye még keményebb dió.

Az újvárosi polgárőrökkel tett járőrözések során több utcában bokáig érő szemétben gázoltunk, számos feltört önkormányzati bérlakásra bukkantunk.

"Mennyi szemetet visz el a Győr-Szol Újvárosból hetente ingyen, s ennek mennyi a költsége?" - kérdeztük Ozsvárt Tamástól, a Győr-Szol kommunikációs menedzserétől.

Havonta közel 200 ezer forintba kerülnek az újvárosi fuvarok

"A Győr-Szol munkatársai heti rendszerességgel szedik össze a városrészben az illegálisan elhelyezett darabos hulladékot. Emellett gyakran ömlesztett hulladékot is leraknak, melynek felszámolására már gépi eszközt is igénybe kell vennünk.

Havonta átlagosan mintegy 10-15 köbméter lerakott hulladékot szedünk össze és szállítunk el innen. A hulladék összeszedésének, szállításának költsége mindennel együtt mintegy bruttó 190 ezer forint havonta" - kezdte Ozsvárt Tamás.

"Az újvárosban működő szelektív gyűjtőszigeteken összegyűlő hulladék összetétele átlagosnak mondható, a rendezettséget tekintve a területen több kritikus pontot is nyilvántart a szolgáltató.

A 160 győri szelektív hulladékgyűjtő szigetet - a szokásos ürítési tevékenységen kívül - külön erre a célra munkába állított járat biztosításával minden nap, szombaton és vasárnap is – reggel 6 órától este 10 óráig két műszakban takarítják a Győr-Szol munkatársai. Így történik ez az újvárosi szigetek esetében is" - folytatta Ozsvárt Tamás.


Újvárosi polgárőrök frissen kidobott szemétkupaccal Újvárosban - fotók: Cseh Róbert

A közelmúltban több újvárosi szigeten lecserélte a Győr-Szol a gyűjtőedényeket, az újak alulról üríthetőek

A városban ismert 15-20 olyan szelektív hulladékgyűjtő sziget, amelyeken rendszeresen jelenik meg oda le nem rakható, általában kommunális jellegű hulladék, s ezek közé tartozik több, az újvárosi negyedben található szelektív gyűjtősziget is.

A közelmúltban több újvárosi szigeten lecserélte a Győr-Szol a gyűjtőedényeket, az újak alulról üríthetőek.

"A tapasztalatok kedvezőek, ezeken a helyeken rendezettebbek lettek a viszonyok, nem tűnt el teljesen, de kevesebb az idegen hulladék. A rendszer továbbfejlesztésénél ezeket a szempontokat a szolgáltató figyelembe veszi" - közölte Ozsvárt Tamás.

Az újvárosi épületek értékének megóvása az elmúlt év őszétől több millió forintba került

A Győr-Szol kommunikációs menedzsere szerint az önkormányzati cég "a nem lakott újvárosi bérlakások tekintetében előírt kötelezettségeinek eleget tett".

"A társaság vagyongazdálkodási igazgatósága a biztonsági osztály munkatársaival, valamint őrző-védő céggel együttműködve folyamatosan és kiemelten is ellenőrizte a közelmúltban ürített, a szociális rehabilitációs programban érintett ingatlanokat.

Az üres épületekben található, eltulajdonítható tárgyakat, berendezéseket a központi telephelyre szállítjuk, szükség esetén valamennyi zárat kicseréljük.

Bedeszkázott, befalazott és feltört önkormányzati bérlakások Újvárosban

Megszüntetjük az illegális áramvételezéseket, az épületek környezetét rendszeresen takarítjuk. A műszaki beavatkozások tekintetében - az épületekre vonatkozó jogszabályokban foglaltak teljesítésével – ellenőrizzük a kéményeket, tüzelőberendezéseket, elvégezzük a szükséges eljárásokat a közműszolgáltatók felé.

Az újvárosi épületek értékének megóvása csak az elmúlt év őszétől több millió forint költséget jelentett a szolgáltató számára" - mondta Ozsvárt Tamás.

Majd hozzátette: "a Győr-Szol az ingatlanok kezelőjétől illetve tulajdonosától elvárható gondossággal, a ráfordítások ésszerű mértékének szem előtt tartásával gondoskodik az épületek állagának megóvásáról.

A köztörvényes bűncselekmények megelőzése, felderítése, az elkövetők kilétének megállapítása azonban nem a szolgáltató feladata".

A Győr-Szol szerint a falazás sem garantálja a behatolások megakadályozását

"A bedeszkázott házak esetében tett-e feljelentést a cég?" - vetettük fel.

"Az illegálisan birtokba vett ingatlanok esetében a Győr-Szol illetékes osztálya mindenkor megteszi a szükséges intézkedéseket. A biztonsági osztály munkatársai jegyzőkönyvet vesznek fel helyszíni bejárás alapján, a behatolás okától és a kár nagyságától függően jelentik a hatóságoknak, így a rendőrségnek is az ügyet.

Ha a behatolás rongálással jár, illetve lopás vagy egyéb bűncselekmény esetén minden esetben rendőrségi feljelentést tesz a szolgáltató.

Fotók: Cseh Róbert.

"A fadeszkákat miért nem falazással váltja ki a Győr-Szol?" - szólt következő kérdésünk.
 
"Az üresen álló ingatlanok esetében a nyílászárókat és az ajtókat teljes lezárással tesszük zárttá. A leggyorsabb megoldás a bedeszkázás vagy osb-lappal történő zárás.

Vannak esetek, amikor nem bontható zárást alkalmazunk, mely általában kisméretű kéménytégla habarccsal történő rögzítése.

Több esetben tapasztaltuk, hogy a meg nem kötött betont a téglák közül kipiszkálják, majd a falazatot bedöntik.

A falazás és az esetleges helyreállítás hátránya, hogy jelentős költséggel jár, a kivitelezés sok időt vesz igénybe, ugyanakkor nem garantálja a behatolás megakadályozását" - válaszolt Ozsvárt Tamás.

Mi lesz a sorsa a műemlék jellegű épületnek a Kossuth utcában?

A Kossuth utca 17. alatt öt éve vegetál egy műemlék jellegű épület, jövője hosszú ideje kérdéses.

"A Győr-Szol tulajdonában lévő, szóban forgó ingatlan fejlesztésére vonatkozó tervek elkészültek. Az ingatlan fejlesztésének elindítására keressük a pénzügyi lehetőségeket.

Az újvárosi rehabilitációs program keretében több épület megújul, hatására a környék ingatlanpiaca remélhetőleg felélénkül, ami idevonzhatja a befektetőket.

A megújulás várhatóan kedvező hatással lesz a városrész közállapotának javulására is" - hallottuk végszóra Ozsvárt Tamástól.

Mit tehetnénk ehhez hozzá? Így legyen.

Olvasóink írták

 • 7. 19 2013. március 11. 21:39
  „Nem színnel, a származással van itt probléma, hanem az életmóddal.”
 • 6. oxana 2013. március 11. 16:49
  „5. Honnan tudod, hogy nincs köztük "fehér" ember?”
 • 5. Babybogyo86 2013. március 11. 15:15
  „oxana
  A magyar embereknek ehhez semmi köze. Az, hogy a sötét bőrű egyének a saját <moderálva> és <moderálva> élnek az nem kisebbíti a magyar népet.”
 • 4. 1olvasó 2013. március 11. 13:42
  „Mit kellene tenni? Összeszedni az összes léhűtőt a Kossuth utcáról és környékéről, aztán összeszedetni velük! Ennyit igazán megtehetnek a kapott segélyekért!”
 • 3. oxana 2013. március 11. 11:19
  „Szégyellem magam, hogy magyar vagyok.”
 • 2. Mankapunka 2013. március 11. 11:08
  „Igen kislányok, Jandex már megírta. Látszik, hogy még eltartottak vagytok otthon, még idézőjelben sem szedik ingyen, kemény lóvét számláz ki érte a Komszol.”
 • 1. Jandex 2013. március 11. 08:09
  „Nem ingyen!!!!! Kifizetjük azt mi bőséggel!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyautó és pénzszállító ütközött Győrnél - fotók

Információnk szerint négyen sérültek meg abban a balesetben, amely vasárnap délelőtt történt Győr… Tovább olvasom